Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Hepatita alcoolica - cauze, simptome si tratament

Boli si afectiuni, Foto: 123rf.com

Hepatita alcoolica - Descriere

Generalitati:  Boala hepatica alcoolica comporta mai multe niveluri de severitate, care deseori pot coexista la acelasi pacient. Astfel, o persoana care consuma alcool in mod constant si pe termen lung, dezvolta intr-o prima faza steatoza hepatica, adica ficatul gras. Intr-o etapa ulterioara de severitate vorbim despre steato-hepatita, altfel spus o forma de hepatita cronica generata de consumul de alcool.
Continuarea abuzului de alcool genereaza in final, dupa o perioada foarte variabila de timp si in functie de mai multi factori, ciroza hepatica, etapa finala a oricarei boli cronice de ficat.
In acest interval de evolutie a bolii, de la steatoza pana la ciroza, pot interveni episoade acute de hepatita alcoolica, ce pot grabi evolutia la ciroza si chiar provoca decesul, chiar si in lipsa cirozei.

Variatii: Exista o foarte mare variabilitate a acestei boli, atat in ce priveste predispozitia unei persoane catre alcoolism, cat si in ce priveste rezistenta ficatului la agresiunea pe care o reprezinta alcoolul. Astfel, se stie ca doar o parte din marii bautori dezvolta ciroza, in ciuda ingestiei unor cantitati mari de alcool pe termen lung. In acelasi timp, la persoane mai susceptibile la actiunea toxica a alcoolului, evolutia bolii poate fi mult accelerata catre faza de ciroza hepatica.

Cuprins
Hepatita alcoolica - Descriere
Hepatita alcoolica - cauze si factori de risc
Simptomele hepatitei alcoolice
Investigatii radioimagistice si de laborator
Diagnosticul de hepatita alcoolica
Tratamentul pentru hepatita alcoolica
Hepatita alcoolica: Evolutie, Complicatii, Profilaxie
Recomandari Medicale
sus

Hepatita alcoolica - cauze si factori de risc

Cauze: Evident, cauza bolii este consumul constant de alcool, indiferent de tipul de alcool ingerat. Ceea ce conteaza cel mai mult este cantitatea de alcool efectiv ingerata in timp, efectul toxic al acestuia fiind cumulativ. Se considera  ca un prag (foarte relativ) de dezvoltare a bolii cronice de ficat un consum constant de alcool pur de peste 40g/zi la barbati (corespunde la cca 750ml de bere, 375ml de vin sau 100g de alcool tare), respectiv de 15-20g/zi la femei.

Factori de risc: Exista diferente mari de sensibilitate fata de alcool, atat la nivel individual, cat si in raport cu rasa sau cu sexul. Cea mai evidenta diferenta, exista in ce priveste sexul.
Femeile sunt in medie de doua-trei ori mai sensibile la actiunea alcoolului in raport cu barbatii. Acest fapt este in principal cauzat de deficitul relativ, al cantitatii unei enzime ce metabolizeaza alcoolul imediat dupa ingestie, alcool-dehidrogenaza(ALDH).

Aceeasi enzima poate fi deficitara la anumite rase, cum ar fi asiaticii sau americanii nativi (indienii), lucru ce poate explica evolutia mai rapida catre ciroza a bolii de ficat la aceste populatii. Totusi, lucrurile sunt ceva mai complicate , ALDH nefiind singurul mecanism de metabolizare a alcoolului – exista si alte sisteme enzimatice.

Actiunea toxica a alcoolului se exercita atat prin efect toxic direct atunci cand ALDH nu reuseste sa-l metabolizeze, cat si prin intermediul unor produsi de metabolizare, precum acetaldehida. Aceasta din urma, are efecte toxice asupra mai multor organe si sisteme, iar excesul rezulta atunci cand sistemele enzimatice complementare nu reusesc  sa o metabolizeze proportional cu cantitatea rezultata. 

sus

Simptomele hepatitei alcoolice

Simptomatologia indusa de consumul de alcool, variaza atat in ce priveste severitatea bolii hepatice indusa de alcool, cat si in functie de afectarea altor organe.

In ce priveste ficatul, afectarea acestuia poate ramane aproape asimptomatica pana in faza de ciroza hepatica. Atunci cand afectarea ficatului atinge un nivel critic, se produce asa-zisa decompensare hepatica – aceasta se poate manifesta atat in faza de ciroza hepatica dar si in faza de hepatita acuta alcoolica si se manifesta cu icter, greata, dureri abdominale, inapetenta, tulburari de coagulare (sangerari), aparitia ascitei (lichid in abdomen).

Exista si manifestari care tin mai degraba de consumul cronic de alcool decat de severitatea propriu-zisa a afectarii hepatice, precum eritroza palmara (palme rosii), stelute vasculare mai ales la nivelul trunchiului, contractura aponevrozei palmare (Dupuytrene), fenomene de feminizare la barbati din cauza atrofiei testiculare - modificarea pilozitatii, scaderea libidoului, ginecomastia (marirea sanilor).

Foarte importanta este si afectarea neuro-psihica indusa de consumul de alcool, ce include tulburari de personalitate, mai mult sau mai putin subtile, afectarea memoriei – mai ales cea de scurta durata, tulburari de sensibilitate la nivelul nervilor periferici.

Afectarea neuro-psihica indusa de alcool are de obicei un impact foarte important asupra vietii sociale, profesionale si familiale a individului dependent de alcool si de multe ori are un impact mai mare decat afectarea hepatica propriu-zisa.

Alte organe afectate de consumul de alcool sunt: inima (apare in timp asa-zisa cardiomiopatie alcoolica, adica dilatarea inimii si afectarea functionarii miocardului prin inflamatie si fibroza); afectarea pancreasului poate duce in timp la pancreatita cronica, dar impactul poate fi mai sever in cazul pancreatitei acute induse de alcool.

Consumul cronic de alcool creste de asemenea riscul de cancere, mai ales digestive, de pana la zece ori (ficat, pancreas, stomac, esofag, colon).

sus

Investigatii radioimagistice si de laborator

O ecografie hepatica in cazul ficatului alcoolic arata de cele mai multe ori marirea de volum a ficatului, cu aspectul oarecum specific de hipertrofie a lobului caudat; de asemenea, aspectul steatozic al ficatului (aspect de “ficat gras”) si structura granulara (sau micronodulara).

Aceste aspecte se intalnesc in grade variabile de severitate si sunt relativ sensibile pentru afectarea cronica data de alcool, dar nu neaparat si foarte specifice, in sensul ca aceleasi aspect se poate intalni si in alte afectiuni hepatice, cum ar fi steato-hepatita metabolica sau hepatica cronica virala, mai ales in infectia cu virusul C.

In ce priveste analizele de laborator, exista mai multe modificari care sugereaza etiologia alcoolica a unei boli hepatice, cum ar fi: cresterea transaminazelor hepatice, cu inversarea raportului TGO/TGP; o valoare a TGO de peste doua ori mai mare decat valoarea TGP, este relativ specifica pentru hepatita cronica alcoolica sau ciroza indusa de alcool.

Dintre markerii consumului cronic de alcool ar fi de mentionat cresterea: GGT, a volumului eritrocitar (VEM), a trigliceridelor serice sau a feritinei .
In ce priveste markerii de decompensare a bolii hepatice, acestia sunt comuni cu alte boli cronice de ficat si includ cresterea bilirubinei serice, a timpului de protrombina, ca si scaderea albuminei sau colesterolului.

In hepatita acuta alcoolica, in mod special se evidentiaza pe langa cresterea transaminazelor, cresterea leucocitelor si a bilirubinei si afectarea coagularii. In functie de valoarea acestora, exista diverse scoruri de severitate (precum functia discriminativa Maddrey) care estimeaza probabilitatea de evolutie nefavorabila a bolii pe termen scurt, in ciuda abstinentei si a tratamentului medicamentos.

sus

Diagnosticul de hepatita alcoolica

Diagnosticul se bazeaza de obicei pe cumularea datelor clinice, a celor de laborator si a examenului ecografic cu anamneza pozitiva pentru consumul cronic de alcool.
De multe ori insa, persoanele dependente de alcool nu recunosc consumul, sau tind sa-l minimalizeze (“consum doar ocazional” sau “beau putin, un paharel la masa”) .

La acest fapt se adauga si impresia larg raspandita in populatie ca nu e asa grav consumul de vin sau bere comparativ cu consumul de tarie, sau ca bauturile alcoolice produse in casa nu au implicatii prea importante (“beau, dar numai vin facut de mine in casa”) si ca in cantitati moderate, chiar zilnice, consumul de alcool nu poate avea consecinte severe (“bea si el la masa, dar nu sa se imbete”).

Astfel, pare un paradox faptul ca de multe ori ciroza se instaleaza insidios, aparent asimptomatic, la consumatorul constant de alcool, pe termen lung, in contextul in care  marii bautori nu dezvolta decat in proportie de 20-30%  ciroza. La acestia de multe ori decesul se produce din cauza altor afectiuni datorate consumului de alcool (cardiace, pancreatice, tuberculoza etc) .
Explicatia rezida, asa cum spuneam, in rezistenta la alcool  diferita semnificativ de la un individ la altul.

sus

Tratamentul pentru hepatita alcoolica

Tratamentul incepe in principiu cu stoparea consumului de alcool. Lucrurile nu sunt insa nici pe departe asa de simple, atata vreme cat alcoolul induce pe termen lung atat dependenta fizica cat si psihica.

In ce priveste dependenta fizica, se refera in principal la modificarea metabolismului neuronal, in sensul in care sistemul nervos ajunge sa functioneze adaptat la prezenta constanta a alcoolului in corp.

Odata cu stoparea consumului, functie si de cantitatile ingerate pe termen lung, cat si de factori individuali, se pot produce dereglari vegetative precum: accelerarea ritmului cardiac, greata,  tremuraturi, transpiratii, hipertensiune etc, mergand pana la tulburari neurologice severe precum halucinatii si convulsii. Toate acestea alcatuiesc sindromul de sevraj, cu mai multe trepte de severitate, si care poate impune initierea abstinentei sub supraveghere medicala specializata si tratament medicamentos bazat pe benzodiazepine.

In ce priveste suportul nutritional, se recomanda un regim alimentar hipercaloric bazat pe fainoase, lactate, legume si fructe proaspete, hidratare adecvata. La acestea se adauga suplimente vitaminice si minerale, mai ales vitamina B1, si antioxidanti precum silimarina, vitamina E, zinc, seleniu etc.

Dependenta psihica necesita de multe ori suport psihologic si chiar medicamentos si este cea care persista de multe ori dincolo de depasirea dependentei fizice.

sus

Hepatita alcoolica: Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Per total, alcoolismul trebuie privit ca o boala cu multiple implicatii, atat fizice cat si psihice, a carei severitate este cu atat mai mare cu cat instalarea dependentei si a degradarii psiho-somatice se realizeaza progresiv si foarte insidios. Astfel, majoritatea celor afectati nu-si realizeaza problema, iar cand o realizeaza este de multe ori prea tarziu ca se opreasca.

Tratamentul necesita o abordare multidisciplinara, in echipa, din care sa faca parte: hepatologul, neurologul, psihiatrul si nu in ultimul rand psihologul. De aceea, abordarea medicala a dependentei de alcool ar trebui facuta in centre dedicate, din pacate rare in Romania.

Afectarea hepatica este, cum spuneam, doar o parte a problemei, de multe ori nu cea mai severa.
Odata dezvoltata ciroza hepatica, exista inca sanse bune de regresie a acesteia in faza compensata a bolii si in contextul stoparii definitive a consumului de alcool.

Din pacate si in mod imprevizibil, in unele situatii boala continua sa progreseze, in ciuda abstinentei, ducand in mod inexorabil la decompensarea cirozei si complicatiile acesteia precum:  insuficienta hepatica, insuficienta renala, encefalopatia, hemoragia din varice esofagiene, diverse infectii oportuniste etc.

In ce priveste hepatita alcoolica acuta, la pacientii cu forme severe (precum scorul Maddrey peste 32) se indica tratament cortizonic, cu prednison, pentru 4-6 saptamani, acesta fiind unicul tratament cu eficienta semnificativa in formele severe, la care se adauga tratamentul suportiv al insuficientei hepatice, tratata de obicei in unitatile de terapie intensiva.
Chiar si asa, mortalitatea atinge 50% la 4 saptamani in aceste situatii, degradarea hepatica nemaiputand fi stopata cu nici un mijloc terapeutic.

Profilaxie
Probabil cea mai eficienta metoda ar fi popularizarea reala a magnitudinii problemei, astfel incat societatea sa devina cu adevarat constienta de implicatiile consumului de alcool pe termen lung. Cata vreme pudoarea cat si ignoranta in ce priveste subiectul vor fi parte a societatii din care facem parte, ne putem astepta ca impactul dependentei de alcool sa faca in continuare victime pe multiple planuri, nu doar in sectiile de boli hepatice.

sus

Recomandari Medicale

Ca evaluare de prima intentie a bolii hepatice alcoolice, se recomanda analize de sange generale: hemograma, biochimie, coagulare, efectuarea markerilor virali pentru hepatitele B si C (care pot coexista, crescand in mod evident severitatea bolii), la care se adauga o ecografie abdominala. La acestea se pot adauga ulterior investigatii mai specializate, atunci cand se banuieste o afectare semnificativa a ficatului.

Adresabilitate catre specialist: Medic gastroenterolog /hepatolog

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Cele mai citite din Gastroenterologie din ultimele 7 zile

Fecioară Fecioară 23 august - 21 septembrie

Sunteţi plin de optimism. Şefii vă vor da undă verde pentru a vă pune în aplicare proiectele la care munciţi. Este posibil ca intervenţia cuiva din anturajul vostru apropiat să vă creeze o mică...citește mai departe

×

Zf.ro
Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri ”sar în aer”.Schimbări majore pentru posesorii de carduri Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri...
O resursă EXTREM de valoroasă, pe care...
O marcă premium a dat lovitura! Cum a reuşit...
BusinessMagazin.ro
Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE şi introduce săptămâna de muncă de patru zile. Vezi care este primul oraş unde s-a făcut deja schimbarea Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE...
Ţara cu cei mai longevivi locuitori: 70.000...
Este OFICIAL: Unul dintre cei mai mari retaileri...
Mediafax.ro
Visul oricărui angajat: Motivul amuzant pentru care mai multe persoane nu au reuşit să intre, timp de două zile, în birou/ Cazul a devenit VIRAL | VIDEO Visul oricărui angajat: Motivul amuzant...
Gestul făcut de Teatrul Bulandra după...
Anunţ de ULTIMA ORĂ de la Casa Albă:...
Gandul.info
Această tânără frumoasă, blondă, s-a întors epuizată după o noapte în oraş şi nu ştia de ce. Când s-a uitat în jos, însă, a rămas perplexă şi nu i-a venit să creadă: „Aceasta este marea diferenţă dintre femei şi bărbaţi” - FOTO Această tânără frumoasă, blondă, s-a...
HUIDU reacţionează în cazul lui Mario...
După 15 ani de emisiune, Mircea Badea face...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Ultima oră! S-a modificat starea de sănătate a lui Mario Iorgulescu. Medicii sunt uimiţi: ce se întâmplă acum cu fiul şefului LPF! Nimeni nu se aştepta la asta atât de repede! Ultima oră! S-a modificat starea de sănătate...
Mario Iorgulescu are un FRATE SECRET! Cine...
Povestea cutremurătoare a lui Alexandru...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
MATE 30 PRO nu vine în EUROPA! Acesta ar putea fi începutul sfârşitului pentru HUAWEI MATE 30 PRO nu vine în EUROPA! Acesta ar...
SAMSUNG este înfrânt? Compania se gândeşte...
Cel mai PUTERNIC telefon din lume vine într-o...
ProMotor.ro
Cât costă Dacia Duster Black Collector, prima ediţie limitată la 500 de unităţi de la Dacia? - Galerie FOTO Cât costă Dacia Duster Black Collector,...
Şoferul unui Golf este filmat cum repetă...
MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL....
Descopera.ro
VIDEO. Fenomen EXTREM apărut în Siberia. Savanţii sunt ALARMAŢI VIDEO. Fenomen EXTREM apărut în Siberia....
Lucrul pe care nicio femeie nu ar trebui...
Aventurile nebune ale DESFRÂNATEI Letitia,...
ULTIMA ORĂ
Gestul făcut de Teatrul Bulandra după moartea regizorului Alexandru Darie. Ce sunt îndemnaţi să facă oamenii care l-au cunoscut

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.