Ceramidele: tipuri, beneficii pentru piele

Ceramidele sunt cunoscute pentru capacitatea de a ajuta la refacerea barierei pielii, care ajută la menținerea hidratării.
  • Publicat:
Ceramidele: tipuri, beneficii pentru piele
Foto: shutterstock

Cu siguranță ai auzit până acum de retinol, acid hialuronic și niacinamide, dar și despre beneficiile lor pentru piele. Un alt ingredient a intrat de ceva vreme în atenția noastră- ceramidele.

Ceramidele sunt cunoscute pentru capacitatea de a ajuta la refacerea barierei pielii, care ajută la menținerea hidratării. Acestea provin din lipide (grăsimi) care se regăsesc în mare parte în straturile pielii, mai exact în bariera protectoare a pielii. Similar colagenului, cantitatea de ceramide podusă natural de piele scade odată cu înaintarea în vârstă. După vârsta de 30 de ani, nivelul de ceramide din piele scade cu 40%, iar după vârsta de 40 de ani, scade cu 60%. Integrat în rutina de îngrijire a pielii ceramidele ajută la îmbunătățirea elasticității și aspectului pielii. Din fericire, produsele care conțin ceramide pot fi folosite indiferent de vârstă, fiind eficiente în protejarea împotriva factorilor de stres precum poluanți sau condiții climatice extreme.

Ceramidele: tipuri

Ceramidele întâlnite în produsele de skin-care sunt derivate din plante sau sintetice. Ceramidele sintetice sunt create în laborator pentru a imita structura moleculară și funcțiile lor în organism. Ceramidele derivate din plante, numite și fitoceramide, se regăsesc într-o varietate de plante- spanac, soia, ovăz sau cartofi, arată un articol publicat în Skin Pharmacology and Physiology, iar ca structură sunt similare ceramidelor produse de organismul uman.

De asemenea, ceramidele sunt clasificate de numere. Există numeroase tipuri de ceramide, iar noile tehnici au început să identifice chiar mai multe molecule și clase în organismul nostru. În momentul de față, cele mai întâlnite tipuri de ceramide întâlnite în produsele de skin-care sunt 1, 2, 3 și 6-II, care pe lista ingredientelor sunt trecute ca ceramide EOP, ceramide NS, ceramide NG sau NP și ceramide AP.

  • Ceramide 1: acest tip de ceramide are o structură unică și câteva proprietăți speciale, inclusiv unirea celulelor și depozitarea acidului linoleic (un acid care joacă un rol important în repararea barierei protectoare). Acest tip de ceramide funcționează în tandem cu ceramide 2 și 3 oferind un efect de hidratare mai intens.
  • Ceramide 2: aceste ceramide capturează apa și o păstrează în epiderm, pentru a menține o piele sănătoasă și hidratată.
  • Ceramide 3: ceramide 3 alături de ceramide întărește bariera protectoare a pielii și îmbunătățește funcțiile ei.
  • Ceramide 6-II: cercetătorii sugerează că acest tip de ceramide reduce pierderea apei, iar structura sa ajută la reconstruirea pielii pentru a oferi o barieră a pielii mai sănătoasă, se arată într-un articol publicat în Journal of Investigative Dermatology.

Ceramidele: beneficii

Fiecare parte a corpului poate beneficia de efectele oferite de ceramide, în special zonele predispuse semnelor de îmbătrânire precum mâini și ochi, pentru încetinirea acestui proces. Ceramidele în rutina de îngrijire oferă hidratare, volum și elasticitate. De asemenea, fac echipă perfectă alături de tratamentele pentru acnee (acidul salicilic), dar și cu retinoizii, tocmai pentru că reduc iritațiile și inflamațiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”