Cum ai grijă de sănătatea spatelui tău: 7 metode eficiente

  • Publicat:
Cum ai grijă de sănătatea spatelui tău: 7 metode eficiente
Sursa foto; shutterstock

Cu toții ne petrecem majoritatea timpului stând pe scaun. Fie că o facem la birou, în mașină sau acasă, durerile lombare pot fi greu de gestionat. Iată care sunt cele mai indicate metode pentru a-ți îmbunătăți postura, dar și sănătatea spatelui tău! 

Ai grijă de spatele tău! 7 metode eficiente

Menține o greutate corporală sănătoasă 

E deja știut acest aspect, kilogramele în plus apasă pe coloană, cauzând în egală măsură și stres fizic. Mai mult, supraponderalitatea poate duce și la afecțiuni cronice, aspect care pune și mai multă presiune asupra coloanei.

Dacă ții la sănătatea ta, menține o greutate sănătoasă optimă și în acord cu vârsta și înălțimea ta. E deosebit de important!

Permite coloanei vertebrale să se relaxeze în timpul somnului 

Atunci când stai întins pe pat, mușchii, articulațiile și coloana vertebral au posibilitatea de a se relaxa și de a se reface. De asemenea, pentru o postură ideală de somn, este indicat să alegi o saltea de fermitate medie, și nu una multe prea moale. Ea va promova o poziție sănătoasă de somn, iar tu te vei trezi și mai odihnit.

Renunță la ridicarea lucrurilor grele 

Ridicarea obiectelor grele, atât la muncă, cât și acasă poate pune presiune asupra spatelui tău. Pentru a ridica în mod corect lucrurile mai grele, postura trebuie să fie următoarea: spatele drept, genunchii îndoiți și aplecarea trebuie să fie una ușoară. Această postură asigură distribuirea uniformă a greutății. De asemenea, este indicat să împărți greutățile în mod egal dacă acest lucru este posibil.

Fă mișcare! 

Menținerea unei poziții fixe ore la rând pune presiune asupra zonei lombare, care este sensibilă. Ai grijă de spatele tău făcând pauze scurte din oră în oră măcar. Ridică-te de la birou, mișcă-te preț de câteva minute sau fă chiar și câteva întinderi pentru a menține mobilitatea spatelui.

De altfel, și-n afara programului de muncă, indicat ar fi să nu renunți la mișcare. Mergi pe jos, urcă scări, ieși la alergat. Mișcarea e vitală și atât de esențială pentru sănătatea corpului în general!

Crește aportul de calciu și vitamina D

O coloană vertebrală sănătoasă înseamnă și un spate sănătos. Menține și tu sănătatea spatelui tău consumând alimente bogate în calciu, precum laptele, iaurtul sau legumele verzi. De asemenea, nu uita nici de vitamina D. Fie că o iei din alimente, precum pește, brânză sau albuș de ou, fie că o iei de la soare sau din suplimentele alimentare de pe rafturile magazinelor, ține cont de aportul necesar dacă ții la sănătatea spatelui tău!

Optează pentru încălțămintea potrivită 

Indiferent că mergi la birou, la un eveniment sau la alergat, asigura-te că porți încălțămintea adecvată. Perechea potrivită de încălțăminte asigură atât susținere picioarelor tale, dar și spatelui, întrucât îi asigură postura corectă.

Înainte de a te grăbi să cumperi pantofii preferați, probează-i, fă câțiva pași, asigura-te că sunt într-adevăr confortabili și că îți oferă și susținerea necesară!

Fă yoga!

Yoga este extrem de benefică pentru sănătatea spatelui tău încât contribuie la întărirea oaselor și întinde musculatura.

Dacă nu știi cu ce să începi, apelează la un instructor specializat de yoga, el va ști să te îndrume în alegerea pozițiilor și mișcărilor optime pentru a-ți proteja spatele. De asemenea, există numeroase tutoriale și pe internet. Doar la un click distanță!

Surse: spine-health.com, healthline.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân