Eruptia polimorfa a sarcinii (papulele urticariene pruritice ale sarcinii)

Eruptia polimorfa a sarcinii (papulele urticariene pruritice ale sarcinii)

In timpul sarcinii apar diverse modificari in organismul viitoarei mame. Unele dintre acestea afecteaza pielea, cel mai vast organ al corpului, prin aparitia unor bubite care dau senzatie intensa de mancarime.
Manifestarea poarta numele de eruptie polimorfa a sarcinii sau papulele urticariene pruritice ale sarcinii.

Vestea buna este ca acestea nu fac rau fatului, dar sunt inconfortabile si neplacute la vedere pentru femeia insarcinata. Eruptia polimorfa a sarcinii este cea mai comuna dermatoza specifica in sarcina si afecteaza 1 din 160 dintre femeile insarcinate.

Eruptia apare, cel mai frecvent, in ultimul trimestru de sarcina si se intalneste mai des la prima sarcina ori in cazul sarcinilor multiple. Nu pune in pericol viata mamei sau a fatului, dar este foarte neplacuta din cauza senzatiei de mancarime pe care o genereaza atat pe timp de zi, cat si noaptea.

Simptomele eruptiei polimorfe a sarcinii

Debutează pe tegumentele regiunii abdominale de unde se extind pe coapse, fese si brate. La nivelul trunchiului, eruptia este mai rar intalnita. Leziunile nu apar la nivelul fetei, gatului, palmelor sau talpilor. Eruptia se manifesta prin aparitia unor mici papule in relief (1-2 mm diametru), de culoare roz si centrul palid, in placarde extinse si extrem de pruriginoasa – mancarimi intense ale pielii. In cazuri rare, poate aparea senzatia de arsura sau durere la nivel cutanat.

Cauzele aparitiei eruptiei sunt necunoscute, dar unele ipoteze indica distensia abdominala excesiva – castig ponderal excesiv al mamei cu aparitia vergeturilor abdominale, cauze genetice, influente hormonale sau sarcina cu fat de sex masculin.

Tratamentul eruptiei

Tratamentul eruptiei consta intr-o intensa si corecta hidratare a pielii, folosirea unor creme hidratante si emoliente cu ingrediente naturale, bio, fara conservanti, printr-o hidratare buna a mamei. Se mai pot folosi solutii calmante, de tipul mentolului. Senzatia de mancarime este greu de ignorat, iar prin scarpinare pielea se poate irita si mai mult, accentuand senzatia de disconfort.
Vestea buna este ca aceste manifestari neplacute dispar dupa nastere, la 4-6 saptamani.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?