Un nou studiu de amploare atrage atenția asupra unui obicei aparent inofensiv: consumul de băuturi foarte fierbinți, cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Cercetarea, realizată pe aproape 500.000 de adulți din Marea Britanie, confirmă o legătură semnificativă între consumul acestora și riscul crescut de cancer esofagian.
Încă din 2016, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat băuturile foarte fierbinți – adică cele consumate la peste 65 °C – drept „posibil cancerigene pentru oameni”. De vină nu sunt băuturile în sine, ci temperatura ridicată care poate deteriora țesuturile esofagului.
Studiile din America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa și Asia au arătat o legătură clară între consumul de băuturi tradiționale fierbinți (cum ar fi maté) și apariția cancerului esofagian. Până recent, însă, nu existau suficiente date din țările europene.
Studiul recent din Regatul Unit umple acest gol, arătând că persoanele care consumă opt sau mai multe cești de ceai sau cafea fierbinte pe zi au un risc de până la șase ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer.
Temperatura foarte ridicată poate deteriora celulele de la nivelul mucoasei esofagului. În timp, aceste leziuni repetate pot favoriza apariția cancerului. Studiile pe animale au arătat că șoarecii expuși la apă fierbinte (70 °C) au dezvoltat leziuni precanceroase mai rapid decât cei care au băut apă la temperaturi mai scăzute.
Un aspect mai puțin cunoscut este că volumul unei înghițituri influențează riscul. Potrivit cercetărilor, o înghițitură mare (20 ml) de cafea la 65 °C poate crește temperatura esofagului cu până la 12 °C, producând leziuni semnificative.
Înghițiturile mici și rare sunt mai puțin periculoase, dar consumul zilnic și repetat de băuturi fierbinți, în cantități mari, poate afecta esofagul pe termen lung.
Un studiu american a stabilit că temperatura optimă pentru a savura cafeaua – păstrând aroma, dar reducând riscurile pentru sănătate – este de aproximativ 57,8 °C.
Consumarea ceaiului sau cafelei nu trebuie evitată, însă temperatura și modul în care sunt băute contează. O simplă măsură de precauție, cum ar fi lăsarea băuturii la răcit câteva minute, poate reduce semnificativ riscul pe termen lung.
FOTO: Shutterstock