Dermatofibromul: simptome, tratament

Dermatofibromul: simptome, tratament

Descriere generale

Dermatofibromul (histiocitom, fibrom in pastila) este o formatiune tumorala benigna care se dezvolta cel mai adesea la nivelul gambelor. Apare mai frecvent la femei in intervalul de varsta 20-40 de ani. 

Cauzele dermatofibromului

Cauza pare a fi reactia la un traumatism la nivelul pielii (intepatura insecte, foliculita, tatuaj) care determina proliferarea unor celule, structuri din derm. Se descrie si aparitia brusca de dermatofibroame multiple (mai mult de 15) in asociere cu afectiuni sistemice (HIV, dermatomiozita, miastenia gravis, tiroidita Hashimoto, leucemii, limfoame, colita ulcerativa, sindrom Down, boala Crohn) sau medicamente (antiretrovirale, terapie biologica).

Dermatofibromul: simptome

Dermatofibromul apare sub forma unui nodul cu dimensiuni variate (0,5-1,5 cm) dur la palpare, fixat la piele si mobil fata de tesutul subcutanat, cu culoare variabila (culoare pielii, bej, maro, gri, violet, negru, combinatie de culori).

Cand se ciupeste pielea concomitent, de o parte si de alta a tumorii, dermatofibromul pare ca se adanceste in tegument. Desi se regasesc cel mai adesea pe gambe, dermatofibroamele pot aparea oriunde, inclusive pe palme, talpi, genital. Cele mai multe dermatofibroame sunt asimptomatice, dar se pot manifesta si cu senzatie de mancarime, durere, tensiune locala.

Se descriu mai multe forme de dermatofibroame, unele mai rare, care necesita o urmarire atenta.

Diagnostic si analize specifice

O astfel de leziune necesita evaluarea obligatorie de catre medic; dermatoscopia este foarte utila pentru stabilirea diagnosticului. Deoarece pot pune probleme de diagnostic diferential cu tumori agresive, biopsia cu examen histopatologic/imunohistochimic este recomandata in cazurile atipice, in tumorile ulcerate, cu crestere recenta, asimetrice.

Dermatofibromul: tratament

Optiunea de excizie depinde de medic si de optiunile pacientului; in general nu se face nicio interventie, decat daca supara din punct de vedere cosmetic.

Ca interventie, functie si de aspectul tumorii, de problemele de diagnostic diferential, se recomanda fie excizie cu examen histopatologic, fie laser terapie sau crioterapie. Injectarea locala de corticoizi are rezultate variabile.

Evolutie, complicatii, prognostic

Cele mai multe dermatofibroame nu se modifica in timp. Unele leziuni insa, mai ales cele cu dezvoltare rapida, atipice trebuie urmatite pentru a inregistra modificarile care pot surveni si care pot recomanda excizia lor.

Formele mai agresive, desi excizate, pot avea risc de recurenta. Cand apar leziuni multiple este necesara evaluarea pentru afectiuni interne asociate.
Ca si complicatii curente, exista riscul traumatizarii leziunii, mai ales cu lama de ras; in caz de ranire, prezentati-va la medic.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica