Postul Crăciunului (numit uneori și „Postul Nașterii Domnului”) este perioada de pregătire înaintea sărbătorii Nașterea Domnului (Crăciunul). Conform tradiției ortodoxe române, postul începe la 15 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar scopul acestuia este pregătirea duhovnicească, prin rugăciune, cumpătare și renunțare, dar are și dimensiuni alimentare (abținerea de la alimentele de origine animală, după rânduiala bisericească). Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește.
Regula generală și practica bisericească arată că, în această perioadă de post, există zile cu dezlegare la pește. „Dezlegare la pește” înseamnă că, de regulă, în post e interzis consumul de carne, ouă, lactate, iar în anumite zile biserica permite consumul de pește.
Conform site-urilor de specialitate romanești, în rânduielile pentru Postul Crăciunului, se menționează ca zi de dezlegare la pește data de 21 noiembrie (prăznuirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), aceasta fiind un praznic mare, deci consumul de pește în această zi este permis.
Citește și: Mâncare de post – rețete rapide și sănătoase pentru mic dejun, prânz și cină
Foto: shutterstock