Acidul kojic și îmbunătățirea aspectului pielii

Acidul kojic este un acid mai puțin cunoscut și cel mai probabil, mai rar întâlnit în rutinele de skincare.
  • Publicat:
Acidul kojic și îmbunătățirea aspectului pielii
Foto: shutterstock / Acidul kojic și îmbunătățirea aspectului pielii

Există o listă întreagă de acizi care sunt de mare ajutor la luminarea pielii și la estomparea petelor post-acneice sau a celor produse de îmbătrânirea bruscă a pielii. Cu aceleași atribuții, acidul kojic este un acid mai puțin cunoscut și cel mai probabil, mai rar întâlnit în rutinele de skincare.

Utilizarea acestui acid se poate demonstra a fi benefică pentru tenul tău doar în situația în care începi să-l folosești și să-l adaugi în rutina de zi cu zi. Însă, înainte de toate, este bine să cunoaștem ce beneficii aduce tenului și mai mult de atât, dacă includerea acestui acid poate fi posibilă în funcție de tipul de ten.

Ce este acidul kojic?

Spre deosebire de ceilalți acizi, acidul kojic nu este un exfoliant. Este o substanță chimică derivată din ciuperci care se axează în mod central pe controlarea și readucerea la un nivel normal al producției de melanină, uniformizând tenul și ameliorând încetul cu încetul petele întunecate și decolorate ale pielii.

Ce beneficii aduce tenului?

Deși este cunoscut ca un bun ingredient ce poate uniformiza aspectul tenulului, putem observa o varietate mult mai mare de beneficii pe care le are asupra tenului, iar printre acestea se numără:

∙ Hiperpigmentare

Reglează melanina și reduce astfel petele pigmentate ale pielii.

∙ Estompează semnele cauzate de acnee

Prin puterea de estompare a semnelor post-acneice, acidul kojic reușește totodată să controleze aspectul viitor al coșurilor. Sunt însă șanse foarte mari ca acneea să dispară definitiv datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

∙ Estompează alte daune ale pielii

Fiind bogat în antioxidanți, acidul kojic este folosit pentru calmarea și tratarea daunelor cauzate de soare sau de factori externi de mediu. Astfel, dacă tenul pare obosit din cauza acestor factori, acidul kojic va reuși să-i aducă vitalitatea într-un timp relativ scurt.

∙ Beneficii anti-îmbătrânire

Reducerea petelor întunecate de pe ten reduce vizibil aspectul de îmbătrânire.

∙ Beneficii antifungice

Acest acid este de mare ajutor în prevenirea și tratarea infecțiilor cu fungi ce pot apărea, spre exemplu, la nivelul picioarelor persoanelor cu o activitate atletică ridicată.

∙ Efecte antibacteriene

Acidul kojic are și efecte antibacteriene care ajută la scăderea șanselor de apariție și de dezvoltare a unor bacterii dăunătoare sănătății pielii noastre.

Cum se folosește?

Acidul kojic se întâlnește sub diverse forme, și anume sub formă de pudră, serum, cremă, gel de curățare și săpun. Pudrele trebuie folosite alături de apă sau alte loțiuni, în funcție de instrucțiunile marcate pe ambajat, iar în cazul gelurilor de curățare și al săpunurilor, acestea ar trebui îndepărtate de pe ten rapid, folosind apă din ambundență. Cremele și serurile sunt concepute să fie lăsate pe suprafața tenului, până la absorbția produsului.

Posibile reacții adverse

Pot apărea reacții adverse doar în cazul în care există alergii la acest ingredient sau pielea prezintă sensibilitate. Pentru a reduce orice risc de apariție a roșeții sau a iritațiilor, se recomandă testarea produsului sau mai bine de atât, o vizită la medicul specialist pentru a afla exact dacă acest ingredient poate fi folosit pe pielea ta și pentru a cere informații cocrețe despre modul în care trebuie introdus și utilizat în viitoarea rutină de skincare.

Surse:

Medical News Today – https://www.medicalnewstoday.com/articles/319599

Healthline – https://www.healthline.com/health/kojic-acid#side-effects-and-risks

Arculdetriumf.ro – https://arculdetriumf.ro/acidul-kojic-beneficii-si-utilizari/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân