Injectările cu acid hialuronic și reacțiile adverse. Medic dermatolog explică la ce să ne așteptăm

Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, ne vorbește despre reacții care apar după injectările cu acid hialuronic de la cele comune, până la cele severe.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Injectările cu acid hialuronic și reacțiile adverse. Medic dermatolog explică la ce să ne așteptăm
Injectările cu acid hialuronic și reacțiile adverse. Medic dermatolog explică la ce să ne așteptăm

Injectările cu acid hialuronic sunt tot mai populare și chiar produc dependență. Deși efectul poate fi unul reușit și plăcut din punct de vedere estetic, înainte de a recurge la această procedură trebuie să ne informăm și cu privire la reacțiile care pot apărea. Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, ne vorbește despre toate aceste reacții, de la cele comune, până la cele severe.

Reacții adverse după injectările cu acid hialuronic

CSID: Ce reacții pot apărea în urma injectării cu acid hialuronic?

Dr. Dana Bratu: Reacțiile după injectarea cu acid hialuronic pot fi imediate (se instalează în decursul orelor sau zilelor după intervenție) sau tardive (apar după săptămâni sau luni de la injectare).

Cele mai frecvente reacții sunt legate de eritemul și edemul post-injectare. Aceste fenomene sunt normale și se remit în câteva ore. Pacientele se mai pot confrunta cu echimoze care pot evolua pe durata unei întregi săptămâni.

Dacă procedura nu a respectat toate condițiile de igiena sau pacientele nu au fost riguroase cu toaletarea zonei, există riscul apariției infecțiilor cutanate bacteriene, iar acest lucru necesită control medical și începerea unui tratament specific. Cea mai frecventă infecție este de natură virală și se manifesta prin herpes labial, în special în cazul pacientelor care se confruntă cu afecțiune herpetica recidivantă (peste 3-5 episoade/an).

Cele mai grave complicații sunt de natură vasculară, în care produsul pe bază de acid hialuronic blochează fluxul sangvin normal și prin urmare, oxigenarea țesuturilor. Pielea devine ischemică (capătă o colorație livedoidă, violacee), iar evoluția în lipsa tratamentului va fi către necroză în următoarele zile. O necroză se poate vindeca, în timp, însă poate lăsa semne și cicatrici inestetice.

Pe termen lung, acidul hialuronic poate migra de la locul injectării sau pot apărea reacții de respingere din partea organismului cu inflamație și noduli.

CSID: Ce se întâmplă în cazul migrării acidului hialuronic? Care sunt cele mai afectate zone?

Dr. Dana Bratu: Migrarea acidului hialuronic este frecventă în cazul pacientelor care au injectat acid hialuronic în exces. Pielea este elastică, însă permite integrarea unei cantități modeste de acid hialuronic. Cele mai afectate sunt buzele pentru că reprezintă un simbol al frumuseții, iar pacientele au impresia că buzele cât mai mari le oferă un aspect atrăgător. Astfel, tind să recurgă la injectări repetate cu volume ce „nu încap” în buză și care vor încerca să se distribuie în tesutul înconjurător (de regulă, în zona de mustață).

Injectările cu acid hialuronic: întreținerea și reglarea efectelor nedorite

CSID: Cum trebuie întreținut acidul hialuronic pentru a nu migra?

Dr. Dana Bratu: Recomandăm moderație în ceea ce privește tratamentele estetice injectabile. O bună comunicare cu medicul dermatolog sau cu chirurgul plastician va ajuta să alcătuiți împreună un plan de tratament pe termen lung, care să vizeze intervenții cu volume mici de acid hialuronic, însă distribuite în zonele faciale care au nevoie efectivă de umplere.

Pentru a împiedică migrarea, în special în cazul injectării buzelor, recomand să spațiați injectările la minim 6 luni și să folosiți volume mici de substanță. Niște buze pline se pot obține în timp.

CSID: În cazul în care acidul hialuronic migrează, cum putem remedia acest efect și ce așteptări să avem?

Dr. Dana Bratu: Acidul hialuronic care a migrat are tendința să persiste la acel nivel mult timp peste aștepările medicilor, pacienților sau producătorilor materialului de umplere. Există paciente la care acidul a persistat peste 10 ani de la injectare, fiind localizat în alt loc față de injectarea inițială. Din acest motiv nu recomand să așteptăm resorbția fiziologică, ci să dizolvăm materialul cu hialuronidază. Această enzimă reface structurile anatomice faciale inițiale din primele 24 de ore de la injectare, deci ne așteptăm să arătăm la fel ca înainte de injectare.

CSID: Ce complicații pot apărea și cum le tratăm?

Dr. Dana Bratu: Complicațiile trebuie adresate medicului, imediat ce pacienta le observă sau le suspectează. Durerile accentuate, modificările de culoare ale pielii, sunt semnale de alarmă. Nu recomand automedicația sau informarea de pe internet din surse îndoielnice. Cu cât o complicație este depistată mai repede, cu atât există șansele ca tratementul să vindece problema eficient. Pentru complicațiile ușoare de tip echimoze, pacienta poate aplica gel sau cremă de arnică, cremă cu chelatori de fier sau poate discuta cu medicul despre tratamentul cu laser PDL pentru remitere rapidă.

Roșeața sau edemul sunt normale după orice intervenție injectabilă și se remit de la sine în următoarele ore. Puteți aplica gheață sau creme hidratante blânde, fără iritanți (parfum, alcool, uleiuri esențiale).

În eventualitatea unui fenomen vascular de tip ischemie cutanată, medicul va injecta hialuronidaza pentru încercarea de a restabili fluxul sangvin, va prescrie medicamente vasodilatatoare și va instaura oxigenoterapie hiperbară pentru regenerare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Dana Bratu - Medic specialist dermatolog
Dr. Dana Bratu este Medic Specialist Dermatolog si Director Medical in cadrul clinicilor DermaBeauty. A urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a obtinut titlul „Studentul anului in Medicina”, distinctie oferita de Raed Arafat si asociatia V.I.P. S-a ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân