Cistita – 13 cauze la care nu te aşteptai

Cistita nu poate fi cauzată doar de E-coli, ci şi de zahăr, anticoncepţionale, tampoane interne sau săpunuri intime.
  • Publicat:
Cistita - 13 cauze la care nu te aşteptai
foto 123RF

Simptome precum nevoia urgentă de a merge la toaletă, senzaţia că vezica urinară nu este goală, durere în zona intimă, stare generală proastă, uneori chiar febră, urină de culoare închisă, uneori urină cu sânge sunt experimentate cel puţin o dată în viaţă de fiecare femeie – cistita fiind o inflamaţie a vezicii urinare întâlnită frecvent. Şi totuşi, de ce se instalează cistita?

Popular, inflamaţiei vezicii urinare i se mai spune şi cistită. În mod frecvent, Escherichia coli este microbul vinovat de cistită, dar există şi paciente care dezvoltă infecţii urinare din cauza unor iritaţii simple generate de medicamente sau de substanţe cu capacitate alergenică prin abraziune mecanică care se produce în mod special când există pietre la rinichi sau după radioterapie sau chimioterapie. Am aflat câteva dintre cauzele mai puţin cunoscute ale cistitei din ”Manualul de Medicină naturistă” a lui Dr Jose Luis Bedonces, doctor în medicină şi un medic naturist recunoscut pe plan internaţional, membru fondator al Asociaţiei spaniole a medicilor naturişi şi al Societăţii spaniole pentru fitoterapie, volum apărut la editura All în România.
În unele cazuri, vezica urinară se poate atrofia şi atunci se produce o cistită cronică, care se tratează mai greu căci nu are caracter infecţios.

Cistita – cauzată de relaţii sexuale, schimbări hormonale şi de sarcină

Relaţiile sexuale sunt una dintre cauzele frecvente ale cistitei. Mai demult, când teoretic viaţa sexuală începea pentru femei în noaptea nunţii, cistita este un ”oaspete” frecvent în luna de miere. În special la femeile care abia au început viaţa sexuală se plâng de cistită. Nu mereu este vorba despre o cauză infecţioasă. ”Uneori este vorba despre cistite de tip mecanic pentru că în timpul copulaţiei se produce o mică inflamaţie a părţii finale a uretrei care favorizează trecerea germenilor în interiorul vezicii” lămureşte doctorul spaniol.
Sarcina este o altă cauză a inflamaţiilor vezicii urinare. ”Femeile însărcinate fac frecvent  cistită deoarece prin creşterea fătului se produce o compresie cronică a vezicii urinare care poate facilita trecerea retrogradă a microbilor din exterior în vezică şi de acolo în rinichi. În plus schimbările hormonale specifice naşterii provoacă o dilatare a uretrei, ceea ce uşurează şi mai mult trecerea microorganismelor” explică dr. Bedonces.
Schimbările hormonale sunt o altă cauză a cistitei. În anumite perioade ale ciclului menstrual unele femei fac cistită cu mare uşurinţă.
Luarea de anticoncepţionale provoacă şi schimbări hormonale care la unele femei dau cistită.

Cistita – cauzată de zahăr, săpun, tampoane interne

Chiar şi produsele de curăţare a zonei intime – săpunuri, creme, pot da simptomele cistitei.

De asemenea, folosirea prezervativului poate crea o iritaţie cu simptome asemănătoare. Nu este însă vorba despre cistite infecţioase ci de sensibilitate sau de alergie.

Există cistite provocate de consumul abuziv de zahăr.

Folosirea de tampoane interne poate da simptome asemănătoare cistitei din cauza unei intoleranţe la substanţele conţinute de tampoanele interne (unele conţin chiar parfumuri) Se impune stoparea folosirii acestor tip de produse.

Cistita – măsuri ce se impun pentru tratament

Conform dr. Bedonces până se ajunge la medicul ginecolog pentru un tratament personalizat al cistitei se impun următoarele măsuri:
Trebuie redus consumul de alimente care alcalinizează puternic urina.
Hidratare optimă cu apă plată, infuzii de plante, supe;
Se impune reducerea consumului de carne;
Se recomandă reducerea consumului de zahăr;
Se recomandă reducerea consumului de făinoase;
Se impune reducerea consumului de ouă;
Se impune reducerea consumului de lactate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”