De ce ortopezii nu recomandă tocurile înalte fetelor până în 18 ani

Medicii ortopezi recomandă pantofii cu toc de maxim 5 cm. Înainte de împlinirea majoraturii scheletul nu este pregătit pentru a face faţă pantofilor cu toc.
  • Publicat:
De ce ortopezii nu recomandă tocurile înalte fetelor până în 18 ani
Dr. Tarek Nazer, ortoped ”Până la 18 ani, tocurile înalte nu sunt permise”, foto arhiva

”Dă-mi pantofii potriviţi şi voi cuceri lumea” – după acest motto se ghidează multe femei care fac o adevărată pasiune pentru pantofi. Să recunoaştem, din punct de vedere vizual cele mai frumoase perechi de pantofi sunt cele cu tocuri înalte, cât mai înalte. Unele femei chiar adună colecţii de sandale şi pantofi cu toc, însă nu se pot baza cu adevărat decât pe câteva perechi. Şi totuşi, puţine femei sunt cu întradervăr fericite atunci când poartă pantofi cu toc înalte, iar şi mai puţine dintre ele ar putea cuceri lumea, căci au dureri de cap. Şi de spate. Am aflat de la dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică cum pot afecta pantofii cu toc sănătatea.


CSÎD: Ne încălţăm zi de zi cu tocuri înalte. Suntem mai sexy şi mai înalte. Greşim?
Dr. Tarek Nazer:
Atunci când femeile se încalţă cu tocuri se schimbă toate punctele de sprijin ale corpului. Călcând pe partea anterioară a piciorului, adică pe vârf, o femeie poate să dezvolte bătături, diformităţi ale degetelor, dar şi unghii încarnate, această ultimă problemă fiind cauzată şi de forma pantofilor.

CSÎD: Pentru multe femei, pantofii cu toc sunt bijuterii. Uneori mai cumpără şi pantofi cu un număr mai mic… Ce se poate întâmpla?
Dr. Tarek Nazer:
Din diverse criterii, de multe ori, femeile aleg fie numărul greşit al perechilor de încălţăminte, fie forma necorespunzătoare a acestora. Dacă pantofii sunt prea înguşti sau mici nu oferă suficient spaţiu pentru mularea corectă a tălpii şi a degetelor.
CSÎD: Ce alte daune mai pot aduce sănătăţii pantofii şi sandalele cu toc înalt?
Dr. Tarek Nazer:
Cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât glezna este forţată mai mult şi pot apărea fisurile osoase, iar circulaţia sanguină este comprimată.
Mergând pe partea anterioară a piciorului se distruge şi cartilajul la nivelul genunchiului şi se ajunge la gonartroză.
Se solicită de asemenea muşchii coapselor şi se distruge cartilajul la nivelul şoldurilor (coxartroza).

Atenţie, nici balerinii nu sunt sănătoşi

CSÎD: O altă preferinţă a femeilor sunt balerinii…
Dr. Tarek Nazer:
Nici balerinii nu sunt neapărat o soluţie. Nefiind înclinaţi, nu oferă niciun fel de suport tălpii, ceea ce forţează nu doar glezna, ci şi genunchii, şoldurile şi spatele.
CSÎD: Câte ore pe zi putem purta tocuri înalte fără să forţăm inutil coloana sau muşchii picioarelor?
Dr. Tarek Nazer:
La niverul coloanei apar cele mai multe probleme, tocurile fiind cele care favorizează apariţia scoliozei (curbura laterală, în linie verticală a coloanei vertebrale).
Tocurile acceptate, care nu produc disconfort şi probleme de sănătate ulterioare, sunt de cel mult 5 centimetri.

Minorele nu trebuie să poarte tocuri

CSÎD: Şi totuşi tocurile de 5 cm nu sunt chiar sexy...
Dr. Tarek Nazer:
Câteva ore la un eveniment important nu este un capăt de ţară pentru tocuri foarte înalte, dar o zi întreagă la birou schimbă datele problemei. Recomand ca doamnele şi domnişoarele să recurgă la o pereche de încălţăminte comodă, de rezervă, care le poate salva în situaţia în care simt că pantofii cu toc le cauzează dureri acute.
CSÎD: Există o vârstă ideală pentru a purta tocuri din punctul de vedere al unui medic ortoped?
Dr. Tarek Nazer:
Până la vârsta de 18 ani, tocurile nu sunt indicate absolut deloc.

CSÎD: Purtarea îndelungată a pantofilor cu tocuri înalte poate fi cauză pentru apariţia monturilor?
Dr. Tarek Nazer:
Este o falsă teorie aceea că monturile apar din cauza purtării unor pantofi eleganţi sau mai înguşti. Încălţămintea cu toc este doar un factor favorizant, dar nu cauza. Monturile reprezintă o diformitate a degetului mare al piciorului numit haluce prin devierea articulaţiei metatarso-falangiene în exterior ajungând să fie prominent, conferind un aspect inestetic şi dureros.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân