Ce să îi înveți pe copii și adolescenți despre sexualitate și relații

Informațiile despre sexualitate, sănătate, relații sănătoase sunt un bagaj cu care fiecare copil trebuie înzestrat. Iată sfaturile unui psiholog.
  • Publicat:
Ce să îi înveți pe copii și adolescenți despre sexualitate și relații
Cum le vorbești copiilor și adolescenților despre sexualitate și relații - foto Shutterstock

Psihologul și psihoterapetul român din Germania Andrada Tache specializat în lucrul cu familiile și copiii vorbește deschis despre necesitatea educației pe teme de sexualitate la copii și despre relații interumane încă de la vârste fragede. Iată ce sfaturi le-ar da ea în calitate de psiholog chiar propriilor copii.

Toată lumea se plânge că generația actuală de adolescenți este mult (prea) liberă și libertină, ca România e țara cu cele mai multe mămici-copii din UE, ca adolescenți își expun prea mult corpul și consumă sexul ca pe fast food, că nu se mai poate face nimic pentru a ajuta această generație pierdută. Ce aș face eu ca părinte și ca psihoterapeut cu 3 viitori copii adolescenți, 2 fete și 1 băiat?

Copiii trebuie să îți cunoască corpul și să impună limite sănătoase

Iată câteva idei din planul meu, pe scurt! În primul rând, de când sunt copiii mici le vorbesc despre toate sistemele din corpul nostru, de la cel respirator până la cel reproducător și mă asigur că înțeleg ei ce înseamnă „consent”. Adică faptul că acest corp al lor le aparține DOAR lor și DOAR EI pot decide cui permit și când și cum să fie atinși, sau că anumite atingeri în zona acoperită de chiloței sunt interzise celorlalți și că nici ei nu au voie să atingă pe alții.

Copiii au dreptul să refuze să fie pupați sau să pupe pe cineva

Mai mult, dacă nu vor să fie pupați, luați în brațe, gâdilați, de educatoare, de prieteni, de bunici, de părinți de oricine, este OK! Aș întări acest lucru pe măsură ce ei cresc. Le-aș vorbi despre un „cerc al încrederii”, adică despre măcar 10 persoane la care pot apela ORICÂND, în care ar avea încredere să le povestească orice întâmplare neplăcută, dureroasă, ciudată, jenantă etc. Tu cum pregătești copii pentru a face față vieții?

Andrada Ioana Tache, foto arhivă
Andrada Ioana Tache, psiholog și psihoterapeut, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân