Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Acid 5-hidroxi-indolacetic

Cuprins
Informatii generale
Recoltarea
Metoda si interpretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

Acidul 5-hidroxi-indolacetic (5-HIIA) este principalul metabolit urinar al serotoninei, o amina biologic activa produsa in mod normal de celulele argentafine din tractul gastrointestinal. Functia acestor celule consta in reglarea contractiei musculaturii netede si a peristaltismului intestinal, serotonina fiind in esenta un hormon vasoconstrictor.

Determinarea 5-HIIA in urina are utilitate in diagnosticul tumorilor carcinoide, caracterizate printr-o crestere semnificativa a acestui metabolit urinar2.

Tumorile carcinoide fac parte din categoria tumorilor neuroendocrine, avand o incidenta scazuta in populatie si o evolutie lenta. Cele mai frecvente grupe de varsta afectate sunt: 15-25 ani si 65-75 ani. Tumorile se dezvolta cel mai adesea sporadic, insa exista cativa factori de risc:

-neoplazia endocrina multipla de tip 1 (MEN1) asociata in 10% din cazuri cu tumori neuroendocrine pulmonare, ale timusului si stomacului;

-sindromul von Hippel-Lindau asociat in 15% din cazuri cu tumori pancreatice de origine neuroendocrina;

-neurofibromatoza de tip I (boala von Recklinghausen) asociata in cazuri rare cu tumori carcinoide ale duodenului.

Din punct de vedere histologic, tumorile carcinoide se dezvolta din celulele enterocromafine (Kulchitsky); in functie de locul de origine a tumorii se clasifica in:

-tumori derivate din partea craniala a tubului digestiv primitiv: pancreatice, duodenale, gastrice, bronsice;

-tumori derivate din partea mediala a tubului digestiv primitiv: jejunale, ileale si la nivelul apendicelui;

-tumori derivate din partea caudala a tubului digestiv primitiv: in colonul ascendent si rect;

-tumori cu alte origini: timice, ovariene, renale, mamare.

Tabloul clinic este adesea nespecific, iar in unele cazuri tumorile sunt depistate intamplator cu ocazia interventiilor chirurgicale pentru apendicita si ocluzie intestinala. Doar 10% dintre pacienti prezinta simptome si semne clinice tipice sindromului carcinoid: flushing, diaree, dureri abdominale, hepatomegalie (metastazele hepatice sunt frecvente), bronhospasm si afectare cardiaca (fibroza valvulara). Simptomele sunt induse de eliberarea de substante neuroendocrine1. Alaturi de serotonina, tumorile carcinoide mai pot determina o excretie crescuta de triptofan, 5-hidroxitriptofan si histamina. Ocazional sunt secretati si alti compusi cum ar fi: ACTH, gastrina, insulina, polipeptid intestinal vasoactiv (VIP) si calcitonina.

Productia de serotonina si metabolismul acestui hormon sunt influentate de tesutul de origine a tumorii. Astfel, tumorile derivate din partea mediala a tubului digestiv primitiv, cum ar fi cele ileale, contin si elibereaza de obicei cantitati mari de serotonina, care insa nu se reflecta intr-o crestere proportionala a eliminarii de 5-HIIA in urina, deoarece aceasta este metabolizata intr-o cantitate redusa. Pe de alta parte, tumorile bronsice, pancreatice, duodenale sau biliare produc cantitati mari de serotonina care este oxidata intratumoral in 5-HIIA si in aceste cazuri excretia metabolitului este mult mai mare decat cea suspectata clinic. Carcinoidele rectale rareori produc cantitati crescute de serotonina sau 5-HIIA.

Exista o corelatie slaba intre nivelul de 5-HIIA urinar si severitatea clinica a sindromului carcinoid. Studii recente confirma insa utilitatea sa ca factor de prognostic al bolii5.

sus

Recoltarea

Pregatire pacient­ - se va evita consumul de banane, ananas, prune, kiwi, pepene galben, nuci, cacao, rosii, avocado, vinete cu 72 ore inaintea recoltarii (deoarece aceste alimente contin serotonina). De asemenea este de preferat sa se intrerupa medicatia care poate produce interferente cu 3 zile inaintea recoltarii: acetaminofen, salicilati, fenacetin, naproxen, clorpromazina, imipramina si inhibitori de monoaminoxidaza2;4.

Specimen recoltat­ - urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate  emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8ºC in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv4.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore4.

Cantitate recoltata - 10 mL4.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C4.

Prelucrare necesara dupa recoltare - este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH <44.

Stabilitate proba - 7 zile la 2-8°C4.

sus

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)4.

Valori de referinta – 2-9 mg/24 ore4.

Interpretarea rezultatelor

Niveluri >25 mg/24 ore indica tumori carcinoide mari, adesea cu metastaze2. Obtinerea unor valori de granita sau usor crescute impune repetarea recoltarii probei, cu respectarea stricta a dietei recomandate si evitarea medicamentelor care pot produce interferente. Atunci cand un pacient cu suspiciune clinica mare de sindrom carcinoid prezinta valori de 5-HIIA normale sau de granita, trebuie luate in considerare 2 posibilitati: fie tumora produce cantitati mari de serotonina care nu este metabolizata si in acest caz dozarea serotoninei serice va ajuta la stabilirea diagnosticului, fie secretia de 5-HIIA este intermitenta, situatie in care trebuie recoltate mai multe probe de urina pentru a pune in evidenta anomalia5.

Cresteri usoare de 5-HIIA se mai pot intalni in sprue non-tropical. De asemenea se pot inregistra valori crescute si la pacientii cu malabsorbtie netratata, care prezinta niveluri ridicate de metaboliti urinari ai triptofanului, cum ar fi cei cu boala celiaca, boala Whipple si fibroza chistica5.

Valori scazute de 5-HIIA sunt intalnite la pacientii cu insuficienta renala, rezectie de intestin subtire, fenilcetonurie, boala Hartnup, mastocitoza2.

sus

Limite si interferente

5-HIIA poate prezenta valori normale la pacientii cu tumori carcinoide non-metastatice si chiar si la o parte din cei cu sindrom carcinoid, mai ales daca diareea este absenta.

Unii pacienti cu sindrom carcinoid excreta acizi indolici non-hidroxilati care nu sunt masurati la determinarea 5-HIIA5.

Prin dozarea serotoninei serice se pot diagnostica tumori carcinoide la care determinarea 5-HIIA a dat rezultate negative2;5.

• Medicamente

Cresteri: acetaminofen, clordiazepoxid, cisplatin, clorpromazina, diazepam, efedrina, fenobarbital, fentolamina, flurazepam, fluorouracil, guaifenesin, melfalan, methocarbamol, naproxen, sulfasalazina, rezerpina3.

Scaderi: aspirina, clorpromazin, corticotropin, imipramina, inhibitori de MAO, interferon alfa-2a, izoniazida, levodopa, metildopa, octreotid, promazina, streptozocin3.

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Physician Guide: Carcinoid Tumors. www.aruplab.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Frances Fischbach. Urine Testing. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Test. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 262-264.

3. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 1243.

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. 5-Hydroxyindoleacetic Acid (HIAA), Quantitative, 24-Hour Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Citește și:
FibroTest-ActiTest
Calciu ionic
Transferina

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România

Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile

 • Vitamina C

  Sinonime – acidul ascorbic. Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina...

 • Testul de paternitate

  Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca...

 • Sideremie

  Cantitatea totala de fier din organism difera in functie de varsta si...

 • Anti-HIV 1+2

  Virusul imunodeficientei umane (HIV), agentul etiologic al sindromului...

 • Coprocitograma

  Coprocitograma este o tehnica uzuala, care stabileste un diagnostic prezumtiv...

 • Anti-HBs(cantitativ)

  Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs...

Vărsător Vărsător 20 ianuarie - 18 februarie

Nevoia de prea mare libertate sentimentală ar putea fi greşit înţeleasă de partenerul de viaţă. Încearcă să fii ponderată în afirmaţii şi să acorzi atenţia cuvenită relaţiilor parteneriale....citește mai departe

×

Zf.ro
Produsul tradiţional românesc care i-a dat gata pe străini. Este apreciat în marile capitale europene Produsul tradiţional românesc care i-a...
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce...
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de...
BusinessMagazin.ro
Încă o fabrică din România îşi închide porţile şi lasă sute de angajaţi fără loc de muncă. Aceasta era la un moment dat un adevărat furnicar, unde lucrau peste 1.000 de persoane Încă o fabrică din România îşi închide...
DEZASTRU TOTAL într-o fermă de păsări...
Cine este cea mai puternică româncă din...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
Veste de ultimă oră pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină nouă. Ce se întâmplă cu programul „Rabla” Veste de ultimă oră pentru cei care vor...
AUDIO: „Zburaţi prea jos!”. Pilotul...
Amendă ASTRONOMICĂ pentru părinţii care...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
Este OFICIAL! Oamenii de ştiinţă au aflat de ce albeşte părul atunci când suntem stresaţi şi cum să ne ferim Este OFICIAL! Oamenii de ştiinţă au aflat...
Cât costă acum primul iPhone din 2007?...
Telekom anunţă creşteri de preţ pentru...
ProMotor.ro
E vremea să dăm o tură cu ROXANA „Campioana” ! Românca apare într-un pictorial „la limita de jos” E vremea să dăm o tură cu ROXANA „Campioana”...
Prea RAPID pentru stradă! Un super-SUV...
Cât costă în România noul RENAULT CAPTUR?...
Descopera.ro
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată femeie Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful...
După 30 de ANI de stat într-o pungă,...
Este descoperirea SECOLULUI? Marele MISTER...
ULTIMA ORĂ
Ultimul mesaj postat de Kobe Byrant înainte să moară

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.