Un gest banal, făcut aproape automat în bucătărie, este de fapt o greșeală care compromite gustul și valoarea nutritivă a legumelor, susține chef Begoña Rodrigo, una dintre cele mai premiate bucătărese din gastronomia spaniolă, cu o stea Michelin și trei sori Repsol. Aceasta atrage atenția asupra unui detaliu ignorat de majoritatea celor care gătesc acasă, scrie Gândul.
Chef Rodrigo avertizează că prin curățarea cojii înainte de gătire, se pierd fibre, antioxidanți și minerale esențiale. Mai mult, coaja protejează vitaminele sensibile din interiorul legumelor și contribuie decisiv la gustul și textura finală a preparatelor. Legume ca morcovii sau cartofii devin mai dulci și mai consistenți dacă sunt gătiți cu tot cu coajă.
În plus, eliminarea cojii înainte de preparare expune legumele la oxidare și pierdere de nutrienți în timpul gătitului. Rodrigo recomandă o tehnică simplă și eficientă: fierbere ușoară cu coajă, urmată de sotare rapidă, un procedeu care păstrează prospețimea și maximizează beneficiile.
AFLĂ CARE SUNT ALIMENTELE CARE NU TREBUIE NICIODATĂ CURĂȚATE DE COAJĂ ÎNAINTE DE GĂTIRE.
Foto: shutterstock