Coşuri pe frunte: cauze şi remedii naturale

Descoperă câteva mituri despre coşuri pe frunte şi metode de prevenire sau ameliorare a acestora!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Coşuri pe frunte: cauze şi remedii naturale
Sursa foto: Shutterstock

Coşurile apărute pe frunte sunt specifice adolescenţilor, din cauza exploziei hormonale din organism, dar pot apărea şi la adulţi, în special când igiena nu este tocmai corectă. Vestea bună e că aceste coşuri nesuferite nu au la bază vreo afecţiune, ci sunt pur şi simplu o consecinţă a îngrijirii necorespunzătoare a pielii, deci le putem preveni. Descoperă mai jos câteva mituri privind coşurile apărute pe frunte şi metode de prevenire sau ameliorare a acestora!

Nu te-ncrede în mituri!

E drept că acneea apărute în diverse zone ale feţei poate fi asociată cu anumite afecţiuni, dar nu este o teorie de deplin demonstrată de ştiinţă. Cel mai probabil, cauza coşurilor este cu totul alta, pornind de la cosmeticele nepotrivite până la schimbările hormonale perfect normale pe parcursul vieţii.

Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte dieta. Da, există câteva alimente care ar putea favoriza apariţia coşurilor, dar asta nu înseamnă că este o regulă general valabilă.

Descoperă aici mai multe mituri despre acnee!

Cauzele reale ale coşurilor

Acum, că am lămurit principalele mituri despre acnee, e cazul să ne îndreptăm atenţia asupra cauzelor reale ale acestei probleme. Iată care sunt acestea:

  • Igiena deficitară – praful şi atingerea feţei cu mâinile murdare de grăsime pot duce la înfundarea porilor şi, prin urmare, la apariţia coşurilor. De asemenea, feţele de pernă pot creşte riscul de acnee, mai ales dacă nu le schimbi des.
  • Celulele moarte – dacă nu-ţi cureţi bine faţa, celulele moarte se acumulează pe piele şi mai mult ca sigur în scurt timp vei constata că ţi-a apărut un coş.
  • Uleiurile în exces – fie că vorbim de sebum sau de uleiurile din diverse produse cosmetice, acestea pot împiedica porii să respire, favorizând apariţia coşurilor.
  • Părul gras şi produsele de styling – îţi ating faţa şi rezultatul este dezastruos pentru pielea ta.
  • Cosmeticele comedogenice – conţin uleiuri bogae în acid linoleic şi diverse substanţe care sunt cunoscute pentru efectul lor nociv asupra pielii.
  • Lenjeria sau pălăria murdară – îţi atinge fruntea şi astfel bacteriile pătrund în piele, cauzând inflamaţii şi coşuri.
  • Hormonii – excesul de hormoni androgeni poate creşte producţia de sebum, uleiul natural al pielii.
  • Mătreaţa – favorizează acumularea de celule moarte pe piele şi apariţia coşurilor.
  • Stresul, lipsa de odihnă şi dieta – toate laolaltă, îţi pot distruge aspectul sănătos al pielii.

Remedii pentru coşuri pe frunte

Pentru a ţine la distanţă nesuferitele coşuri de pe frunte, este bine să ţii cont de următoarele sfaturi:

– spală-te pe faţă cu o loţiune blândă care nu usucă excesiv pielea, dar care are capacitatea de a îndepărta eficient celulele moarte. Asigură-te că este un produs cu pH scăzut, pentru a păstra echilibrul acid al pielii, mai puţin predispus atacului bacteriilor. De asemenea, ai grijă să te speli pe faţă în fiecare dimineaţă şi seara, la culcare, precum şi după şedinţele la sala de sport.

– hidratează-ţi pielea cu creme noncomedogenice, pentru a reduce riscul de uscare a pielii, mai expusă riscului de inflamaţii;

– exfoliză-ţi periodic pielea cu un scrub pentru a preveni înfundarea porilor cu celule moarte şi reziduuri. Un scrub eficient este cel realizat din ulei din sâmburi de struguri la care adaugi zahăr brun. Descoperă aici mai multe reţete homemade de exfoliant! 

– spală mai des lenjeria de pat, mai ales dacă obişnuieşti să dormi cu faţa în pernă;

– aplică produsele de styling de la distanţă şi încearcă să o faci în aşa fel încât să nu îţi atingă pielea. În plus, verifică eticheta acestor produse şi evită-le pe cele care conţin sulfat, pentru că este comedogenic, deci duce la iritaţii şi acnee.

– fă-ţi acasă măşti de curăţare a feţei, pe care să le aplici de 1-2 ori pe săptămână. Măştile cu argilă şi oţet sunt excelente pentru prevenirea sau combaterea coşurilor. Vezi aici câteva măşti pentru ten gras, cu tendinţă acneică! 

– foloseşte uleiuri esenţiale cu proprietăţi antibacteriene, precum cel de lavandă sau din arbore de ceai;

– odihneşte-te şi nu te mai stresa inutil, pentru că doar aşa vei ţine hormonii în frâu;

– mănâncă sănătos, dar nu te aştepta ca alimentele pe care le consumi să aibă superputeri în ceea ce priveşte aspectul pielii. Da, există câteva alimente recomandate, precum legumele, proteinele de calitate, fructele şi grăsimile sănătoase, dar asta nu înseamnă că dacă păcătuieşti cu o ciocolată sau o felie de pizza te vei trezi instant cu o armată de coşuri pe frunte. Moderaţia, asta e cheia succesului!

– atenţie la gluten, pentru că în anumite cazuri el poate să fie de vină pentru apariţia coşurilor, şi nu doar pe frunte. Află aici care sunt simptomele că suferi de intoleranţă la gluten!

Dacă niciuna dinte soluţiile de mai sus nu funcţionează, poate ar fi mai bine să mergi la un dermatolog. Acesta îţi va face mai multe teste pentru a descoperi cauza şi îţi va recomanda produsele potrivite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”