Dermatofiţia (tinea): cauze, simptome, tratament

Dermatofiţia (tinea): cauze, simptome, tratament

Ce este dermatofiţia tinea

Dermatofiţia sau tinea este o infecţie fungică a pielii destul de comună, care poate afecta diverse părţi ale corpului (membrele, trunchiul, zona inghinală, coapsele interioare, tălpile, palmele, scalpul, unghiile, barba etc.). Infecţia este cauzată de anumite specii de fungi, cele mai comune fiind cele din clasa Epidermophyton, Microsporum sau Trichophyton.
Cele mai predispuse persoane la dezvoltarea acestei infecţii sunt sportivii, persoanele obeze, copiii şi  bolnavii care au sistemul imunitar slăbit. Printre cele mai frecvente simptome ale dermatofiţiei se numără mâncărimea şi eczemele cu aspect inelar. În lipsa unui tratament, dermatofiţia poate favoriza apariţia unor complicaţii precum celulita infecţioasă sau impetigo.

Dermatofiţia (tinea): simptome

Simptomele dermatofiţiei nu apar imediat după contractarea ciupercii. De regulă, acestea îşi fac apariţia la două zile după infectare şi constau în apariţia unor pete mici roşii pe piele, uneori cu aspect uscat sau cu scuame, care cresc în dimensiuni odată cu trecerea timpului şi capătă o formă rotundă, inelară, iar nucleul (centrul) acestora poate avea un aspect normal.

Aceste eczeme au marginile uşor ridicate, cauzează mâncărime şi pot favoriza apariţia unor vezicule pline cu lichid (abcese) care se pot infecta.

În cazul în care infecţia este localizată la nivelul unghiei, aceasta poate deveni mai groasă şi prezintă discoloraţii, fiind mult mai friabilă, iar infecţia fungică la nivelul scalpului se manifestă prin căderea părului sub formă de plăci rotunde, bine delimitate.

Dermatofiţia este o boală contagioasă – deci poate fi transmisă şi altor persoane – şi poate cauza complicaţii (cicatrici, alopecie permanentă, deformări ale unghiilor, celulită infecţioasă etc.) motiv pentru care este indicat consultul medical cât mai rapid în cazul în care sunt observate simptome precum cele menţionate mai sus, astfel încât să se ia urgent măsurile necesare.

Dermatofiţia (tinea): cauze

Dermatofiţia poate fi cauzată de trei specii diferite de fungi, respectiv Trichophyton, Microsporum şi Epidermophyton. Aceste ciuperci pot trăi o perioadă îndelungată în sol, dar şi animalele sunt gazde perfecte. De altfel, multe cazuri de dermatofiţie la oameni au ca sursă de infecţie animalul bolnav cu care vin în contact, fie că vorbim de o pisică sau de un câine. Infecţia se poate localiza în diverse zone ale corpului, purtând astfel denumiri diferite:

  • Dermatofiţia capului (tinea capitis) – este afectat în mod special scalpul şi se manifestă cu precădere la copii, prin căderea părului în petice, în special la nivelul cefei
  • Dermatofiţia inghinală (tinea cruris) – infecţia este localizată la nivelul zonei inghinale, coapsele interioare, fese şi apare îndeosebi la bărbaţi şi adolescenţi
  • Dermatofiţia corpului (tinea corporis) – se manifestă prin eczeme cu formă circulară apărute pe trunchi, braţe, spate
  • Dermatofiţia piciorului (tinea pedis) – este localizată la nivelul piciorului, în special pe tălpi, între degete şi la nivelul unghiilor

Printre factorii de risc ce pot favoriza infecţia cu fungii responsabili de apariţia dermatofiţiei se numără:

  • Vârsta – copiii sunt mai expuşi riscului de dermatofiţie deoarece obişnuiesc să se joace cu animalele de companie şi nu se spală corect pe mâini
  • Transpiraţia excesivă
  • Practicarea sporturilor de contact
  • Obezitatea
  • Purtarea de haine strâmte, din materiale sintetice
  • Sistemul imunitar slăbit
  • Folosirea la comun a prosoapelor, lenjeriei de pat sau a altor obiecte vestimentare ce pot fi contaminate

Dermatofiţia (tinea): diagnostic

Examinarea clinică a pielii este principala metodă de diagnostic a dermatofiţiei, dar pot fi necesare şi teste cutanate sau fungice pentru excluderea altor afecţiuni dermatologice care se pot manifesta similar, precum psoriazisul, dermatita atopică sau eczema numulară.

Dermatofiţia (tinea): contagiozitate, tratament şi prevenţie

Această afecțiune este extrem de contagioasă mai ales înaintea apariției simptomelor și se poate transmite prin: contact direct cu zonele corpului altei persoane care are această afecțiune, prin contactul cu animale ( în special puii de pisici și câini, dar și puișori de Guineea, miei sau vaci) sau cu obiecte sau suprafețe contaminate (îmbrăcăminte, prosoape, perii, scaune, toalete, lenjerii de pat).

Tratamentul dermatofiţiei presupune folosirea unor unguente, soluţii sau pudre antifungice care se aplică pe zona afectată. Aceste produse pot avea ca substanţă activă clotrimazol, miconazol, terbinafină, tolfaftat etc.

În completarea tratamentului medicamentos se recomandă luarea anumitor măsuri pentru a reduce riscul de transmitere a infecţiei, pentru a ameliora simptomele şi pentru a preveni apariţia complicaţiilor, precum:

  • Spălarea la temperaturi înalte a lenjeriei de pat şi a prosoapelor
  • Purtarea de haine lejere, din materiale naturale
  • Scăderea în greutate – fungii preferă faldurile de piele unde se adună umezeală şi este cald
  • Spălarea mâinilor după contactul cu un animal
  • Dezinfectarea periodică a litierei şi a aşternuturilor pe care dorm animalele de companie
  • Evitarea folosirii la comun a prosoapelor sau a hainelor purtate de o persoană infectată
  • Evitarea scărpinatului în zona afectată, pentru a preveni zgârierea pielii şi apariţia unor infecţii cu stafilococi
  • Uscarea pielii cu un prosop moale, absorbant, în special la nivelul sânilor, la subraţ, între degetele de la picioare şi în zona inghinală

 

Surse: patient.info, healthline.com

Articol revizuit în 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal