Invitat în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Prof. Dan Vodnar a explicat de ce grăsimea este esențială în organismul nostru.
Atunci când mergem în supermarket, varietatea de produse lactate este copleșitoare, mai ales când ne uităm pe etichetă la prcentul de grăsime. Mulți se feresc, din păcate, de grăsimi și optează pentru produse chiar și cu 0% grăsime, în timp ce organismul are nevoie de ea.
„Noi avem pe limbă undeva la 900 de receptori, care depistează foarte rapid informații că există grăsime în acel aliment și transmit informația înspre creier, motiv pentru care ne place foarte mult să mâncăm pâine cu smântână, pâine cu unt. Adică grăsimea este fundamentală pentru organismul nostru, ea chiar reprezintă o susținere și o matrice importantă pentru țesuturile noastre, pentru cogniția noastră, de aceea n-ar trebui să o eliminăm. Optăm întotdeauna pentru ea. Unturile, eu știu, 3%-5% nu știu care e cantitatea de grăsime. Eu personal prefer să fie cu 10% și să-mi tihnească.
Citește și: Iaurt grecesc versus iaurt obişnuit: care este mai sănătos?
Acum laptele, el în mod normal e normalizat, are undeva până la 3,5 4% depinde și de producători. Sunt unii producători care menționează doar cantitatea minimă de grăsime, pentru că ei nu intervin prea mult în procesul de omogenizare, adică nu omogenizează laptele și atunci există posibilitatea să ajungă și la 5% procentul de grăsime, dar în permanență aș merge înspre iaurturi, lapte, înspre cele care au grăsime, iar la brânzeturi, sigur, aici, din nou depinde foarte mult de tipul de brânză. Toate brânzeturile de tip raclette, toate brânzeturile acestea care curg, ele au nevoie de grăsime, este cea care îți dă acea senzație buco-tactilă, care te face să vibrezi și să mai dorești încă o bucată”, a explict Prof. Dan Vodnar în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene.