Depresie post-partum sau „baby blues”?

Între 10% și 20% dintre proaspetele mămici suferă de depresie post-partum.
  • Publicat:
Depresie post-partum sau „baby blues”?
Sursa foto: Shutterstock

Depresia post-partum apare adesea după naștere. Multe femei se confruntă cu așa numitul „baby blues”, adică acele schimbări de dispoziție și depresie ușoară. Însă, la 10-20% dintre tinerele mame, această tristețe se transformă în depresie clinică post-partum.

Baby Blues vs. Depresie post-partum

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH), până la 80% dintre proaspete mămici se confruntă cu baby blues. Aici au loc schimbările de dispoziție, se pot declanșa sentimente contradictorii față de maternitate, se instalează o depresie ușoară și pot apărea accese de plâns aparent inexplicabil.

Aceste momente de „baby blues” pot dura una sau două săptămâni, fiind rezultatul schimbărilor hormonale sau al sentimentelor de izolare cu care se confruntă toate proaspetele mămici.

Lipsa somnului cu siguranță joacă și ea un rol, fiind cu toții conștienți de faptul că un somn bun e foarte folositor în a avea un echilibru emoțional. Ori, primele săptămâni acasă cu bebelușul sunt, de obicei, lipsite de somn. E nevoie de o perioadă până intră atât mama, cât și copilul într-un fel de program, până se acomodează unul cu celălalt, până se obișnuiesc amândoi cu cu un program de somn.

Un procent mai mic de mămici suferă de depresie post-partum, care persistă mult mai mult timp decât obișnuitul „baby blues”. De asemenea, trăirile mămicilor care suferă de depresie postnatală tind să fie mult mai intense, cu sentimente marcante precum tristețea persistentă, neputința, vinovăția și oboseala. Proaspetele mămici pot avea nevoie de tratament pentru a atenua simptomele depresiei postpartum.

Unii psihologi specializați în psihanaliză pun aceste sentimente pe baza experimentării unui travaliu de doliu atât a mamei, cât și a copilului. Mama trăiește doliul după copilul din uter, după fetița care a fost, noul rol obligând-o să se maturizeze. Iar copilul „plânge” după viața perfectă din pântec, când era unul și același cu mama sa.

Lăsând psihanaliza specialiștilor și întorcându-ne la depresia post-partum, este important dacă recunoști oricare trei dintre următoarele simptome, să fie vorba despre depresie post-partum. Ar trebui să consulți un medic cât mai rapid cu putință, iar dacă observi aceste simptome la partenera ta sau cineva apropiat, recomandă-i să meargă la medic. Doar acesta poate recomanda terapia sau medicația, în funcție de severitatea depresiei cu care te confrunți sau persoana apropiată:

Posibile simptome de depresie post-partum:

  • Tristețe acută, anxietate ridicată sau „stare de goliciune”
  • Sentimente de deznădejde, pesimism
  • Sentimente de vinovăție, inutilitate, neputință
  • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități de care ți-au plăcut cândva, inclusiv pierderea apetitului pentru sex
  • Scăderea energiei, oboseală acută, mișcări foarte lente
  • Dificultate de concentrare, de rememorare sau de luare a deciziilor
  • Insomnie, trezire matinală indiferent de ora la care te-ai pus în pat, sau somn excesiv
  • Pierdere în greutate și/sau poftă de mâncare sau supraalimentare și creștere în greutate
  • Gânduri de moarte sau suicid; tentative de sinucidere
  • Neliniște sau iritabilitate
  • Simptome fizice persistente care nu răspund la tratament, cum ar fi dureri de cap, tulburări digestive și dureri cronice

Diagnosticul depresiei post-partum

De obicei, depresia post-partum se declanșează la câteva zile sau săptămâni de la naștere, dar simptomele acesteia pot apărea și în următoarele 12 luni după naștere.

De aceea este important să te menții în acord cu corpul și emoțiile tale în faza post-partum. Din păcate, atunci când simți că nimic nu mai merge la fel ca înainte și pur și simplu nu poți face față noului tău rol, va fi nevoie să faci pasul cel mare și să ceri ajutor profesionist.

„Adesea, medicii nu știu care sunt întrebările potrivite pe care să le pună, iar femeile nu-i spun medicului cât de rău se simt cu adevărat”, spune terapeutul Karen Kleiman, coautor al cărții „Dropping the Baby and Other Scary Thoughts”.

Dacă simți că ai putea avea acest tip de depresie, nu ezita să te adresezi unui specialist: fie medicului de familie, fie unui psiholog sau medic psihiatru.

Tratamentul depresiei post-partum

Tratamentul pentru depresia post-partum poate consta în medicamente antidepresive și/sau anti-anxiolitice, psihoterapie, grupuri de sprijin sau alte metode comportamentale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală.

Reține însă faptul că majoritatea medicamentelor pentru depresia post-partum trebuie recomandate de medicul specialist, deoarece nu trebuie să existe riscul de interferare cu procesul de alăptare.

Important este să apelezi la un specialist, să urmezi recomandările acestuia, să ai familia aproape și să fii blândă cu tine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân