Acneea, între mit şi realitate! Specialiştii ne arată diferenţa

De-a lungul anilor numeroase mituri despre acnee au apărut şi ne-au pus pe gânduri. Specialiştii ne explică, de fapt, realitatea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Acneea, între mit şi realitate! Specialiştii ne arată diferenţa
FOTO: 123rf.com / Acneea, între mit şi realitate! Specialiştii ne arată diferenţa

Acneea este o afecţiune cronică a foliculului pilosebaceu, cu etiopatogenie complexă; până la 80% din populaţie va avea la un moment dat în timpul vieţii minimum un episod de acnee, fiind astfel una dintre cele mai frecvente patologii tratate în practica dermatologică.

Cum se manifestă acneea

Acneea se poate prezenta fie prin leziuni non inflamatorii – comedoane închise şi deschise (cunoscute ca puncte negre şi puncte albe), fie sub forma unor leziuni inflamatorii (papule, pustule, noduli), sau, frecvent, combină atât elemente inflamatorii, cat şi non inflamatorii.

De-a lungul timpului, dorinţa de o vindecare rapidă sau de a profita de pe urma celor bolnavi a dus la crearea unei adevărate mitologii în privinţa acneei, de la metode miraculoase, până la soluţii extraterestre şi la specialişti intergalactici în acnee.

Specialiştii Centrului de Tratament pentru Acnee vin să demonteze câteva mituri şi ne explică adevărul ştiinţific, din spatele bolii.

Soarele ajută la vindecarea acnei – FALS

Deşi soarele are un efect antiinflamator, care poate ajuta leziunile acneice, totodată poate conduce la apariţia de cicatrici postacneice. De aceea se recomandă utilizarea de creme cu factor de protectie 50+ cu ingredienti non-comdeogneici, plus că majoritatea tratamentelor care se realizează pentru acnee (lasere, peelinguri) necesită protejarea de către soare şi aplicare zilnicaăde cremă cu SPF 50+.

Acneea nu este tratabilă – FALS

Deşi acneea este considerată o boală cronică, aceasta poate fi ţinută sub control prin tratament corespunzător, însă este necesar ca pacientul să fie cooperant, pentru succesul terapiei.

Igiena precară este cauza acneei – FALS

Într-adevăr, igiena precară poate conduce la acumularea de bacterii la nivelul tegumentului şi astfel riscul de suprainfectare a leziunilor creşte, însă cauza de apariţie a acneei este legată de foliculul pilo-sebaceu. Se recomandă curăţarea feţei, dimineaţa şi seara, cu un gel de curăţare. Igiena excesivă a feţei poate duce la iritarea acesteia şi chiar agravarea acneei prin distrugerea barierei de protecţie.

Acneea este o afecţiune cosmetică – FALS

Acneea este o boală cronică cu o etiopatogenie complexă, care poate avea uneori implicare sistemică (boli endocrinologice, ginecologice) şi efecte profunde în sfera psihologică a pacienţilor.

Stilul de viaţă are legătură cu acneea – ADEVĂRAT

Deşi stilul de viaţă nu este factorul cauzator al acneei, poate reprezenta un factor favorizant pentru agravarea leziunilor acneiforme.

Pentru a îndepărta un cos se recomandă stoarcerea acestuia – FALS

Stoarcerea coşurilor poate părea o rezolvare eficientă într-o primă etapă. Stoarcerea coşurilor conduce la apariţia unor leziuni eritematoase care pot conduce ulterior la apariţia de leziuni hiperpigmentate postinflamatorii care pot dura luni sau chiar ani până la rezolutie şi pot necesită folosirea de peelinguri sau tratamente laser. Totodată conduce la afectarea foliculului, încurajând inflamaţia locală ulterioară şi creşterea numărului de leziuni.

Acneea este o afecţiune a adolescenţilor – FALS

Acneea poate să apară şi la adulţi.

Acneea dispare de la sine – FALS

Este recomandată iniţierea tratamentului antiacneic încă de la primele semne cu produsele corespunzătoare, prevenind astfel apariţia unor erupţii ulterioare şi a unor cicatrici postacneice.

Machiajul ar trebui evitat în acnee – FALS

Machiajul care conţine în componenţă şi igredienti comedogenici ar trebui evitat, însă există şi variante non-comedogenice care se pot aplică fără probleme la nivelul tenului cu tendinţă acneică sau acneic.

Pasta de dinţi poate usca coşurile – FALS

Deşi ingredientele conţinute de pasta de dinţi pot duce la uscarea leziunilor active, există riscul de iritare a tegumentului.

Cremele de protecţie solară blochează porii – FALS

În cazul persoanelor cu ten acneic se recomandă folosirea de creme de protecţie minerală care să conţină oxid de zinc sau dioxid de titan.

  • Acneea are o componenţă genetică – ADEVĂRAT
  • Acneea adultă afectează mai mult persoanele de sex feminin decât pe cele de sex masculin. – ADEVĂRAT

Acneea este contagioasă – FALS

Deşi este o boală cronică, acneea nu este contagioasă şi nu se poate transmite de la o persoană la alta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”