Ingrijeste-ti corect dantura si vei zambi mai des!

Igiena orala corecta este aliatul Nr. 1 al dintilor frumosi si sanatosi. Alimentatia sanatoasa este, de asemenea, la fel de importanta. Medicii dentisti sustin ca aplicarea acestor reguli duce la evitarea multor probleme dentare. Daca invatam bine lectia,
  • Publicat:
Ingrijeste-ti corect dantura si vei zambi mai des!
Ingrijeste-ti corect dantura si vei zambi mai des!

Chiar daca ne-am format un obicei din a ne peria si curata dintii regulat, este posibil sa nu scapam de problemele de sanatate dentara. Asa se intampla si in cazul dintilor sensibili. Cum bine stim, dintii sensibili ne dor la stimuli reci si fierbinti, la alimente sau bauturi dulci, acre, acidulate, pentru ca smaltul care ii protejeaza este fisurat. De asemenea, stilul de viata dezordonat si conduita alimentara neadecvata provoaca o astfel de afectiune a dintilor, pe care adesea o confundam cu alte probleme dentare si nu o tratam corect si la timp. Consecintele, insa, nu vor intarzia sa apara.

Placa bacteriana si tartrul – dusmani de temut ai oricarui dinte
Placa bacteriana se formeaza din cauza resturilor alimentare, mai ales cand nu stim sa ne spalam corect pe dinti. Tartrul apare prin mineralizarea placii bacteriene care persista pe suprafetele dentare. Putem evita depunerea lui printr-o igiena corecta, insa, in momentul in care tartrul s-a depus deja, atunci acesta nu mai poate fi indepartat complet decat la medicul dentist. Atentie! Trebuie actionat rapid pentru ca in timp tartrul ajunge sa distruga smaltul dintilor. Astfel, o igiena deficitara poate conduce la fenomenul dintilor sensibili sau in termeni de specialitate hiperestezie dentinara sau, daca avem deja aceasta afectiune, ea se agraveaza putand duce la complicatii serioase.

Cum ne spalam corect dintii?
Este foarte important sa stim cum sa ne spalam dintii, cat timp sa alocam si cu ce sa ne spalam pe dinti. Nu e suficient sa ne periem dantura in fiecare zi, dimineata si seara. Recomandarea specialistilor este sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi, astfel incat sa nu lasam resturile alimentare sa actioneze asupra dintilor. Cele mai eficiente miscari la un periaj corect sunt cele de sus in jos, urmate de o clatire abundenta. Nu trebuie sa ne grabim! Dintii si suprafetele dentare trebuie periate timp de 3 pana la 5 minute. Putini stiu insa ca si gingiile si limba trebuie periate consecvent, asa cum ne periem si dintii, pentru ca bacteriile raman cantonate si pe aceste suprafete.

Dintii sensibili apar si la cei mici
Hiperestezia dentinara este o problema destul de raspandita, in special in randul populatiei tinere, cu obiceiuri alimentare mai putin sanatoase. Medicii ne avertizeaza ca pana si copiii mici, cu dinti de lapte, pot avea astfel de probleme. Sigur, in cazul lor, hiperestezia dentinara apare mai rar. Cauzele sunt, insa, aceleasi. De aceea, este foarte important ca adultii sa-si insuseasca conduita potrivita, pentru a sti sa-i protejeze si pe cei mici.

Pasta speciala si pentru dintii celor mici
Pentru ca pana si dintii de lapte pot fi afectati de hiperestezia dentinara, pasta de dinti special conceputa pentru dinti sensibili este de mare ajutor. Efectele apar chiar dupa cateva zile de periaj. Asadar, chiar si copiii pot folosi aceasta pasta de dinti. Este bine, insa, sa o completam cat mai des cu apa de gura si ata dentara care ajung in spatii greu accesibile pentru periuta de dinti si ne ajuta sa scapam mai repede si mai usor de resturile alimentare.

Cum procedam cu dulciurile si inghetata?
Vesti bune pentru toti iubitorii de dulciuri! Ne putem bucura de ele in continuare, chiar daca avem dinti sensibili, dar fara sa facem excese. Pasta pentru dinti sensibili contribuie cu succes la diminuarea efectelor pe care acestea le pot avea asupra dintilor nostri. O igiena orala corecta si o alimentatie sanatoasa ne pot insa ajuta in mentinerea sanatatii dintilor.

Cele mai eficiente miscari la un periaj corect sunt cele de sus in jos, urmate de o clatire abundenta. Nu trebuie sa ne grabim! Dintii si suprafetele dentare trebuie periate timp de 3 pana la 5 minute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Albirea prematura a parului
Albirea prematura a parului
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân