Mulți dintre noi am gustat, din curiozitate, un cartof crud și ne-am întrebat imediat dacă acest obicei este sigur. Deși nu este neapărat periculos dacă este vorba doar de o mușcătură, experții avertizează că consumul de cartofi cruzi poate provoca probleme digestive și chiar intoxicații, în anumite condiții.
Cartofii sunt aproape întotdeauna consumați gătiți – fierți, copți, piure sau prăjiți – și nu întâmplător. Procesul de gătire descompune amidonul în zaharuri mai simple, îmbunătățind gustul și facilitând digestia, explică Danielle Gaffen, specialist în nutriție de la Eat Well Crohn’s Colitis.
Cartofii conțin două substanțe naturale, solanină și chaconină, cunoscute sub numele de glicoalcaloizi, care pot fi toxice. În plus, cartofii cruzi mai conțin și lectine, proteine care pot fi dăunătoare în cantități mari.
„Aceste compuși amari și toxici, împreună cu amidonul rezistent dificil de digerat, pot provoca disconfort abdominal, gaze și balonare atunci când sunt consumați în cantități mari”, explică Bryan Quoc Le, Ph.D., specialist în știința alimentelor.
Consumul unei cantități mici de cartof crud de obicei nu cauzează probleme majore. Însă, ingestia unui volum mare poate duce la dureri de cap, greață, diaree și vărsături. În cazuri extreme, expunerea la cantități mari de solanină și chaconină poate duce chiar la halucinații, paralizie sau moarte, deși, conform experților, ar fi nevoie de aproximativ 7–9 kg de cartofi cruzi pentru a provoca intoxicații severe.
Mai mult, cartofii cruzi pot fi purtători de bacterii sau virusuri, mai ales dacă nu sunt spălați și curățați corespunzător înainte de consum.
Pentru a evita riscurile, experții recomandă două metode simple:
Consumul accidental al unui cartof crud nu reprezintă, de obicei, un pericol imediat, dar ingestia regulată sau în cantități mari poate fi dăunătoare. Cel mai sigur este să consumăm cartofii doar gătiți corespunzător, pentru a ne proteja sănătatea și a ne bucura de gustul lor delicios.
Sursă foto – tycoon101 / Envato