Uleiul considerat toxic, bun pentru prevenirea diabetului și bolilor de inimă. Mulți ani s-a zis că e mai bine să-l folosești la curățenie

De-a lungul anilor, influencerii din domeniul wellness au purtat un război împotriva unui ulei de gătit foarte cunoscut și comun în bucătăriile noastre. Ulterior, uleiul a revenit în atenția specialiștilor.
  • Publicat:
Uleiul considerat toxic, bun pentru prevenirea diabetului și bolilor de inimă. Mulți ani s-a zis că e mai bine să-l folosești la curățenie
Uleiul considerat toxic, bun pentru prevenirea diabetului și bolilor de inimă. Mulți ani s-a zis că e mai bine să-l folosești la curățenie

De-a lungul anilor, influencerii din domeniul wellness au purtat un război împotriva unui ulei de gătit foarte cunoscut și comun în bucătăriile noastre, tratându-l ca pe un produs toxic, mai potrivit printre produsele de curățenie decât pentru gătit. Ulterior, uleiul a revenit în atenția specialiștilor.

Însă un nou studiu, prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție de anul acesta, a plantat o sămânță de îndoială în această convingere bine cunoscută. Rezultatele sugerează că persoanele cu nivele ridicate de acid linoleic au de fapt un risc mai scăzut de boli de inimă și diabet de tip 2, datorită reducerii inflamației. Având în vedere că acidul linoleic se găsește în uleiurile din semințe, care sunt derivate din semințele plantelor, precum floarea-soarelui, rapița și susanul, această asociere pare să distrugă credința răspândită că aceste uleiuri sunt „dăunătoare”.

„Studiul nostru, bazat pe aproape 1.900 de persoane, a constatat că nivelele mai ridicate de acid linoleic din plasma sangvină erau asociate cu nivele mai scăzute ale biomarkerilor riscului cardiometabolic, inclusiv a celor legați de inflamație”, a spus Kevin C. Maki, profesor adjunct la Școala de Sănătate Publică a Universității Indiana-Bloomington, potrivit New York Post.

Citește și: Ulei de rapiță sau ulei vegetal? Care este mai bun pentru gătit

Uleiul care previne bolile cardiovasculare și diabetul

Deși aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare, acest studiu a fost bazat pe analize de sânge, ceea ce îl face un argument mai puternic decât dovezile observaționale. Deși alte studii au evaluat relațiile dintre acidul linoleic și factorii de risc cardiometabolic, noul studiu a utilizat biomarkeri obiectivi în loc de înregistrări ale dietei sau chestionare privind frecvența alimentelor pentru a evalua aportul de acid linoleic.

De asemenea, s-a măsurat o gamă largă de markeri ai inflamației și indicatori ai metabolismului glucozei. Între timp, tot mai mulți experți spun că uleiurile din semințe nu sunt la fel de nesănătoase cum ar putea crede unii.

Uleiurile din semințe sunt destul de sănătoase, întrucât sunt de obicei scăzute în grăsimi saturate. Există unele îngrijorări legate de raportul omega-3/omega-6 în aceste uleiuri, cu nivele mult mai mari de omega-6, care ar putea fi legate de inflamație. Cu toate acestea, nu există dovezi clare că nivelele ridicate de omega-6 sunt asociate cu boli.

Uleiurile din semințe sunt deja atât de răspândite în ceea ce consumăm, de la alimente procesate la dressing-uri sau mâncare la pachet.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult