Buze uscate și crăpate- ce tipuri de balsam de buze ar trebui evitate cu orice preț?

Buzele sunt mai vulnerabile la schimbările de temperatură din cauză că pielea lor este mult mai subțire comparativ cu cea din alte zone ale corpului.
  • Publicat:
Buze uscate și crăpate- ce tipuri de balsam de buze ar trebui evitate cu orice preț?
Buze uscate și crăpate- ce tipuri de balsam de buze ar trebui evitate cu orice preț?

În timpul iernii, pielea are tendința de a se usca din cauza frigului și a umidității scăzute, astfel că apar sau se agravează tot felul de afecțiuni cutanate. Buzele sunt mai vulnerabile la schimbările de temperatură din cauză că pielea lor este mult mai subțire comparativ cu cea din alte zone ale corpului. Ele, alături de mâini, sunt cele mai afectate porțiuni ale corpului în sezonul rece. Iată ce rutină să avem când ne confruntăm cu buze uscate și crăpate.

Buze uscate: Cum ne putem proteja buzele în mod natural?

„Pentru a sprijini hidratarea buzelor trebuie să consumăm multe lichide zilnic. De asemenea, utilizarea unui umidificator în încăperi, mai ales în dormitor, dacă obișnuim să respirăm pe gură în timpul somnului, poate fi foarte utilă.

În plus, ar trebui evitate anumite obiceiuri ce pot accentua efectul de buze uscate și crăpate. Printre acestea se numără umezirea buzelor cu limba, mușcarea buzelor sau contactul cu obiecte metalice precum bijuteriile sau aparate dentare. Mai mult decât atât, alimentele picante și căldura pot usca și irita suplimentar buzele,” afirmă Dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatolog.

Ce produse de îngrijire sunt eficiente și care ar trebui evitate cu orice preț?

O soluție simplă și la îndemână pentru o persoană cu buze uscate și crăpate este aplicarea balsamului de buze. Un dermatolog bun vă va avertiza însă să aveți mare grijă la ingredientele pe care le conține acesta, întrucât unele balsamuri de buze ajung să aibă fix efectul opus celui pentru care sunt comercializate.

„Recomandăm să fie alese produse cu ingrediente ce ajută la hidratarea și repararea buzelor precum uleiurile de ricin, de cânepă sau minerale, ceramidele, dimeticona, untul de shea, vaselina sau ingrediente ce oferă protecție solară precum oxidul de zinc sau titan.

Pe de altă parte, există balsamuri de buze care ar trebui evitate deoarece conțin ingrediente care mai degrabă accentuează efectul acesta de buze uscate și crăpate. Mă refer aici la ingrediente precum propolis, camfor, aromă de scorțișoară, mentă sau citrice, parfumuri, lanolină, mentolul, oxibenzona, fenolul sau acidul salicilic”, adaugă Dr. Anca Stanciu.

Buze uscate: Cum ar trebui să arate o rutină optimă de îngrijire a buzelor?

Zilnic, mai ales in sezonul rece, este indicată folosirea balsamului de buze. Acesta ar trebui aplicat cât mai des, chiar și din două în două ore, atunci când sunteți afară. În timpul zilei, nu trebuie să uitați de fotoprotecție, fiind recomandată aplicarea produselor cu SPF minim 30. De asemenea, în aer liber protejați buzele de vânt cu ajutorul unui fular sau a unei eșarfe. Seara se recomandă îndepărtarea machiajului de pe buze cu produse blânde de curățare.

Respectarea acestor reguli minime va ajuta o persoană cu buze uscate și crăpate să se confrunte mult mai rar cu astfel de episoade.

Mare atenție! În cazul în care nu aveți la îndemână balsamul de buze, specialiștii recomandă să nu împrumutați sub nicio formă produsele prietenilor, pentru a nu risca astfel să contactați diverse infecții.

Când ar trebui să vă adresați medicului dermatolog și ce alte afecțiuni frecvente apar la nivelul buzelor?

O persoană cu buze uscate și crăpate ar trebui să ia în calcul o vizită la medicul dermatolog în momentul în care acestea devin roșii, dureroase, umflate și sensibile la atingere. De asemenea, fisurile de la nivelul buzelor ar trebui ținute atent sub observație, întrucât acestea pot favoriza apariția infecțiilor. Dacă o rană la nivelul buzelor persistă pe o perioadă mai lungă de 3-4 săptămâni, este necesar un consult de specialitate.

Un pacient cu buze uscate și crăpate se poate confrunta cu cheilita, o afecțiune care determină apariția unor leziuni inflamatorii ale buzelor. Alte motive pentru care acestea pot fi inflamate sunt reprezentate de contactul cu substanțe ce produc iritație sau alergii de contact. De asemenea, infecțiile cu herpes simplex sau candida pot fi întâlnite la nivelul buzelor, precum și afecțiunile inflamatorii  de tipul lichenului plan.

Multe afecțiuni buloase sau erupții post-medicamentoase afectează și buzele. Mai mult decât atât, expunerea îndelungată la soare, chiar și iarna, poate produce modificări la nivelul buzelor, care, în timp, favorizează apariția carcinoamelor (cancer de piele).

Se poate face cancer de piele de buze? Cum îl recunoști?

Cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la nivelul buzelor este carcinomul spinocelular. Cauzele care pot duce la apariția acestor tumori sunt expunerea la soare sau solar, fumatul, consumul excesiv de alcool și imunitatea scăzută. Persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc mai crescut de a dezvolta astfel de leziuni.

„Semnele care ar trebui să ne aducă la medic sunt fie o rană la nivelul buzei ce nu se vindecă, o ușoară modificare de culoare, o leziune albicioasă ce se dezvoltă pe buză sau senzația de amorțeală, durere sau furnicături ce apare la nivelul buzelor sau în jurul lor.

Este foarte important ca aceste leziuni să fie identificate și tratate la timp. Tratamentul de cele mai multe ori este chirurgical, iar dacă leziunile sunt mici, rezultatele cosmetic și funcționale pot fi excelente. Cu cât aceste leziuni cresc, tratamentele chirurgicale pot fi complexe și uneori pot necesita radioterapie sau chimioterapie,” avertizează Dr. Anca Stanciu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”