Dr. Felix Popescu, chirurg plastician – ”Şi insuficienţa tiroidiană, ovarele polichistice, aditivii sau bolile psihice pot duce la pierderea părului”

  • Publicat:
Dr. Felix Popescu, chirurg plastician – ”Şi insuficienţa tiroidiană, ovarele polichistice, aditivii sau bolile psihice pot duce la pierderea părului”
Dr. Felix Popescu, chirurg plastician – ”Şi insuficienţa tiroidiană, ovarele polichistice, aditivii sau bolile psihice pot duce la pierderea părului”, foto arhivă

Podoaba capilară fascinează din toate timpurile, iar simbolul părului bogat este în strânsă conexiune cu frumuseţea, sănătatea, tinereţea, vitalitatea şi fertilitatea. Atunci când părul se răreşte sau se pierde în cantităţi semnificative, calitatea vieţii multor persoane are de suferit. Am stat de vorbă despre cauzele pierderii părului cu dr. Felix Popescu – specialist în chirurgie plastică şi estetică şi chirurgie micro reconstructivă.

CSÎD: Care ar fi definiţia dvs personală pentru podoaba capilară?
Dr. Felix Popescu:
Wow… Părul a depăşit de mult rolul său protector şi a devenit un instrument frumos de atracţie. Aşa cum păunul îşi foloseşte coada sau pasările coloritul, pentru om podoaba capilară joaca un rol foarte important, atât pentru propriul aspect dar şi pentru că defineşte marginea superioară a feţei. Ca şi definiţie aş spune că părul este bijuteria naturală a fiecăruia, îţi poate conferi un aspect ce te poate face competitiv în viaţa reală. Când te gândeşti la miile de ore petrecute la hair stilist, relizezi cât de strânsă e lupta socială. Apropos, ştiţi că există un studiu în care se demonstrează că persoanele mai atractive au joburi mai bune şi sunt mai bine plătite?

Alopecia nu are doar cauze genetice

CSÎD: De ce unii dintre noi ne bucurăm de o podoabă capilară bogată, iar alţii nu?
Dr. Felix Popescu:
De ce? Ei bine, dacă ar fi să ascultăm de rude, vor spune: ” Ai avut noroc de păr bun de la bunicul tău”… sau alteori ghinion.  În majoritatea cazurilor totul se reduce la informaţia genetică moştenită de la părinţi (95 % din alopeciile masculine şi 50% din cele androgenetice feminine). Nu toate alopeciile însă sunt moştenite. S-au identificat multiple afecţiuni ce pot duce la pierderea părului, începând de la o banală insuficienţă tiroidiană până la ovare polichistice sau chiar afecţiuni psihice. În zilele noastre te poţi considera norocos să ai o podoabă capilară bogată având în vedere că inclusiv aditivii alimentari influenţează major aspectul sănătos al părului. În concluzie nu ne putem alege părinţii de la care vine informaţia genetică, dar cu siguranţă modul de viaţă îl putem alege cu un pic de voinţă.

Alopecia androgenetică chiar şi la băieţi de 14 ani

CSÎD: De ce bărbaţii sunt mai predispuşi să piardă din păr? Care sunt cauzele ? De la ce vârstă se poate instala alopecia?
Dr. Felix Popescu:
Cumva trebuie să plătească şi bărbaţii ceva în viaţa asta… În general bărbaţii sunt mai predispuşi să piardă păr în raport cu sexul feminin. Asta se datorează mecanismului hormonal al alopeciei androgenetice. Pe scurt aromatizarea testosteronului duce la apariţia a doi hormoni dihidrotestosteronul (DHT) şi estogenul. În concluzie nu suntem bărbaţi ci doar nişte doamne upgradate de DHT. DHT-ul sau aşa zisul „evil twin of testosterone” are ca efect advers căderea părului de pe scalp şi creşterea pilozităţii corporale. Din păcate are o influenţă negativă şi asupra prostatei. 95% din cauzele de alopecie masculină se referă la acţiunea DHT. Tratamentul, finasterida însă trebuie recomandată doar după o analiză corectă a cauzei. Mulţi dintre noi am avut colegi de liceu care au „prins ” bacul deja chei. După maturizarea hormonală, alopecia androgenetică poate apărea oricând. Cu regret spun că am avut chiar şi pacienţi de 14 ani la consult.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”