Rețeta tradițională de sarmale din carne tocată pentru Crăciun. Ce trebuie să faci prima dată cu foile de varză murată

  • Publicat:
Rețeta tradițională de sarmale din carne tocată pentru Crăciun. Ce trebuie să faci prima dată cu foile de varză murată
Rețeta tradițională de sarmale din carne tocată pentru Crăciun.

Sarmalele sunt, fără îndoială, vedetele mesei de Crăciun, iar aroma lor inconfundabilă adună familia în jurul mesei în fiecare an. Fie că sunt pregătite în foi de varză murată sau în foi de viță-de-vie, acest preparat tradițional rămâne nelipsit de pe mesele festive. Tocmai de aceea, gospodinele caută mereu rețeta perfectă, care să îmbine gustul autentic cu o textură fragedă și un sos bogat.

O rețetă clasică de sarmale pornește de la ingrediente simple, dar atent alese. Varza murată bine fermentată, carnea de porc suculentă, orezul, ceapa și condimentele sunt elementele de bază care dau savoare acestui preparat tradițional. Prepararea necesită timp și răbdare, însă rezultatul este pe măsura efortului.

Ingrediente necesare pentru sarmale din carne tocată

  • 1 kilogram de carne tocată de porc
  • 2 verze murate, potrivit de acre
  • 150 de grame de orez
  • 5 cepe de mărime medie
  • 400 ml bulion de roșii
  • 4–5 foi de dafin
  • aproximativ 250 de grame de afumătură (costiță, kaiser, ciolan sau cârnați afumați)
  • sare, piper și cimbru, după preferință

Mod de preparare

Prepararea sarmalelor începe cu foile de varză. Desfaceți cu grijă frunzele, spălați-le dacă sunt prea sărate și tăiați-le în bucăți potrivite pentru împachetare. Din cotoare sau frunzele mai mici tocați varza mărunt, care va fi folosită ulterior pentru a tapeta fundul oalei.

Pentru umplutură, puneți carnea tocată într-un bol încăpător, adăugați orezul spălat, ceapa tocată fin și condimentele. Amestecați bine până când compoziția devine omogenă, astfel încât aromele să se îmbine armonios.

Urmează etapa de formare a sarmalelor. Așezați câte o foaie de varză în palmă, adăugați o lingură de umplutură în centru și rulați strâns, introducând marginile spre interior. Procedați la fel până când terminați întreaga compoziție.

În oala în care vor fierbe sarmalele, așezați un strat de varză tocată, peste care adăugați una-două linguri de bulion. Deasupra, așezați sarmalele în straturi, intercalând bucăți de afumătură pentru un gust intens. La final, acoperiți totul cu câteva foi întregi de varză.

Pentru un plus de savoare, tocați mărunt o ceapă, căliți-o ușor în puțin ulei împreună cu restul de bulion și turnați amestecul peste sarmale. Completați cu apă până când preparatul este complet acoperit, apoi adăugați foile de dafin.

Puneți oala la fiert la foc mic spre mediu timp de aproximativ trei-patru ore, verificând din când în când nivelul lichidului. După fierbere, transferați sarmalele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsați-le încă 30 de minute, pentru a se rumeni ușor și a-și intensifica aroma.

Servite fierbinți, cu mămăligă și smântână, sarmalele tradiționale rămân un simbol al Crăciunului românesc și o bucurie pentru toți cei așezați la masă.

foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News