Tot ce trebuie să ştii despre acidul hialuronic

Toate femeile îşi doresc o piele cât mai netedă, fără pete, lucioasă şi mereu întinsă sau la buze pline şi voluptuoase. Toate acestea le putem obţine cu ajutorul acidului hialuronic, substanţă-vedetă din cabinetele de chirurgie plastică.
  • Publicat:
Tot ce trebuie să ştii despre acidul hialuronic

Într-o lume în care frumuseţea este dorită cu ardoare până la adânci bătrâneţi, chirurgia estetică nu mai reprezintă un subiect tabu pentru nimeni. Toate femeile îşi doresc să rămână tinere o perioadă cât mai îndelungată şi, când se gândesc la tinereţe, nu se gândesc neapărat la vârstă, ci mai degrabă la înfăţişare.

La o piele cât mai netedă, fără pete, lucioasă şi mereu întinsă sau la buze pline şi voluptuoase.

La asta visează fiecare femeie. Toate acestea le putem obţine cu ajutorul acidului hialuronic, substanţă-vedetă din cabinetele de chirurgie plastică. Şi pentru a fi cât mai bine informate despre ce este, cum funcţionează, ce beneficii are, i-am cerut mai multe detalii medicului specialist în chirurgie estetică Dr. Marek Vâlcu.

Ce este acidul hialuronic

Acidul hialuronic, cunoscut şi sub numele de hyaluronan sau hialuronat, este un carbohidrat ce se găseşte în mod natural în organismul uman, mai ales în catilaje şi în piele.

Rolul acidului hialuronic este să transporte nutrienţii către celule, să le purifice de toxine, acţionând ca un lubrifiant. Mai mult, acesta reţine cantităţi mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, şi tocmai de aceea este considerat un ingredient premium pentru hidratarea tisulară.

Partea mai puţin bună este că volumul de acid hialuronic din epiderma scade cu vârstă. Ceea ce duce la pierderea elasticităţii şi apariţia ridurilor. Datorită efectelor sale de umplere a ridurilor şi de netezire, acidul hialuronic este folosit, de ani buni, în industria cosmetică.

De ce este acidul hialuronic un ingredient-minune pentru piele

În primul rând acidul hialuronic estompează ridurile. În piele, acesta umple golurile dintre fibrele de colagen şi elastină, creând astfel aparenţa unei „saltele”, în care fibrele de colagen şi elastină reprezintă „arcurile sau spiralele de susţinere”, iar acidul hialuronic reprezintă „spuma poliuretanică” care nu permite arcurilor să se îndrepte – întindă.

În al doilea rând, acidul hialuronic stimulează sinteza de colagen. Colagenul susţine tendoanele, pielea şi cartilajul, iar cantitatea optimă de colagen în structurile enumerate contribuie la menţinerea fermităţii şi supleţei pielii. Dacă vom asigura o cantitate optimă de acid hialuronic în organism, atunci vom determina şi menţine şi o cantitate optimă de colagen în ţesuturi, ajutând astfel la sporirea efectului antiaging.

Nu în ultimul rând, acidul hialuronic conferă luminozitate pielii, asigurând un look fresh, ceea ce toate doamnele îşi doresc indiferent de vârstă. Sub stratul exterior, pielea arată ca un burete. Cu cât spaţiile goale dintre colagen şi fibrele de elastină sunt mai bine acoperite cu acid hialuronic, cu atât pielea va arată mai luminoasă şi mai odihnită. Toate acestea se întâmplă datorită faptului că acidul reţine apă şi creşte nivelul de hidratare.

Ce se poate trata cu ajutorul acidului hialuronic

Cu ajutorul acidului hialuronic vei putea reda volum şi contur buzelor, trata cearcănele, ridurile şi pielea de pe faţă şi gât, dar şi reda rotunjime pomeţilor şi hidratare decolteului, mâinilor sau gâtului.

Care sunt riscurile tratamentelor cu acid hialuronic

Reacţiile de respingere în general sunt destul de rare, întrucât tratamentele cu acid hialuronic sunt foarte bine tolerate, fiind vorba despre un compus natural ce există deja în toate ţesuturile conjunctive. Totuşi, există câteva riscuri de genul reacţiilor alergice – febră, greaţă, vărsături, inflamări, în cazul utilizării acidului la pacientele cu boli autoimune.

De asemenea, nu este recomandată utilizarea acidului hialuronic în timpul sarcinii şi nici imediat după sarcină sau la persoanele depistate cu intoleranţă la compusul de bază.

Cât durează efectul acidului hialuronic

Acidul hialuronic este împărţit în 2 categorii: cel cu durată între 9-12 luni şi cel cu durată între 1-2 ani. Bineînţeles, durata efectului acidului hialuronic injectat variază şi în funcţie de capacitatea naturală a fiecăruia de a produce acid hialuronic propriu, de gradul de hidratare sau de metabolismul persoanei. De menţionat însă este faptul că acidul hialuronic este biodegradabil 100%.

Poate provoca dependenţă acest acid

Din punct de vedere psihologic, da, acidul hialuronic poate provoca dependenţă. Văzând rezultatele în urma utilizării lui, femeile rar mai renunţă la el şi nu mai doresc să revină la pielea obosită şi ridată din trecut. Totuşi, din punct de vedere fiziologic, nu există niciun risc de dependenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
5 produse cosmetice periculoase
5 produse cosmetice periculoase
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”