Importanţa analizelor şi investigaţiilor imagistice în rezolvarea cu succes a urgenţelor medicale

Află de ce este important ca orice urgenţă medicală să fie rezolvată în cadrul unui centru medical care dispune de un laborator de analize şi de investigaţii imagistice performante.
Importanţa analizelor şi investigaţiilor imagistice în rezolvarea cu succes a urgenţelor medicale
Prin teste de laborator specifice fiecărui virus se poate da un diagnostic precis

În ultimii 20 de ani, medicina a evoluat spectaculos, iar astăzi, pacienţii au la dispoziţie terapii performante care asigură vindecarea multor boli şi prelungesc speranţa de viaţă. Însă pentru ca echipele de medici să aplice terapiile corect şi la timp, este nevoie de un diagnostic precis şi rapid care astăzi este de neconceput fără analize de laborator şi investigaţii imagistice. Acestea joacă un rol important în depistarea tuturor bolilor şi disfuncţiilor care afectează organismul, iar rapiditatea cu care se pune un diagnostic poate salva sănătatea şi viaţa pacienţilor.

Anumite analize de laborator sunt recomandate anual pentru a evita din timp problemele care pot apărea în organism, în timp ce în alte situaţii, medicul specialist poate propune un set de analize în funcţie de simptomele şi afecţiunile cu care se confruntă pacientul. Astfel, rezultatele analizelor de laborator sunt un reper bun pentru a evalua starea de sănătate a organismului.

Analizele medicale sunt vitale în cazul urgenţelor

Şi în situaţiile medicale de urgenţă, analizele de sânge şi investigaţiile imagistice contribuie decisiv la luarea celei mai bune decizii în ceea ce priveşte conduita terapeutică. Astfel, din rezultatele testelor, medicii obţin informaţii vitale despre starea de sănătatea a organismului, confirmând sau infirmând suspiciuni în privinţa unor boli. Este de dorit ca analizele şi investigaţiile imagistice performante să fie disponibile în acelaşi centru medical, pentru a câştiga timp în luarea celor mai bune decizii medicale pentru pacienţi.

O astfel de platformă complexă care înglobează analize şi investigaţii imagistice de top este şi cea din cadrul Sanador, care permite efectuarea testelor rapide de sânge şi urină prin intermediul unui „minilaborator” de tip point of care. Astfel, echipele medicale au la dispoziţie pentru diagnosticul pacienţilor un analizor pentru hemogramă, un analizor pentru biochimie sangvină (14 parametri), un analizor pentru markeri cardiaci, procalcitonina, proteina C reactivă, pro-BNP, D-dimeri, un analizor pentru evaluarea timpilor de coagulare, un analizor pentru determinarea gazelor sangvine şi un analizor pentru urină.

Investigaţiile imagistice completează analizele de sânge şi de urină

Alături de analizele de sânge şi urina, investigaţiile imagistice contribuie decisiv la evaluarea corectă a pacienţilor, dar şi la urmărirea evoluţiei unei afecţiuni şi a răspunsului la tratamentul administrat ulterior. Din lista investigaţiilor imagistice fac parte ecografia şi radiografia, alături de tehnologii mai sofisticate precum computerul tomograf şi rezonanţa magnetică, extrem de importante şi în stabilirea diagnosticului în urgenţă.

Astfel, CT-ul (computerul tomograf) ajută la scanarea în detaliu a corpului, deoarece se obţin imagini din diferite unghiuri pentru o anumită zonă. Această investigaţie imagistică care presupune iradiere oferă acurateţe, este rapidă şi lipsită de durere. Cât despre, RMN (rezonanţă magnetică nucleară), cu ajutorul acesteia, se pot produce imagini 3D ale ţesuturilor, prin intermediul unui câmp magnetic foarte puternic, în combinaţie cu unde radio, care ajută la obţinerea unei reprezentări fidele a regiunilor anatomice şi a organelor.

Toate acestea investigaţii sunt disponibile şi în cadrul Sanador, platforma investigaţională incluzând laboratorul de radiologie digitală pentru efectuarea oricărui tip de investigaţie radiografică, laboratorul de ecografie generală – ecograf performant cu modul Doppler, laboratorul de tomografie computerizată şi laboratorul de RMN 3T (utilizat pentru cazuri selecţionate, primite în regim de urgenţă). Acestor facilităţi permanente li se adaugă, în program curent sau în regim on-call, laboratorul de angiografie şi cardiologie intervenţională şi laboratorul de endoscopie digestivă.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân