Otilia Mantelers: Cum gestionăm gelozia dintre frați

Pentru o mamă cu mai mulți copii, gelozia dintre frați este o adevărată problemă.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Atunci când suntem părinți și ne dorim să ne mărim familia cu încă un copil, avem în minte imaginea idilică a unei armonii perfecte între frați: doi copilași cuminți, asculători, care își impart jucăriile și nu se ceartă niciodată. Realitatea ne contrazice, însă. Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, ea însăși mama, a explicat de ce apare gelozia dintre frați și cum poate fi gestionată.

Timpul de calitate cu fiecare copil în parte

Indiferent câți copii ai, este crucial să petreci timp împreună cu toți copiii și separat cu fiecare dintre ei. Aceasta, spune Otilia Mantelers, este o metodă eficientă de a risipi gelozia dintre frați. Tocmai pentru că fiecare copil are nevoie de afecțiunea și atenția părinților și de timp de calitate cu fiecare. Timpul de calitate înseamnă o perioadă de timp în care tu, ca părinte, îi oferi toată atenția ta copilului, în care faci ce își dorește el, iar tu nu ai alte preocupări. În lipsa acestui timp petrecut cu părintele, copiii, neprimind afecțiunea și atenția de care au nevoie, devin geloși atunci când li se pare că celălalt frate o primește. Și de aici încep nesfârșitele lupte pentru a atrage atenția părinților, certurile interminabile, momentele delicate pe care orice părinte ar vrea să le evite.

Într-adevăr este nevoie de organizare și prioritizare a timpului din partea părinților, însă aceștia ar trebui să înțeleagă că fiecare copil în parte are nevoie de o perioadă pe care părintele să o petreacă exclusiv cu el.

În momentul în care fiecare dintre frați primește acest timp în care este doar el și părintele, în care se simte ascultat, apreciat, acceptat, iubit și știe că va primi această atenție zilnic, atunci nevoia lui de iubire va fi împlinit Și, astfel, competiția pentru atenție se va diminua până când va dispărea treptat.

Doar primind atenție și timp de calitate este posibilă dispariția geloziei dintre frați. Mai mult, aceasta este un semn clar că e nevoie, ca părinte, să acorzi acel timp de calitate, pe rând, fiecăruia dintre copiii tăi. Să îi asiguri că sunt minunați, perfecți așa cum sunt, iar tu ești acolo să îi sprijini necondiționat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Otilia Mantelers - Psiholog
OTILIA MANTELERS este instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume; așa a ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Top super-alimente pentru o minte ageră
Top super-alimente pentru o minte ageră