Laserul combate demodarea tatuajelor

De mii de ani, tatuajele impodobesc pielea omului. O data cu trecerea timpului, tehnica tatuajului s-a modernizat, iar simbolurile stravechi se deseneaza astazi pe piele cu ajutorul unor aparate sterile, care scad foarte mult riscul transmiterii microbilo
  • Publicat:
Laserul combate demodarea tatuajelor
Laserul combate demodarea tatuajelor

Practic, tatuajul este o pata definitiva facuta pe piele, care se produce prin introducerea la nivelul dermului a unor particule pigmentate, insolubile. Moda tatuajelor a mers in paralel cu evolutia metodelor de indepartare a lor, pentru ca intotdeauna au existat persoane care s-au razgandit si au vrut sa le elimine. Excizia chirurgicala a fost una dintre primele metode de indepartare a tatuajului si era urmata de aplicarea grefelor (fragment de tesut transplantat) de piele, acolo unde acesta ocupa suprafete mari. Dermatologii apelau deseori si la electrocauterizare, dar aceasta avea un mare inconvenient: lasa cicatrice si medicii erau nevoiti s-o repare. Dermabraziunea, adica eliminarea strat cu strat a acestor pigmenti, sau peeling-ul chimic au fost alte metode care, treptat, au fost inlocuite de tratamentul cu laser. „Aparatul laser actioneaza prin eliminarea strat cu strat a celulelor care sunt atinse de pigmentul colorat al tatuajului. Celulele se indeparteaza foarte usor, pielea nu sangereaza, pentru ca intensitatea emisiei de raze poate fi reglata in functie de fiecare caz in parte. O data cu eliminarea acestor straturi care contin si pigment, se stimuleaza si regenerarea celulelor, mai ales a celor care contin colagen. Astfel, pielea ramane neteda, elastica, fara probleme”, spune dr. Ioana Chebac, medic primar dermatolog. Tratamentul laser scade si riscul instalarii cicatricelor care pot aparea dupa indepartarea tatuajului.

Think twice
Inainte sa-ti faci un tatuaj, este bine sa te gandesti de doua ori. Mai ales, daca imaginea pentru care ai optat nu are o semnificatie speciala pentru tine. Nu putini sunt aceia care si-au tatuat diverse cuvinte chinezesti si nu au fost incantati la aflarea adevaratei semnificatii (porc, obsedat sexual etc.). De altfel, e destul de riscant sa-ti imprimi numele persoanei iubite pe piele. De exemplu, Johnny Depp credea ca Winona Ryder este sufletul sau pereche si si-a tatuat pe brat „Winona Forever”. Dupa ce s-au despartit, si-a reevaluat sentimentele, iar tatuajul s-a transformat in „Wino Forever”. Sotia lui Antonio Banderas, Melanie Griffith, si-a tatuat pe antebrat numele consortului. Se pare insa ca lucrurile merg bine, inca nu l-a sters… 

Angelina Jolie conduce detasat in topul celor mai tatuate staruri feminine. Are deja peste zece tatuaje si nimic nu pare sa-i stea in cale spre innoirea continua a impresionantei colectii.
Animale exotice, simbolurile unor vechi credinte sau nume de iubiti (apropo, si ea a scos numele lui Billy Bob nu doar din suflet), toate sunt incrustate pe pielea fina a divei. Dar asa cum se tatueaza, tot asa apeleaza la tratamente laser pentru a scapa de desenele care nu mai sunt la moda.

Urmărește CSID.ro pe Google News
TOP Glamour
TOP Glamour
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”