Odorizante naturale vs. odorizante artificiale

Desi odorizantele din comert miros foarte ademenitor ar fi mai bine daca ti-ai prepara propriile parfumuri acasa.
  • Publicat:
Odorizante naturale vs. odorizante artificiale
Odorizante naturale vs. odorizante artificiale

Odorizantele folosite pentru improspatarea aerului din locuinta pot contine substante iritante pentru caile respiratorii, ochi sau piele. Incearca sa le inlocuiesti, pe cat posibil, cu parfumuri naturale preparate in casa, din flori, frunze si condimente naturale, cu ajutorul vaporizatoarelor cu uleiuri esentiale sau cu lumanarele aromate din ceara naturala.

Renunta la solutiile chimice

Odorizantele conventionale, indiferent de forma lor de prezentare: recipiente cu lichid,  sprayuri, geluri, cartoane parfumate, betisoare sau lumanarele si mai parfumate, contin arome artificiale. Arome care nu numai ca uneori dau dureri de cap, dar se mai intampla sa contina si toxine.

Un test facut de Universitatea din Washington pe trei tipuri diferite de odorizante si pe trei produse folosite la spalatul rufelor, a scos la iveala ca fiecare dintre acestea contine cel putin o substanta chimica reglementata ca toxica sau periculoasa de legislatia federala.

Acestea sunt acetona, limonenele, acetaldehida, clorometanul, 1,4-dioxan, chimicale care nici macar nu figureaza pe eticheta produselor, desi sunt recunoscute ca poluanti puternici ai mediului sau ca substante cancerigene.

lata cateva metode naturale:

Ia o bucata de panza din bumbac, picura pe ea ulei de brad sau molid si aseaza-o langa usa sau fereastra. Vaporii de ulei vor inmiresma aerul din incapere. Acestia se folosesc, in special, in perioada Craciunului, dar si pentru tratarea racelilor si afectiunilor respiratorii.

Aduna si usuca in timpul verii si toamnei petale si flori mirositoare si vei avea in locuinta, tot timpul anului, miros proaspat si natural de flori. Printr-o buna aerisire si prin asezarea unei cantitati relativ mica de flori, frunze si condimente pe o farfurioara sau intr-un bol, vei putea indeparta mirosurile neplacute de tigara, mancare sau alcool.

Plantele se pot usca intinse in straturi subtiri, pe ziare, la umbra, in locuri calduroase. Dupa ce s-au uscat bine, pune-le in borcane de sticla, picura peste ele uleiuri esentiale, inchide-le etans si se pastreaza-le in locuri racoroase.

Alta modalitate este sa pui intr-un bol de sticla sau de cristal flori, frunze, petale si condimente.  Pentru improspatare, poti sa stropesti plantele din vas cu uleiuri esentiale, infasoara bolul intr-o folie de plastic si pune-l la frigider pentru cateva zile.

Prepara-ti singura uleiuri esentiale

Uleiurile aromate se obtin prin macerarea, timp de 15-20 de zile, de flori, frunze sau petale mirositoare, in ulei vegetal fara miros specific (ulei de masline, de migdale sau de porumb). Pune doi pumni de plante uscate sau patru pumni de plante proaspete intr-un borcan de sticla, toarna peste ele 500 ml ulei, astupa bine si lasa-l la macerat, la temperatura camerei (18-20° C).

Dupa perioada de macerare, filtreaza uleiul si pastreaza-l in sticle bine inchise. Pentru a obtine o esenta de ulei, dupa filtrare poti sa repeti procedeul, inlocuind insa plantele cu altele proaspete.

Citeste si Cauta produsele organice pentru uzul casnic
                  Lux la domiciliu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Combate eficient caderea parului!
Combate eficient caderea parului!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”