10 sfaturi pentru a alege tocurile înalte

“Cu cât eşti mai deprimată, cu atât tocurile trebuie să fie mai înalte” spune celebrul fashion editor Anna Dello Russo, care nu are apariţii publice în care să nu poarte tocuri înalte, foarte înalte. Ai o stare proastă? “Machiază-te, îmbracă-te frumos, poartă tocuri” sună sfaturile unor psihologi. Singura problemă? Tocurile pot deveni motiv de stres în multe cazuri: dureri de picioare şi/sau de cap, rostogoliri, căzături sau chiar luxaţii.
  • Publicat:
10 sfaturi pentru a alege tocurile înalte

“Cu cât eşti mai deprimată, cu atât tocurile trebuie să fie mai înalte” spune celebrul fashion editor Anna Dello Russo, care nu are apariţii publice în care să nu poarte tocuri înalte, foarte înalte.

Ai o stare proastă? “Machiază-te, îmbracă-te frumos, poartă tocuri” sună sfaturile unor psihologi. Singura problemă? Tocurile pot deveni motiv de stres în multe cazuri: dureri de picioare şi/sau de cap, rostogoliri, căzături sau chiar luxaţii.

Am analizat şi am ajuns la concluzia că într-un an de zile din cele 6 perechi de încălţăminte cumpărate, una singură poate fi considerată o achiziţie inteligentă: o pereche de tenişi din piele, foarte comozi. Restul sunt sandale, pantofi şi cizme foarte arătoase, toate cu tocuri înalte (mult prea înalte), perfecte pentru fotografii. Să spunem că la mine este un defect profesional să aleg piese care arată bine în fotografi…

Însă nu trăim în fotografii! Culmea, pentru realizarea fotografiilor de modă sau a celor cu vedete pentru revista Ce se întâmplă, doctore? alerg foarte mult prin magazine (uneori la propriu), car foarte multe sacoşe (chiar şi 10 simultan), o şedinţă foto durează între 5 şi 8 ore, uneori chiar mai mult. Deci de cele mai multe ori, încălţămintea comodă este necesară.

Mai ales că pe lângă oboseala picioarelor te poţi confrunta cu podelele ude de prin magazine… Deci, de ce se miră toată lumea când spun că nu am cu ce să mă încalţ? ☺ Am selectat câteva sfaturi pentru a alege cu cap tocurile ce nu dau bătăi de cap…  

Cu 10, 12, 14, 15 cm mai aproape de cer

-Nu o dată, ziua, seara, noaptea fiecărei purtătoare de tocuri a fost afectată de “înălţimile” sale, ori de terenul accidentat, ori de străzile pavate cu pietre.

-Dacă în primele 5 minute când probezi o pereche de încălţăminte cu toc simţi că te deranjează, nu te amăgi că în timp nu vei mai avea probleme. De obicei, ce nu este confortabil rămâne undeva uitat într-un colţ al dulapului de pantofi. Nu cumpăra din impuls!

-Dacă este musai să purtaţi tocuri la un eveniment, dar până acolo trebuie să vă confruntaţi cu vremea urâtă ori cu un teren neprietenos, puteţi strecura în poşetă un săculeţ elegant cu încălţămintea adecvată. Schimbaţi pantofii imediat când aţi ajuns, la toaletă şi lăsaţi bagajul la garderoba localului. Ori faceţi transferul în maşină, dacă puteţi parca foarte aproape sau folosiţi un taxi.

-Femeile sunt obsedate nu doar de talie ci şi de numărul pe care îl poartă la pantofi. Însă, acesta se schimbă o dată cu vârsta, greutatea, aşa că nu vă încăpăţânaţi să încălţaţi acelaşi număr la pantofi ca în liceu, dacă picioarele nu se simt bine. Se mai adaugă aici şi diferenţele de calapod ale producătorilor din diverse ţări.

Când şi de unde trebuie să vă cumpăraţi pantofii?

-Seara, când picioarele sunt umflate, este momentul perfect să cumpăraţi pantofi. Cine cumpără dimineaţa, se poate trezi cu încă o pereche de încălţăminte care nu îi este de folos seara.

-Shoppingul online este minunat, însă nu îl recomand (din propria experienţă) pentru încălţăminte. Pentru a oferi un motiv în minus de stres, probaţi încălţămintea. Ultima mea achiziţie, o pereche de ghete cu toc îmi săgetează şira spinării la propriu în primele 10 minute… Apoi, chiar nu mai am curaj să le port…

Înălţimea contează?

-Tocurile stiletto sunt preţioase, însă sunt pentru campioane. Trebuie să ai o condiţie fizică de invidiat pentru a rezista 8 ore. Atunci când ţinuta vestimentară permite, alegeţi plaformele pentru a nu forţa picioarele atât de mult.

-Nu contează înălţimea tocurilor dacă pantoful este bine făcut. Am simţit asta la o şedinţă foto, probând pantofi ce aveau tocuri arhitecturale de peste 15 cm. Dar de ce oare, nu se fabrică mai des? Alegeţi încălţămintea care vă permite să aveţi centrul de greutate pe călcâie, şi nu pe degetele din faţă. Astfel, puteţi chiar şi să alergaţi după autobuz.

-Nu doar designul, culoarea şi preţul sunt importante ci şi interiorul (neapărat să fie din piele pentru o experienţă senzorială aparte şi pentru a nu favoriza transpiraţia) şi talpa (căutaţi ca aceasta să fie din plută, cauciuc, ori făcută astfel încât să atenueze şocurile deplasării).

Alte trucuri pentru a alege pantofii

-Dacă pantofii preferaţi sunt imposibil de suportat mai mult decât câteva ore, încercaţi să vă protejaţi picioarele lipind pe talpă pernuţe de gel. Se găsesc în farmacii şi magazinele de pantofi.

-Nu vă forţaţi picioarele şi nici norocul (aş spune) să purtaţi 2, 3 zile la rând aceeaşi pereche de pantofi superbi dar incomozi. Rezervaţi această plăcere strict pentru momentele în care vă pun în valoare. Exact, nimeni nu este impresionat în mod plăcut de o domnişoară ce alunecă pe gheaţă din cauza cizmelor cu toc, ori care merge ca pe sârmă pe pietre cubice.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”