Peroxidul de benzoil în tratarea tenului acneic

Peroxidul de benzoil este un ingredient ce ajută la tratarea uneia dintre cele mai cunoscute și întâlnite afecțiuni ale tenului, acneea.
  • Publicat:
Peroxidul de benzoil în tratarea tenului acneic
Peroxidul de benzoil în tratarea tenului acneic Foto: pexels

Este foarte dificil să ai grijă de tenul acneic, deoarece acesta poate fi sensibil la anumite produse cosmetice destinate tratării acestei afecțiuni. De aceea este esențial research-ul referitor la peroxidul de benzoil, pentru a lua la cunoștință cum acționează asupra pielii și dacă este sau nu benefic pentru tenul în cauză.

Ce este peroxidul de benzoil?

Conform Pacient.info, peroxidul de benzoil prezintă trei acțiuni:

∙ Omoară bacteriile

∙ Reduce inflamațiile tenului

∙ Ajută la curățarea porilor blocați de impurități

Acesta este un preparat special conceput pentru tratarea acneei de intensitate medie/moderată. Se poate găsi sub formă de gel sau soluție de spălare facială și poate fi achiziționat fără prescripție medicală doar în cazul în care prezintă un procent de 5% peroxid de benzoil.

Este acest ingredient benefic în tratarea acneei?

Peroxidul de benzoil este de mare ajutor în tratarea acneei datorită puterii sale de combatere a bacteriilor de pe suprafața pielii, dar și datorită faptului că ajută ca porii să elimine celulele moarte ale pielii și excesul de sebum. Pe de altă parte, documentarea vis a vis de acest ingredient este necesară pentru a cunoaște dacă nivelul de acnee de care suferim poate fi tratată cu ajutorul acestui ingredient și dacă ne va aduce rezultate vizibile tenului în funcție de specificațiile sale. Astfel, iată patru afecțiuni și simptome pe care peroxidul de benzoil le poate trata sau nu:

Peroxidul de benzoil în tratarea coșurilor

În cele mai multe cazuri, peroxidul de benzoil lucrează cel mai bine împotriva acneei inflamatorii. Acest tip de acnee este caracterizată de acele umflături roșiatice pline de puroi

Peroxidul de benzoil în tratarea acneei chistice

Cel mai sever tip de acneea și implicit, cel mai greu de tratat, acneea chistică se caracterizează prin umflături de mărimi mari sub stratul de piele. Bacteria cauzatoare de aceste coșuri sub piele poate fi indepărtată cu ajutorul peroxidului de benzoil, însă pentru rezultate cât mai eficiente și lipsite de riscuri, se recomandă un consult cu medicul de specialitate.

Peroxidul de benzoil în tratarea punctelor negre și albe

Atât prezența punctelor negre pe ten, cât și a punctelor albe se consideră a fi tot o afecțiune de tip acnee, doar că una mai puțin inflamatoare care nu provoacă umflături roșii pe piele. Din cauza puterii sale de a trata producția în exces a sebumului și de a îndepărta celulele moarte care blochează porii, peroxidul de benzoil nu este cea mai bună alegere în tratarea punctelor negre și albe de pe suprafața tenului.

Peroxidul de benzoil în tratarea semnelor post-acneice

Semnele post-acneice se pot înrăutății odată cu expunerea pielii afectate la soare. În această situație, este obligatorie folosirea unei creme cu protecție solară în fiecare zi, indiferent de anotimp. Dacă luăm în calcul contribuțiile peroxidului de benzoil de a elimina celulele moarte ale pielii, acesta poate scădea din proeminența petelor de acest fel, odată cu folosirea lui constantă.

Cum și când este indicată folosirea lui?

În general, peroxidul de benzoil se folosește o dată pe zi sau o dată la două zile. În cazul în care pielea se usucă sau începe să se exfolieze, este recomandat ca utilizarea produsului să se reducă considerabil, până când tenul va începe să se obișnuiască. Din cauza formulei sale, peroxidul de benzoil poate să decoloreze părul sau țesăturile colorate.

3 pași de urmat în folosirea adecvată a peroxidului de benzoil sub formă de gel

  1. Spală fața cu un produs ușor de curătare a tenului și clătește cu apă
  2. Pielește ușor pielea uscată
  3. Pune un strat subțire de gel pe toată suprafața afectată

Gelul se va folosi o data sau de două ori pe zi, iar în cazul tenului sensibil este recomandată o singură utilizare pe zi, seara.

5 pași de urmat în folosirea peroxidului de benzoil sub formă de soluție pentru spălare facial

  1. Udați cu apă zona pe care doriți să o tratați
  2. Utilizați o cantitate mica de produs pe suprafața zonelor afectate
  3. Conținuă spălarea feței cu produs timp de 1-2 minute
  4. Clătește fața cu apă din abundență
  5. Pielește ușor pielea uscată

Spălarea se va face o dată sau de două ori pe zi.

De către cine este indicată folosirea produsului?

Acest ingredient poate fi utilizat de către persoanele cu vârste de peste 12 ani, care nu prezintă alergii, deteriorări ale pielii ce se dorește a fi tratată sau o acnee foarte gravă care trebuie tratată strict sub observația unui doctor specializat.

Posibile reacții adverse de luat în considerare

Peroxidul de benzoil poate fi folosit fără griji de către majoritatea oamenilor. Uneori, anumite persoane pot suferi mici reacții adverse, de cele mai multe ori apărute la începutul utilizării produsului cu peroxid de benzoil. Printre aceste reacții adverse se numără: uscări excesive ale tenului, roșeață, ezfolieri, mâncărimi sau iritații. Nu folosiți acest ingredient în cazul în care prezentați alergii.

Sursa: HealthlinePatient.info, Medic Info

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân