Merişor (Vaccinum vitis idaea)

Denumire științifică: Vaccinum vitis idaea
Denumire populară: Merişor, Coacăz De Munte, Pomuşor, Afin, Afin Roşu, , Coacăz, Bujor
Merişor (Vaccinum vitis idaea)

Descriere

Merişorul este un arbust sub formã de tufã, înalt de pânã la 30cm. Creşte în zonele de munte, la peste1.300 m altitudine, pe pajişti şi în luminişuri. Are tulpini ramificate şi frunze alungite, mai rotunjite spre vârf, mai închise la culoare pe faţă superioarã. Florile cresc pe vârfuri, grupate câte douã-trei, au formã de clopoţei şi culoare alb-roz,cu câte cinci petale unite. Fructele sunt mici, zemoase, albe la început şi roşii ulterior.

De la merişor se recolteazã fructele, în perioada septembrie-octombrie. Ele sunt consumate proaspete, uscate sau sub formă de suc; se folosesc şi la prepararea de capsule şi tablete.

Merişor – Compoziţie

Fructele de merisor conţin glucoză şi fructoză, sunt bogate în minerale esenţiale şi acizi organici, printre care şi vitamina C. Au conţinut mare de antocianine antioxidante şi de proantocianine.

Merişor – Acţiune

Ca remediu fitoterapeutic, merişorul are proprietãţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente, diuretic, astringent, diaforetic (provoacă transpiraţia).

Merişor – Indicaţii terapeutice

Merişorul este utilizat în tratarea inflamaţiilor urogenitale (cistite acute şi cronice, uretrită, leucoree, pielonefrită). De asemenea, s-a consemnat faptul că merişorul reduce mirosul urinei – efect benefic pentru vârstnicii care suferă de incontinenţă. Sucul de merişor este folosit pentru prevenirea aglomerării de bacterii printre dinţii, cauza formării tartrului şi a cariilor dentare. Vitamina C din fruct, împreună cu mineralele antioxidante, poate preveni gripa şi guturaiul.

Administrare:

Infuzia se poate prepara din 1 linguriţã de frunze mãrunţite, la 1 canã cu apã. Se beau 2 cãni pe zi. Decoctul se poate prepara din 1 linguriţã de frunze la 1 canã cu apã. Se beau 2 cãni pe zi, în mai multe reprize.

Merişor – Precauţii şi contraindicaţii

Dacă trataţi o infecţie urinară, este recomandabil să folosiţi preparatele din merişor în combinaţie cu preparate farmaceutice convenţionale ca antibioticele.

Administrarea îndelungatã poate duce la iritaţia mucoasei gastrice. Uneori pot sã aparã reacţii alergice. Pentru prevenirea efectelor adverse la nivelul tractului digestiv, se poate asocia cu menta, în pãrţi egale. Nu se administreazã la femeile însãrcinate. Pentru a nu diminua acţiunea dezinfectantã la nivelul cãilor urinare, preparatele din merişor nu se vor administra concomitent cu medicamente care acidificã urina

Persoanele care suferă de adenom de prostată sau de obstrucţii ale tractului urinar trebiue să ceară sfatul unui medic înainte de a utiliza un preparat pe bază de merişor

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal