Este sigur să mănânci cartofi cruzi? Ce spun experții despre riscurile ascunse

Deși cartofii par inofensivi, consumul lor în stare crudă poate ascunde riscuri nebănuite.
  • Publicat:
Este sigur să mănânci cartofi cruzi? Ce spun experții despre riscurile ascunse

Mulți dintre noi am gustat, din curiozitate, un cartof crud și ne-am întrebat imediat dacă acest obicei este sigur. Deși nu este neapărat periculos dacă este vorba doar de o mușcătură, experții avertizează că consumul de cartofi cruzi poate provoca probleme digestive și chiar intoxicații, în anumite condiții.

De ce trebuie să gătim cartofii

Cartofii sunt aproape întotdeauna consumați gătiți – fierți, copți, piure sau prăjiți – și nu întâmplător. Procesul de gătire descompune amidonul în zaharuri mai simple, îmbunătățind gustul și facilitând digestia, explică Danielle Gaffen, specialist în nutriție de la Eat Well Crohn’s Colitis.

Riscurile consumului de cartofi cruzi

Cartofii conțin două substanțe naturale, solanină și chaconină, cunoscute sub numele de glicoalcaloizi, care pot fi toxice. În plus, cartofii cruzi mai conțin și lectine, proteine care pot fi dăunătoare în cantități mari.

„Aceste compuși amari și toxici, împreună cu amidonul rezistent dificil de digerat, pot provoca disconfort abdominal, gaze și balonare atunci când sunt consumați în cantități mari”, explică Bryan Quoc Le, Ph.D., specialist în știința alimentelor.

Consumul unei cantități mici de cartof crud de obicei nu cauzează probleme majore. Însă, ingestia unui volum mare poate duce la dureri de cap, greață, diaree și vărsături. În cazuri extreme, expunerea la cantități mari de solanină și chaconină poate duce chiar la halucinații, paralizie sau moarte, deși, conform experților, ar fi nevoie de aproximativ 7–9 kg de cartofi cruzi pentru a provoca intoxicații severe.

Mai mult, cartofii cruzi pot fi purtători de bacterii sau virusuri, mai ales dacă nu sunt spălați și curățați corespunzător înainte de consum.

Sfaturi pentru a găti cartofii în siguranță

Pentru a evita riscurile, experții recomandă două metode simple:

  1. Folosirea unui termometru – cartofii trebuie gătiți până când temperatura lor internă ajunge la aproximativ 99°C, suficient pentru a elimina toxinele.
  2. Testul cu furculița sau cuțitul – cartofii gătiți complet permit intrarea și ieșirea ușoară a furculiței sau a cuțitului, fără rezistență.

Consumul accidental al unui cartof crud nu reprezintă, de obicei, un pericol imediat, dar ingestia regulată sau în cantități mari poate fi dăunătoare. Cel mai sigur este să consumăm cartofii doar gătiți corespunzător, pentru a ne proteja sănătatea și a ne bucura de gustul lor delicios.

Sursă foto – tycoon101 / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult