Infecţia cu Klebsiella: simptome, cauze, tratament, prevenţie

Infecţia cu Klebsiella: simptome, cauze, tratament, prevenţie

Infecţia cu Klebsiella este deosebit de periculoasă în cazul persoanelor care sunt spitalizate o perioadă îndelungată sau care iau frecvent antibiotice. Tratamentul este destul de dificil în cazul acestor persoane, mai ales că această bacterie a devenit în ultimii ani rezistentă la majoritatea antibioticelor. Klebsiella este o enterobacterie gram negativă care trăieşte în mod normal în tractul intestinal, fără a cauza probleme de sănătate. Atunci când aceasta migrează însă în alte părţi ale corpului, poate duce la apariţia unor afecţiuni precum pneumonia, meningita, sepsisul sau infecţiile de tract urinar.

Infecţia cu Klebsiella: simptome

Simptomele infecţiei cu Klebsiella variază în funcţie de zona în care este localizată aceasta. Printre manifestările infecţiei cu Klebsiella putem enumera:

Aceste simptome nu trebuie ignorate, deoarece infecţia cu Klebsiella poate duce la afecţiuni grave, precum meningită, endocardită sau septicemie.

Cauze

Bacteria Klebsiella nu se transmite pe calea aerului, ci prin intermediul contactului direct, prin tăieturi sau răni ori din cauza mâinilor murdare. Majoritatea cazurilor de infecţie cu Klebsiella sunt specifice mediului intraspitalicesc, unde bacteria se răspândeşte prin aparatura sau instrumentele medicale care intră în contact direct cu pacientul (sonde urinare, tuburi endotraheale, perfuzii etc.).

Alţi factori de risc implicaţi în apariţia infecţiei cu Klebsiella sunt:

Diagnostic

Diagnosticul se stabileşte pe baza examenului clinic, a istoricului medical şi a afecţiunilor preexistente, dar numai testele de sânge, de spută şi de urină pot stabili cu certitudine prezenţa infecţiei cu Klebsiella.

În cazul în care se suspectează o complicaţie cauzată de infecţia cu Klebsiella, cum ar fi pneumonia, de exemplu, medicul poate recomanda teste imagistice – radiografia pulmonară sau tomografia computerizată – care pot evalua starea de sănătate a plămânilor şi pot ajuta astfel la stabilirea unui tratament corect.

Infecţia cu Klebsiella: tratament

Infecţia cu Klebsiella poate duce la complicaţii grave, aşa că tratamentul trebuie instituit imediat după stabilirea diagnosticului. Medicul poate decide administrarea de antibiotice, în principal cefalosporine sau carbapeneme, sau ambele, mai ales dacă organismul prezintă rezistenţă la acţiunea antibioticelor.

În cazul rezistentei la antibiotice, în special la carbapeneme, medicii pot apela la alte antibiotice mai puternice precum aminoglicozidele, tigeciclina sau fosfomicina.

Probleme speciale ridică pneumonia cauzată de infecţia cu Klebsiella, în cazul căreia majoritatea antibioticelor nu au efectele dorite. În astfel de situaţii se poate recomanda o combinaţie de antibiotice, după efectuarea mai multor teste de laborator, care vor identifica varianta optimă de tratament. Este important ca aceste antibiotice să fie luate întocmai aşa cum a recomandat medicul şi să nu fie întrerupt tratamentul, chiar dacă simptomele se ameliorează, pentru că există un risc crescut de reinfectare sau de eliminare incompletă a bacteriei din organism.

Pentru formele uşoare de infecţii de tract urinar cauzate de Klebsiella nu sunt necesare întotdeauna antibioticele. Odihna, consumul crescut de lichide, plasarea unei sticle cu apă caldă pe zona dureroasă, evitarea contactului sexual, a alcoolului, a fumatului şi administrarea de analgezice pot ameliora semnificativ simptomele. De asemenea, consumul de iaurt natural şi sucul de merişoare se numără printre remediile eficiente împotriva infecţiilor urinare, deşi nu există dovezi ştiinţifice care să le ateste beneficiile.

Prevenţie

Cea mai simplă metodă de a preveni infecţia cu Klebsiella este spălarea pe mâini cu apă şi săpun antibacterian. Acest lucru este cu precădere valabil pentru persoanele care lucrează în domeniul sanitar, precum medicii sau asistentele, care intră frecvent în contact cu pacienţii care nu au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta cu această bacterie.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiei, persoanele trebuie să se spele corect pe mâini înainte de a mânca, de a-şi atinge ochii, nasul sau gura, înainte şi după ce schimbă un pansament, după folosirea toaletei, după suflarea nasului, strănut sau tuse şi după atingerea potenţialelor suprafeţe contaminate, precum tăblii de pat, mese, mânere, telecomandă sau telefon.

Sursecdc.gov, healthline.com, emedicine.medscape.com, webmd.com, medicalnewstoday.com

Articol actualizat în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?