Hipertrigliceridemia (trigliceride crescute)

Hipertrigliceridemia (trigliceride crescute)

Descriere generala

Hipertrigliceridemia reprezinta cresterea de trigliceride din sange. Trigliceridele sunt grasimi sintetizate de ficat si apoi depozitate in tesuturi pentru a asigura energia necesara organismului intre mese.

Daca aportul alimentar este peste necesarul organismului sau daca exista dereglari hormonale, trigliceridele sunt acumulate in tesuturi si organe.

Variatii: Nivelul optim al trigliceridelor este sub 150 mg/dl. Intre 150 si 199 mg/dl – nivel de limita crescut, intre 200 si 499 mg/dl – nivel crescut si peste 500 mg/dl – nivel foarte crescut.

Cauze si factori de risc pentru hipertrigliceridemie

Cel mai frecvent hipertrigliceridemia este cauzata de diabetul zaharat dezechilibrat, obezitate si stilul de viata sedentar.

Exista si cauze genetice de hipertriglicemie care determina boli cardiovasculare premature si acestea includ: hiperlipidemia combinata, hipertriglicemia familiara, disbetalipoproteinemia.

Alte cauze: hipotiroidismul, sindrom nefrotic, cauze medicamentoase (diuretice, contraceptive orale, betablocante, glucocorticoizi), consumul de alcool in exces si dietele bogate in carbohidrati.

Factori de risc: Dieta, stres, sedentarism si fumat.

Cauzele apartției hipertrigliceridemiei pot fi împărtite si in:

  • primare (acestea se refera la cauzele genetice care sunt hipertrigliceridemia familiala, hiperlipidemia familiala si chilomicronemia familiala, toate implicand valori crescute ale trigliceridelor pe fondul mostenirii genetice)
  • secundare (acestea vizeaza: stilul de viata care implica sedentarismul, dieta bogata in grasimi si zahar, excesul de alcool; anumite boli precum steatoza hepatica, bolile renale, gura, sarcina, tiroida lenesă, sarcina; anumite tratamente medicamentoase precum retinoizii sau retroviralele).

Trigliceride crescute: simptome

Hipertrigliceridemia este asimptomatica pana la un nivel foarte ridicat al trigliceridelor (1000-2000 mg/dl) cand pot aparea episoade recurente de dureri abdominale, greata, varsaturi. Un istoric de episoade repetate de pancreatita acuta este des intalnita la pacientii cu hipertrigliceridemie necontrolata.

Hipertrigliceridemia severa mai poate cauza leziuni ale pielii: xantoame (mici pete sau noduli de culoare galbena, rosie sau bruna) sau xanthelasma (placi galbene in jurul ochilor).

Trigliceridele și colesterolul

In multe cazuri, pacientii cu valori crescute ale trigliceridelor au si valori sub normal ale HDL-colesterol (colesterolul bun), iar aceasta situatie poate sta la baza instalarii premature a bolilor cardiace. Situatia in care o persoana are trigliceride crescute si HDL-colesterol sub normal poate fi mostenita si poate aparea la pacientii cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic. Mai mult, pacientii cu diabet au si valori crescute ale LDL-colesterol (colesterolul rau), situatie care creste riscul aparitiei ateromatozei si implicit al accidentului vascular cerebral si infarctului.

Investigatii si diagnostic

  • Profilul lipidic complet efectuat dupa 10-12 ore de post, cu pacientul aflat pe o dieta obisnuita;
  • Anamneza atenta a istoricului familial de boli cardiovasculare premature;
  • Calcularea IMC (indice de masa corporala) si a circumferintei abdominale;
  • Masurarea CRP (proteina C reactiva) si homocisteina totala pentru screeningul riscului cardiovascular.

Dar, in mod obisnuit un profil lipidic pe nemancate este singura analiza necesara pentru a pune diagnosticul de hipertrigliceridemie.

Trigliceride crescute: tratament

In primul rand, sunt importante modificarea stilului de viata (exercitii fizice, intreruperea fumatului, scaderea in greutate) si controlul afectiunilor associate, aceasta  inaintea oricarui tratament medicamentos.

Tratamentul medicamentos se incepe daca nivelul trigliceridelor este peste 500 mg/dl. La pacientii cu trigliceride peste 1000 mg/dl, dieta si terapia medicamentoasa sunt atent monitorizate pentru a preveni pancreatita.

Evolutie – Complicatii – Profilaxie

Pacientii cu hipertrigliceridemie au risc crescut de boli cardio-vasculare premature, mai ales daca au si alti factori de risc cardio-vasculari. Daca pacientul intelege necesitatea modificarii stilului de viata – printr-o dieta echilibrata, fara alcool in exces si cu activitate fizica regulate – plus tratamentul medicamentos( daca nivelul trigliceridelor este foarte ridicat), prognosticul este imbunatatit semnificativ.

Evitarea episoadelor recurente de pancreatita secundara hipertrigliceridemiei se face prin mentinerea nivelului trigliceridelor sub 500 mg/dl.

Recomandari medicale:
Pacientul cu hipertrigliceridemie ar trebui sa se adreseze unui medic  endocrinolog, internist, cardiolog sau diabetolog si sa consulte de asemenea un nutritionist.

Medicatie: trei clase medicamentoase sunt utile in tratamentul hipertrigliceridemiilor: fibrati (fenofibrat), acid niacinic ( vitamina B3) si acizi grasi omega 3. Dozele mari de statine scad deasemenea nivelul trigliceridelor.

Surse: www.heartuk.org.uk

Articol actulizat în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Stan Cristina
Studii: Absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie I. Haţieganu, Cluj- Napoca, promoţia 2000. Rezidentiat: Medicina Interna  in cadrul Spitalului Clinic Coltea si a Spitalului Clinic de Urgenta Sf Ioan, Bucuresti. Cursuri: curs de Ultrasonografie generală în cadrul Spitalului ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”