Cum să îmbunătățești bariera protectoare a pielii

Pe lângă lipide și celulele de piele, bariera pielii susține un ecosistem invizibil format din diferite microorganisme.
  • Publicat:
Cum să îmbunătățești bariera protectoare a pielii
Foto: shutterstock

Așa cum pielea este alcătuită din mai multe straturi, la fel este și bariera protectoare a pielii, ale cărei straturi sunt susținute și înconjurate de ceramide, colesterol și lipide. De cele mai multe ori aceasta este descrisă ca fiind un zid de cărămidă, deoarece așa arată la microscop. Celulele pielii sunt așezate în rând, iar lipidele acționează ca mortarul pentru zidărie. Atunci când această structură este intactă, menține apa și alte substanțe benefice în interior, iar iritanții precum bacteriile și alte substanțe chimice, la exterior.

În situația în care bariera protectoare a pielii este deteriorată din cauza temperaturilor extreme, scrub-urilor, săpunurilor dure, expunerii la soare și alți factori genetici, în acești „pereți” se formează crăpături microscopice care permit iritanților să producă inflamații care duc la prezența radicalilor liberi, a îmbătrânirii sau afecțiunilor de piele precum eczemă, rozacee și acnee.

Cum menținem bariera protectoare a pielii sănătoasă?

Ai grijă de microbiomul tău

Pe lângă lipide și celulele de piele, bariera pielii susține un ecosistem invizibil format din diferite microorganisme. Un trilion la număr. Aceste bacterii bune și fungi formează microbiomul, care sprijină funcționarea optimă a acestei bariere protectoare și sunt similare unor comunități de organisme care lucrează împreună. Mai exact, comunică cu sistemul imunitar sau ajută vindecarea rănilor.

Pentru a îmbunătăți microflora pielii, poți aplica un serum sau o cremă care conține ingrediente prebiotice care ajută la menținerea unui echilibru în acest ecosistem. De asemenea, evită scrub-urile dure și săpunurile care usucă pielea și afectează pH-ul pielii.

Îngrijirea pielii trebuie să fie delicată

Este foarte important să faci totul cu moderație, chiar și când vine vorba de îngrijirea pielii. Nu poți evita temperaturile scăzute, dar cu siguranță poți evita dușurile fierbinți astfel încât să nu afectezi lipidele naturale ale pielii. De asemenea, trebuie să acorzi o mai mare atenție scrub-urilor, periilor pentru corp, exfolianților chimici și ingredientelor active precum retinoizi sau vitamina C, pentru că, în exces, ele pot face mai mult rău decât bine.

Retinolul, de exemplu, este unul dintre cele mai bune moduri de a-ți îmbunătăți pielea din moment ce accelerează colagenul și încurajează apariția de noi celule sănătoase. Atunci când îl aplici, asigură-te că folosești tehnica sandwich pentru a te asigura că-ți protejezi bariera pielii. Ce înseamnă asta? Imediat după ce ai curățat tenul cu o formulă delicată aplică un serum hidratant cu humectanți, urmat de retinol și folosește mai apoi o cremă hidratantă care să conțină ceramide.

Folosește ingrediente de hidratare pentru bariera protectoare a pielii

Pentru a-ți menține bariera pielii intactă optează pentru creme care conțin ceramide, o parte naturală a pielii care se regăsește deja în partea superioară a acestei bariere. Niacinamidele sunt un alt ingredient care accelerează bariera protectoare a pielii prin încurajarea producției de ceramide și colagen. Acidul hialuronic, ajută la menținerea hidratării pielii, iar vitamina B5 ajută la vindecarea ei. Ambele sunt ingrediente care ajută la construirea straturilor de piele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”