Cele mai comune motive de ceartă în cuplu

Cele mai comune motive de ceartă în cuplu au, cel mai adesea, legătură cu banii, statutul relaţiei şi treburile casei. Află şi alte motive ale discordiei, din materialul următor.
  • Publicat:
Cele mai comune motive de ceartă în cuplu

Fie că sunteţi împreună de câteva luni sau de câţiva ani, motive de ceartă se găsesc mereu. Mai serioase sau mai frivole, acestea fie rezolvă problemele, fie le agravează. Certurile sunt un rău necesar în cuplu, dar cel mai bine ar fi să vă alegeţi cu atenţie bătăliile pe care le duceţi, pentru că un motiv stupid ar putea să distrugă foarte uşor o relaţie. În plus, dacă certurile au ajuns la ordinea zilei, căutaţi ajutor specializat, sau, eventul, stabiliţi dacă mai are rost să continuaţi sau nu relaţia în care vă aflaţi. Până atunci, facem o listă cu cele mai comune motive de ceartă pe care le au cuplurile.

Statutul relaţiei

Ştii povestea: tu aştepţi inelul, el tărăgănează lucrurile. Sau el vrea un copil, dar ea parcă nu este pregătită să se mărite, ar vrea să mai copilărească puţin. „Cel mai adesea, cei implicaţi într-o relaţie au o problemă de sincronizare şi destul de rar îşi doresc aceleaşi lucruri în acelaşi timp, spune psihologul Claudia Mihalache. Acesta este motivul pentru care apar tensiuni şi de aici până la conflicte e doar un pas. Soluţia? „Discutaţi şi stabiliţi cu onestitate ce vă doriţi fiecare de la această relaţie. Apoi încercaţi să faceţi compromisuri rezonabile, pentru ca amândoi să fiţi cât mai aproape de ce vă doriţi. Dacă o reconciliere a dorinţelor şi valorilor din relaţia voastră nu este posibil, aveţi două variante: căutaţi ajutor specializat sau vă despărţiţi, pentru că vă pierdeţi vremea într-o relaţie care nu duce nicăieri”, adaugă psihologul.

Banii

Este cât se poate de normal ca într-un cuplu unul să fie strângător şi altul cheltuitor. Problemele apar atunci când fiecare dintre parteneri consideră că varianta lui este cea bună şi atunci cel care economiseşte îl va acuza pe celălalt de iresponsabilitate, iar cheltuitorul îşi va acuza partenerul de zgârcenie. Şi cel mai des problemele escaladează atunci când un cuplu se mută împreună sau se căsătoreşte, pentru că, cel mai adesea, modul în care se gestionează banii se schimbă. „Comunicarea este şi aici soluţia”, spune psihologul Claudia Mihalache şi adaugă: „găsiţi încă de la început soluţii de compromis, pentru că dacă alegeţi varianta impusă de un partener, frustrările nu vor înceta să apară şi motivul de conflict e gata.”

Treburile în casă

Cine găteşte, cine spală farfuriile, cine duce gunoiul, cine ia copiii de la şcoală? În majoritatea familiilor, femeile sunt cele care fac majoritatea treburilor casnice, chiar dacă au un job la fel de solicitant ca şi partenerul de viaţă. Astfel, treburile în casă devin motiv aprins de dispută. „În funcţie de pricepere şi de disponibilitate, încercaţi să faceţi treburile casei prin rotaţie, ba chiar implicaţi-vă activ şi copii”, spune specialistul nostru.

Raportul job/viaţă personală

Este genul de conflict care apare mai ales în cuplurile unde unul dintre parteneri este excesiv preocupat de muncă, fie pentru că vrea să îşi construiască o carieră de succes, fie pentru că nu ştie să facă altfel. „Aceasta este o problemă destul de delicată, pentru că ceea ce simte partenerul mai preocupat de casă şi de relaţie decât de job este echivalentul emoţional al unei aventuri extraconjugale”, spune Claudia Mihalache. Şi aici câteva compromisuri rezonabile ar putea să îmbunătăţească lucrurile.

Sexul

Uneori un partener vrea mai mult sex, altul nu mai are resurse psihice şi fizice să facă asta după o zi lungă de muncă. Aşa ajung să se răcească relaţiile, partenerii să înşele şi cuplurile să se destrame. „Soluţia cea mai eficientă în acest caz este, oricât de cinic ar suna, să vă programaţi partidele de sex. Pentru că, ştiţi vorba aceea cu pofta care vine mâncând şi, în plus, o partidă de sex programată nu este cu nimic mai puţin specială decât una spontană”, te asigură psihologul Claudia Mihalache

Foto: pixabay.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”