Dr. Dima Cosmin: ”Fluoroza poate afecta tot sistemul osos, nu doar dinţii”

Dr. Dima Cosmin: ”Fluoroza poate afecta tot sistemul osos, nu doar dinţii”
Dr. Dima Cosmin: ”Fluoroza poate afecta tot sistemul osos, nu doar dinţii” , foto arhivă

Mulţi părinţi cu copiii mici au surpriza neplăcută că deşi îngrijesc dinţii copiilor ca la carte, dantura lor dă semne că nu este tocmai sănătoasă. În unele dintre aceste situaţii diagnosticul este fluoroză. Dr. Dima Cosmin, DMD, PhD, Certified Implantologist vine cu explicaţii. 

CSÎD: Ce este fluoroza ?

Dr. Dima Cosmin: Fluoroza se întâlneşte mai des la dinţii permanenţi faţă de cei temporari deoarece perioada de mineralizare este mai crescută şi smalţul mai subţire. Ea afectează cromatică la nivelul smalţului. Formele grave pot duce până la apariţia unor adâncituri (denivelări) la nivelul smalţului, deformându-l.
Există multe substanţe care administrate în dozaj corect pot aduce beneficii importante organismului uman, dar dacă dozele admise sunt depăşite, pot genera dezechilibre.
Unul dintre aceste dezechilibre este şi fluoroza, dezechilibru ce apare în urma ingerării unei cantităţi de fluor în exces, de obicei pe termen lung.
Trebuie precizat încă de la început că administrarea de fluor în dozaj corect, are efecte benefice asupra dinţilor.
De asemenea, este bine de ştiut că fluorul se întâlneşte pe scară largă în natură, iar unele zone din Africa, Asia şi nu numai, au apa fluorizată în mod natural.

Când apare fluoroza?


CSÎD: Cum se manifestă fluoroza?

Dr. Dima Cosmin: Fluoroza se manifestă atunci când pacientul ingeră o cantitate mai mare de fluor decât limita de toleranţă a organismului, într-un timp îndelungat. Modul de manifestaţie a fluorozei apare sub forma unor leziuni, ca nişte puncte albe creţoase, la nivelul smalţului. Ele devin în timp alb-gălbui, maro-cenuşii, în forma avansată fiind evidenţiate prin nişte adâncituri.

Modalităţi de prevenire a fluorozei

CSÎD: Cum prevenim fluoroza?

Dr. Dima Cosmin: Fluoroza poate fi prevenită prin evitarea produselor cu fluor pe care copilul le poate ingera.

Totuşi, în cazul în care fluoroza şi-a făcut apariţia şi pacientul are nevoie de un tratament, se poate trata atât în plan local cât şi general. În plan local se tratează ca o leziune carioasă, obturând mai apoi cavitatea formată în urma şlefuirii.
Pe cale generală, cel mai bun tratament este încetarea folosirii oricărui aliment, supliment sau substanţă care conţine fluor.


CSÎD: Şi totuşi, unele ape sunt florizate în anumite ţări…
Dr. Dima Cosmin:
De aceea, în multe ţări, apa a fost fluorizată, ca o măsură de prevenţie a apariţiei cariilor la nivel global. Sigur că acest lucru nu elimină necesitatea vizitelor obligatorii la medicul stomatolog, o dată la 6 luni.

Fluoroza poate afecta tot sistemul osos

CSÎD: Fluoroza afectează doar dantura?
Dr. Dima Cosmin:
Fluoroza poate afecta dinţii, dar şi oasele întregului organism, de aceea menţinerea dozajului aportului de fluor în limite normale este imperios necesară.

CSÎD: De ce se vând pastele de dinţi cu fluor pentru copii, dacă nu sunt atât de benefice?
Dr. Dima Cosmin:
Informaţia despre fluor ca fiind o substanţă nocivă este greşit înţeleasă. Excesul de fluor este nociv. Pasta de dinţi cu fluor trebuie folosită atunci când copilul este conştient de faptul că aceasta nu trebuie înghiţită.
Prin urmare, pastele de dinţi cu fluor sunt benefice deoarece protejează smalţul împotriva atacului acid generat de bacterii şi previne apariţia cariilor, ajutând chiar la remineralizarea smalţului în stadiile incipiente de demineralizare în urma agresiunii bacteriene.

CSÎD: De la ce vârstă se recomandă pastă de dinţi cu fluor?

Dr. Dima Cosmin: Pastele de dinţi ce conţin fluor, se recomandă atunci când pacientul nu se supune riscului de a ingera pastă de dinţi, respectiv după vârsta de 4-5, uneori chiar 6 ani.
 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?