Sforăitul, un simptom pentru numeroase boli. Descoperă-le!

Sforăitul poate aduce cu sine mai multe probleme, dar indiferent de acestea, cert este că în jur de 40% dintre adulţi suferă de el.
  • Publicat:
Sforăitul, un simptom pentru numeroase boli. Descoperă-le!

În timp ce dormi, muşchii gâtului se relaxează, limba cade, iar gâtul devine îngust şi „flasc.” Pe măsură ce respiri, pereţii gâtului încep să vibreze. Aceste vibraţii conduc la sunetul caracteristic sforăitului. Căile respiratorii sunt cu atât mai restrânse cu cât vibraţia devine mai mare, provocând astfel un sunet foarte puternic al sforăitului. Sforăitul poate aduce cu sine mai multe probleme, dar indiferent de acestea, cert este că în jur de 40% dintre adulţi suferă de el.
 

Care sunt cauzele sforăitului?

Aceasta este o întrebare la care se poate răspunde în mai multe moduri. Din punct de vedere anatomic, sforăitul este cauzat de căile aeriene superioare parţial închise (ale nasului şi gâtului). Muşchii gâtului se relaxează în timpul somnului, dar uneori acest lucru se petrece în exces, relaxând totodată şi căile aeriene superioare, care devine prea înguste şi se închid parţial insuficient pentru aerul care trebuie să se deplaseze până la plămâni. Atunci când se întâmplă acest lucru înseamnă că persoana acumulează suficient oxigen pentru organism pentru a îndeplini funcţiile sale importante. Creierul trimite apoi un semnal către corp să se trezească pentru a obţine oxigenul de care are nevoie, motiv pentru care de foarte multe ori ne trezim de-a lungul nopţii fără să ştim de ce.

Persoanele care sforăie sunt în general conştiente de acest lucru. Unele persoane care sforăie se pot trezi noaptea sufocându-se şi gâfâind, dar acest lucru se întâmplă relativ rar. Dacă ţi s-a spus că sforăitul tău este deranjant, ar fi foarte bine să consulţi medicul în legătură cu acest lucru pentru a determina cauza. Evaluând istoricul şi efectuând un examen fizic, medicul va putea determina dacă ai sau nu nevoie de o consultaţie cu un specialist de somn şi un test de somn pentru a determina dacă ai apnee şi pentru a vedea modul în care sforăitul afectează calitatea somnului.

Explicaţia ştiinţifică a sforăitului

De ce unii oameni sforăie şi alţii nu? Cei care au amigdalele sau limba mărită, sau au un exces de greutate în jurul gâtului sunt mai predispuşi la sforăit. De asemenea, o serie de motive  care ţin de structura omului – cum ar fi forma nasului unei persoane sau a maxilarului – pot provoca de asemenea sforăitul. Sunetul sforăitululi în sine este un rezultat al îngustării căilor respiratorii unei persoane, care provoacă o vibraţie în gât dând astfel naştere la acel zgomot. Indiferent de motiv, 40% dintre adulţii normali sforăie în mod regulat, indiferent dacă îşi dau seama sau nu.

Boli care pot favoriza apariţia sforăitului 

Sforăitul şi apneea se află într-o legătură alarmantă – 1 din 3 bărbaţi şi aproximativ 1 din 5 femei care sforăie regulat suferă de un anumit grad de apnee de-a lungul nopţii. Sforăitul a fost de asemenea legat de o serie de alte probleme de sănătate cum ar fi diabetul de tip 2, obezitate, insuficienţă cardiacă şi hipertensiune. Indiferent de motivul pentru care sforăi, cel mai bine este să îţi pui semne de întrebare şi să realizezi că ceva este în neregulă cu tine. O simplă vizită la doctor poate lămuri problema (de cele mai multe ori aceasta nefiind complicată).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”