3 tratamente eficiente pentru urme lăsate de acnee

  • Publicat:
  • Actualizat:
3 tratamente eficiente pentru urme lăsate de acnee
Sursa foto: Shutterstock

Acneea este o afecţiune a pielii care poate da bătăi de cap chiar şi după vindecarea ei. În special prin acele urme lăsate de acnee, dacă nu am rezistat tentaţiei de a traumatiza leziunile.

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, recomandă celor care îşi doresc să trateze cicatricile post-acneice câteva proceduri dermato-cosmetice care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului.

Coşurile reprezintă o problemă frustrantă pentru oricine se confruntă cu ele, mai ales atunci când realizează că deşi leziunile se vindecă, pielea nu mai are, din păcate, un aspect impecabil.

Semnele hiperpigmentate sau pigmentarea post-inflamatorie este posibil să dispară spontan, de la sine, în câteva luni sau cu ajutorul peelingurilor chimice sau cremelor depigmentante, însă cicatricile rezultate ca urmare a distrugerii fibrele de colagen sunt mult mai dificil de eliminat. Din fericire, progresele în domeniul medical au permis dezvoltarea unor proceduri eficiente în estomparea sau chiar tratarea lor.

Tratamente eficiente pentru urme lăsate de acnee

Microneedling (Dermapen)

Dermapen este un aparat utilizat pentru „microneedling”, procedură care constă în generarea de microcanale la nivelul pielii prin traumatizare provocată folosind ace de diametru foarte mic.

Dispozitivul are mărimea unui pix, este controlat manual şi prezintă un capăt cu ace de unică folosinţă a căror profunzime poate ajunge până 2.5 mm în funcţie de zona tratată.

Această tehnică stimulează eliberarea factorului de creştere, producţia de fibroblaste şi formarea de colagen şi elastină în zonele tratate atât prin acţiunea mecanică, cât şi prin introducerea substanţelor active direct în straturile profunde ale pielii. După efectuarea unui număr optim de şedinţe, rezultatul este o piele mai curată, mai fină şi o reducere vizibilă a liniilor fine şi a cicatricilor post-acnee, explică specialistul dermatolog.

Fiecare şedinţă durează între 10 și 20 de minute, în funcţie de zona tratată, iar pentru rezultate vizibile sunt necesare 4-8 şedinţe, la intervale de 4 săptămâni.

Pentru confortul pacienţilor se foloseşte cremă anestezică înainte de fiecare şedinţă. Nu există contraindicaţii absolute, însă procedura este de evitat în cazul persoanelor cu istoric de cicatrici cheloide, tulburări de coagulare şi celor aflate în timpul sarcinii.

Peelingul chimic

O soluţie bună pentru tratamentul cicatricilor superficiale post-acneice este şi peelingul chimic.

Procedura constă în aplicarea pe piele a mai multe soluţii chimice, cum ar fi acidul glicolic, acidul tricloracetic, acidul salicilic, acidul lactic, acidul azelaic, acidul kojic sau hidrochinona. Acestea creează o rană controlabilă, permiţând regenerarea normală a pielii şi implicit ameliorarea semnelor nedorite, explică medicul.

După efectuarea procedurii, pielea este temporar mai sensibilă la soare şi, prin urmare, va fi necesară folosirea unei creme de protecţie solară în fiecare zi. Aceasta ar trebui să aibă menţiunea „spectru larg” pe etichetă, ceea ce înseamnă că protejează împotriva radiaţiilor UVA şi UVB.

În general, pacienţii cu tenul deschis la culoare sunt candidaţi buni pentru peelingul chimic. Procedura nu este recomandată persoanelor care prezintă un ten cu depresiuni, umflături şi riduri mai severe, cazuri în care pot fi indicate alte tipuri de proceduri chirurgicale cosmetice, cum ar fi laser resurfacing, tratament cu acid hialuronic etc., completeaza specialistul.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea este o procedură folosită de cele mai multe ori în combinaţie cu tratamente antiacneice, fiind utilă în special în acneea comedoniană, noninflamatorie, şi având calităţi de depigmentare, antioxidare şi hidratare profunde.

Microdermabraziunea reprezintă o exfoliere de profunzime şi agresivitate variată, dirijată în funcţie de particularităţile tenului pacientului. Procedura se realizează cu ajutorul unei piese de mână care exercită o presiune negativă la nivelul pielii, care este micro-bombardată de cristale sau diamante de dimensiuni microscopice. Rezultatul unei singure şedinţe este o curăţare profundă, iar consecinţa şedinţelor repetate este o stimulare a ciclului de înnoire natural al pielii, care continuă să funcţioneze fără a fi blocat de mesaje negative de la suprafaţa încărcată cu diverse impurităţi şi celule moarte, explică specialistul dermatolog.

Totodată, microdermabraziunea poate fi utilizată pentru a trata acneea şi cicatricile pe care aceasta le lasă în urmă ei, tratamentul reuşind să elimine sau să reducă semnificativ aspectul de cicatrizare uşoară.

În cazul unor cicatrici adânci, procedura nu va fi în măsură să furnizeze rezultatele dorite, fiind potrivite mai degrabă tratamente mai puternice, cum ar fi un peeling chimic, dermabraziune sau tratamentul cu laser.

La rândul lor, pacienţii care suferă de acnee activă pot beneficia de tratamente de microdermabraziune, care exfoliază pielea şi porii înfundaţi de sebum şi reziduuri, însă în cazul lor este absolut necesar sfatul unui dermatolog, deoarece acţiunea de curăţare şi eliminare a celulelor pielii poate agrava afecţiunea în unele cazuri.

Microdermabraziunea se poate efectua cel mai frecvent săptămânal şi până la o dată la opt săptămâni, în funcţie de toleranța pielii şi de efectele cosmetice dorite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”