Din ce cauze apar coşuri pe piept şi cum pot fi prevenite sau tratate

Iată 5 metode prin care previi sau tratezi coşurile pe piept!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Din ce cauze apar coşuri pe piept şi cum pot fi prevenite sau tratate

Acneea de pe piept are, în principal, aceleaşi cauze precum în cazul acneei de pe faţă, şi anume transpiraţia abundentă, excesul de sebum şi folosirea unor produse de igienă nepotrivite.

În schimb, fricţiunea pielii de hainele din materiale sintetice este o cauză distinctă ce poate favoriza apariţia coşurilor pe piept. Există, de asemenea, şi factori hormonali ce pot determina apariţia sau agravarea acneei, indiferent de locul în care apare aceasta.

Dieta, la rândul ei, joacă un rol important în prevenirea inflamaţiilor din corp, responsabile de numeroase probleme de sănătate sau de piele. Iată 5 metode prin care previi sau tratezi coşurile pe piept!

Ai grijă cum te îmbraci

Din păcate, prea puţini dintre noi acordăm atenţie materialelor din care sunt confecţionate hainele pe care le purtăm şi preferăm să alegem ţinute mai degrabă estetice, mulate, decât comode.

Materialele sintetice predispun la apariţia şi reţinerea transpiraţiei, precum şi la reacţii nedorite în contact cu pielea, inclusiv acnee. De aceea sunt de preferat bluze lejere din materiale precum bumbacul, vâscoza sau inul, care lasă pielea să respire.

Foloseşte un detergent de haine cu mai puţine substanţe chimice

Coşurile de pe piept pot apărea şi ca urmare a chimicalelor, în special parfumuri, din detergenţi sau balsamuri care rămân pe haine după ce sunt spălate, dar insuficient clătite.

Aşadar, este indicată folosirea unor produse de curăţare cât mai naturale şi fără parfum, mai ales dacă vorbim despre hainele bebeluşilor, a căror piele este mult mai sensibilă.
Nu de puţine ori, printre cauzele dermatitei atopice la copii se numără folosirea detergenţilor şi balsamurilor de rufe foarte parfumate.

Exfoliază pielea cu regularitate

La fel cum te ocupi de ten ar trebui să acorzi atenţie şi zonei decolteului. Prin urmare, fă-ţi un obicei din a-ţi curăţa bine zona pieptului de două ori pe săptămână cu un produs ce are în compoziţie ingrediente cu proprietăţi exfoliante. Astfel, stratul de celule moarte este eliminat periodic şi porii – care se regăsesc inclusiv în zona decolteului – nu se mai înfundă, deci nu mai apar nici coşurile. Încearcă exfoliantul natural pe bază de zaţ de cafea!

Foloseşte loţiuni pe bază de acizi

Noua generaţie de produse cosmetice cu rol tonifiant nu mai usucă pielea ca altădată, deci nu ai motive să le eviţi. Aceste cosmetice curăţă în profunzime pielea, o hidratează şi o protejează în acelaşi timp de efectele radiaţiilor ultraviolete, graţie factorului de protecţie solară din compoziţie.

De asemenea, poţi găsi loţiuni pe bază de acid glicolic sau acid salicilic (poţi folosi şi o pastă din câteva comprimate de aspirină zdrobite şi puţină apă) care îndepărtează eficient celulele moarte şi reduc riscul de inflamaţii.

Schimbă gelul de duş

Cremele şi gelurile de duş conţin adesea parfumuri şi aditivi care pot agrava acneea de pe piept sau de pe spate. Dacă te confrunţi cu o astfel de problemă, foloseşte un gel de duş pe bază de peroxid de benzoil cu o concentraţie de 4-5%, un ingredient des utilizat în unguentele antiacneice.

Pune pastă de dinţi pe coşuri

Dacă ai doar 1-2 coşuri deranjante pe piept, poţi folosi un tratament „de urgenţă”. Acesta poate consta într-o loţiune pe bază de calamină, care desfundă porii şi reduce cantitatea de sebum, sau banala pastă de dinţi.

În pasta de dinţi se pot regăsi ingrediente precum bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen, alcool, mentol, care usucă erupţiile acneice şi ajută la reducerea inflamaţiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân