Dopul de cerumen (dop de ceara in ureche)

Dopul de cerumen (dop de ceara in ureche)

Dopul de ceara (cerumen) – descriere generala

Cerumenul este o substanta secretata la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externa. Ceara contine o substanta cu efect antibacterian, are un pH acid benefic pentru tegument si chiar retine corpii straini care patrund in ureche (praf, mici insecte etc).

Compozitia si aspectul secretiei ceruminoase difera in functie de rasa (mai uscat la rasa asiatica, mai bogat in lipide la rasa alba si afroamericani), in functie de varsta, sex si vechimea dopului ceruminos.

Obstructia conductului auditiv extern este determinata de acumularea de cerumen care este favorizata de tasarea lui frecventa (zilnica) cu betisoare igienice, de purtarea protezelor auditive, de purtarea castilor audio intraauriculare, de hipersecretia de cerumen  si de tipul de canal auditiv (ingust, angulat).

Dopul de cerumen nu este contagios.

Simptomele dopului de ceara

Dopul de cerumen poate fi mult timp asimptomatic, fiind descoperit intamplator la examenul clinic de rutina. Atata timp cat nu obstrueaza complet conductul auditiv extern, auzul se mentine in  limite normale si pacientul nu prezinta nici un disconfort.

Atunci cand acumularea de ceara ocupa intreg lumenul apare scaderea de auz de 30-35dB (infundarea urechii), autofonia (perceperea accentuata a propriei voci), zgomote diferite in ureche (tiuit, vajait, pocnituri), senzatia de corp strain auricular, si, in anumite cazuri, chiar vertij si durere auriculara

Investigatii radioimagistice si de laborator

Nu se folosesc in acest caz pentru ca diagnosticul de certitudine este exclusiv clinic.

Diagnosticul de dop de ceara

Se stabileste prin examinarea directa a urechii externe de catre medic (ORL-ist, de familie, pediatru).

Conduita terapeutica (tratament)

O data stabilit diagnosticul se procedeaza la extragerea dopului ceruminos de catre medicul ORL-ist, folosindu-se diverse metode.
Aspiratia auriculara este foarte utila in cazul unui dop moale sau daca se banuieste o afectare a integritatii timpanului sau inflamatia tegumentului conductului auditiv extern. Se pot folosi diverse instrumente adaptate pentru extragerea unui dop mai vechi sau mai dur.

De asemenea, se pot instila in ureche diferite solutii ceruminolitice pentru a usura indepartarea cerumenului. Spalatura auriculara cu jet de apa calduta se utilizeaza numai in cazul in care timpanul este integru si nu exista alta afectare a urechii externe.

Dopul de ceara (cerumen) – Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Scaderea de auz determinata de obstructia canalului auditiv extern poate fi continua sau intermitenta. Prezenta unui corp strain in ureche, dopul de cerumen, favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene si micotice, cu simptomele specifice: durere, scurgeri de lichid din ureche, prurit, caz in care pacientii ajung la medicul ORL-ist care pune diagnosticul si trateaza atat simptomele cat si cauza lor.

Alteori, in incercarea de a indeparta corpul strain banuit a fi in ureche, pacientul, prin manevrele de curatare efectuate acasa, produce leziuni traumatice ale tegumentului urechii externe si chiar ale timpanului (perforatii de timpan). In aceste cazuri, interventia medicului ORL-ist trebuie sa fie cat mai rapida.

Trebuie evitata curatarea excesiva a conductului auditiv extern, in special cu betisoarele igienice. Daca exista factori favorizanti este necesara cel putin o vizita pe an la cabinetul ORL.

Recomandari Medicale, Medicatie

In cazul dopului de cerumen, diagnosticul se poate pune prin examinarea directa a urechii externe de catre medicul de familie, medicul pediatru sau medicul ORL-ist. Insa pentru tratarea afectiunii si a factorilor favorizanti pacientul trebuie sa se adreseze specialistului otorinolaringolog.

Exista diverse solutii ceruminolitice (care dizolva cerumenul) cum ar fi: apa oxigenata, solutia de bicarbonat de sodiu, glicerina, uleiul, ce se pot folosi in special pentru usurarea extragerii dopului de ceara. Acestea sunt eficiente mai ales daca dopul nu ocupa complet lumenul conductului. Insa cel mai sigur si eficient tratament se face in cabinetul medical.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Mizdran Stefania Iuliana - medic ORL
Dr. Mizdran Stefania Iuliana este medic primar cu specializare in Orl și Orl Pediatrie. In prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-mizdran-stefania-iuliana-orl-orl-pediatrie
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”