Dr. Cristian Bulescu: Malfomațiile cardiace congenitale la copiii

Malformațiile cardiace congenitale sunt afecțiuni frecvente la bebeluși.

Malformațiile cardiace congenitale sunt cele mai frecvente afecțiuni congenitale la nou-născuți şi sugari, cu rol major în mortalitatea neonatală precoce şi tardivă. Cauza rămâne de cele mai multe ori necunoscută, dar factori importanţi de risc pot fi infecţiile congenitale sau consumul de tutun şi alcool, obezitatea ori diabetul prezente la mamă. Unele boli genetice precum sindromul Down, sindromul Turner sau sindromul Marfan pot asocia și ele malformaţii cardiace congenitale. Pentru a afla mai multe despre acestea l-am invitat alături de noi pe dr Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară.

Malformațiile cardiace congenitale: ce sunt

Malformațiile cardiace congenitale sunt niște leziuni ce apar în viața intrauterină, încă din momentul când inima și vasele de sânge se formează, acestea rămânând constante până la momentul nașterii și, evident, și după naștere. Malformațiile cardiace congenitale pot afecta oricare dintre elementele constitutive ale inimii ( adică pereții despărțitori sau valvele din interiorul inimii sau valvele de la ieșirea dinspre inimă înspre vasele de sânge, dar și vasele de sânge care vin și pleacă din inimă).

Cauze și factori de risc

De cele mai multe ori, spune Dr. Cristian Bulescu, nu există factori determinanți, în sensul că nu se regăsește în istoricul mamei unul dintre factorii de risc enunțați la început și, totuși, din păcate, bebelușii să prezinte malformații cardiace congenitale. În cazul în care mama prezintă factori de risc ( diabet, obezitate, infecții congenitale, consum de tutun sau alcool) este posibil ca fătul să aibă o malformație cardiacă sau o altfel de malformație. Printre factorii de risc sunt anumite clase de medicamente pe care mama le ia, precum  anticoagulantele orale  sau unii agenți anticonvulsivanți. Dar și consumul de alcool, tutun sau droguri (marijuana, cocaină) pe perioada sarcinii pot duce la malformații cardiace ale fătului. Interesant este că în ceea ce privește consumul de droguri există acest risc asociat. Dacă tatăl consumă droguri – marijuana sau cocaină – la momentul concepției poate expune la risc copilul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Cristian Bulescu - Medic specialist chirurgie cardiovasculară.
Dr. Bulescu Cristian este Medic specialist chirurgie cardiovasculară în cadrul Clinicii Medicum. Și-a început carieră de medic în România, unde a studiat și s-a format, urmând că, mai apoi, să se pregătească în Italia (San Donato), dar și în Franța (Lyon). S-a specializat în patru ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist chirurgie cardiovasculară.
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult