Bicarbonatul și sucul de lămâie, iritante pentru piele! Cum să ai grijă de tenul tău dacă ai acnee, pete sau cicatrici

Dr. Karina Ilonca, medic specialist dermatovenerologie, te învață cum să ai grijă de tenul tău și ce produse făcute în casă pot fi dăunătoare pielii tale.
  • Publicat:
Bicarbonatul și sucul de lămâie, iritante pentru piele! Cum să ai grijă de tenul tău dacă ai acnee, pete sau cicatrici
Sursa foto: Shutterstock

Uscat, gras sau sensibil – știi cu adevărat ce tip de ten ai? Este foarte important să cunoști cu exactitate tipul tenului tău pentru a evita multe probleme. Prin alegerea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de ten, pielea poate dezvolta diferite afecțiuni, precum acneea sau uscăciunea excesivă.

În continuare, dr. Karina Ilonca, medic specialist dermatovenerologie, te învață:

  • Cum să îți dezvolți propria rutină de îngrijire a pielii
  • Cum să testezi un produs cosmetic și cum se manifestă reacțiile alergice
  • Cum să tratezi anumite afecțiuni, precum acneea sau cicatricile
  • Ce produse făcute în casă pot fi dăunătoare pielii tale
  • Cum să îți evaluezi tipul de ten acasă

Cum să tratezi cele mai frecvente afecțiuni dermatologice

Regula de aur pentru cei care se confruntă cu afecțiuni dermatologice este să evite îndepărtarea manuală a leziunilor. Fie că e vorba despre acnee, puncte negre sau alte afecțiuni, prin îndepărtarea lor manuală putem produce răni care se pot infecta. Iar vindecarea acestora vine „la pachet” cu apariția cicatricilor.

În continuare vom vorbi despre metode validate științific pentru a gestiona și trata cel mai des întâlnite afecțiuni dermatologice.

Cum să ai grijă de tenul tău. Tratament pentru acnee

Tratamentul este diferit în funcție de gravitatea acneei. Pentru cazuri moderate, poți încerca produse pe bază de acid salicilic, peroxid de benzoil sau alfa-hidroxi acizi.

De asemenea, după aplicarea acestor produse este necesar să folosești o cremă de protecție solară înainte de expunerea la soare.

Nu în ultimul rând, pentru tratamentul imediat al unei leziuni acneice individuale poți folosi plasturi antiacnee pe care este recomandat să îi aplici înainte de culcare.

Cum să ai grijă de tenul tău. Tratament pentru filamente seboreice

Filamentele seboreice reprezintă niște structuri cilindrice de culoare albicioasă, localizate la nivelul porilor. Ele sunt adesea confundate cu punctele negre. Chiar dacă ești tentat să înlături manual aceste leziuni, trebuie să știi că în acest fel poți produce iritarea sau chiar infecția porilor, precum și uscarea sau înroșirea tenului.

Cel mai bine este să folosești preparate pe bază de retinol sau retinoizi care ajută la curățarea porilor. Poți apela și la ajutorul unui specialist în estetică sau al unui dermatolog care le va extrage în mod profesionist cu o chiuretă.

Dacă totuși îți dorești să faci acest lucru acasă, este necesar să dezinfectezi instrumentul și să îți speli bine fața înainte de a începe. Ulterior, poți să aplici o loțiune hidratantă. În timpul manoperei, trebuie să folosești mișcări fine pentru a evita rănirea pielii.

Cum să ai grijă de tenul tău. Tratament pentru pete, cicatrici, hiperpigmentări

Toate aceste leziuni au o durată variabilă de vindecare, de la câteva săptămâni până la șase luni. Tratamentul imediat constă în aplicarea de cremă de protecție solară și machiaj, împiedicând astfel avansarea leziunilor.

Pentru a ajuta la estomparea cicatricilor, poți încerca geluri pe bază de silicon, miere aplicată local sau preparate cu vitamina C, niacinamidă sau acid retinoic.

Produse făcute în casă pe care trebuie să le eviți

Internetul este plin de recomandări pentru tratamente făcute în casă, precum sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu sau pasta de dinți. Chiar persoane celebre susțin o parte din aceste produse. Cu toate acestea, astfel de produse pot avea efecte nocive pe termen lung!

Chiar dacă par niște alternative ieftine și naturale, ele nu au fost testate dermatologic și pot fi complet nepotrivite pentru tipul tău de ten.

De exemplu, sucul de lămâie este prea acid pentru piele și poate produce iritații.

Bicarbonatul de sodiu, usturoiul, pasta de dinți sau vitamina C au efect de uscare sau iritare a pielii.

Zahărul are un efect exfoliant mult prea puternic pentru a fi folosit pe piele.

Cum să-ți dezvolți propria rutină de îngrijire a pielii

Indiferent de tipul tenului, o rutină de îngrijire te ajută să îți păstrezi pielea sănătoasă. Astfel poți evita apariția acneei, a cicatricilor sau a punctelor negre. În cadrul acestui proces zilnic, trebuie să parcurgi 4 pași simpli, atât dimineața, cât și seara:

  1. Curățarea. Pentru acest pas, este important să alegi un demachiant care nu usucă tenul și să nu insiști foarte mult cu aplicarea lui. O curățare excesivă duce la înlăturarea uleiurilor naturale din piele. Pielea trebuie curățată de maximum 2 ori pe zi. Pentru persoanele cu ten uscat și care nu folosesc machiaj, este suficientă o singură aplicare pe zi.
  2. Aplicarea de ser. Alegerea produsului corect depinde de momentul aplicării. Dimineața, se recomandă aplicarea unui ser cu vitamina C, peptide sau factori de creștere, urmată de aplicarea unei creme de protecție solară. Seara, poți apela la un ser cu retinol sau retinoizi.
  3. Aplicarea unei loțiuni hidratante. Toate tipurile de ten au nevoie de hidratare. Pentru un ten gras, poți folosi o loțiune ușoară pe bază de gel care nu îți va bloca porii și nu va duce la apariția de comedoane. Pentru un ten uscat, este mai potrivit să apelezi la crema hidratantă. Majoritatea produselor cosmetice specifică pe ambalaj dacă loțiunea hidratantă este pe bază de gel sau cremă.
  4. Aplicarea unei creme de protecție solară. Pentru a proteja pielea de acțiunea razelor solare, ai nevoie de o cremă cu factor de protecție minimum 30. Aceasta trebuie aplicată cu cel puțin 15 minute înainte de plecare, deoarece are nevoie de puțin timp pentru a intra în acțiune. În mod paradoxal, persoanele cu ten închis la culoare au nevoie de protecție suplimentară împotriva soarelui, deoarece în aceste cazuri hiperpigmentarea este mai greu de corectat.

Cum să ai grijă de tenul tău

Cum să îți evaluezi tipul de ten acasă

Pentru a determina dacă tenul tău este uscat, gras, normal sau o combinație, poți încerca testul sebumului. Astfel, începi prin a spăla fața și a aștepta 30 de minute. După aceea, folosești un șervețel pe care îl presezi ușor pe diferite zone ale feței și ulterior îl examinezi la lumină pentru a vedea cât de transparent a devenit.

Cum să ai grijă de tenul tău

  • Dacă șervețelul nu și-a modificat aspectul, tenul tău este uscat.
  • Dacă a devenit complet transparent, tenul este gras.
  • În cazul unui ten normal, șervețelul are un aspect intermediar între cele două extreme.
  • Dacă observi zone cu grade diferite de absorbție, este vorba despre o combinație între ten uscat si gras.

În afară de stabilirea tipului de ten dintre cele prezentate mai sus, unele persoane au și piele sensibilă, ceea ce înseamnă ca sunt mai predispuse la alergii sau iritații.

Cum să testezi un produs cosmetic și cum se manifestă reacțiile alergice

Odată ce ai învățat etapele de urmat pentru o îngrijire corectă a pielii, trebuie să mai ții cont de alte câteva aspecte. În primul rând, înainte de a cumpăra un produs, este important să citești cu atenție instrucțiunile și să te asiguri că este potrivit tipului tău de ten. 

De asemenea, înainte de a încerca un produs pentru prima dată, este util să îl testezi pe o porțiune mică de piele ca să te asiguri că nu dezvolți o reacție alergică.

Testul constă în aplicarea unei cantități mici de produs pe zone mai puțin vizibile ale pielii și să aștepți minimum 48 de ore pentru a vedea dacă apare vreo reacție. Uneori, pot apărea reacții întârziate chiar și după 96 de ore.

Simptomele care pot să apară în astfel de situații sunt: iritare, erupție cutanată, usturime sau prurit (senzația de mâncărime a pielii).

Indiferent de tipul pielii tale, poți să ții cont și de următoarele aspecte:

  • ai grijă să bei suficientă apă zilnic
  • schimbă fața de pernă cel puțin o dată pe săptămână
  • spală sau prinde-ți părul în coadă înainte de culcare

După ce te-ai asigurat că noua ta rutină de îngrijire este potrivită pentru pielea ta, poți să începi să folosești și alte produse, precum creme exfoliante sau măști.

Cum să ai grijă de tenul tău

Cum știi că e cazul să consulți un medic dermatolog

Pentru început, este important să te asiguri că produsele pe care le folosești sunt potrivite tipului tău de ten.

În cazul în care problemele pielii persistă, în ciuda faptului că folosești produse adecvate, este recomandat să apelezi la un medic dermatolog. Acesta îți poate prescrie medicamente eliberate pe bază de rețetă sau îți poate înlătura în mod profesionist anumite leziuni.

Dr. Karina Ilonca este medic specialist dermatovenerologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân