Cauze neşteptate ale constipaţiei

Cum ştii dacă eşti constipat? În general, dacă mergi de mai puţin de trei ori pe săptămână la toaletă sau dacă scaunele sunt tari, sunt şanse mari să fii constipat.
  • Publicat:
Cauze neşteptate ale constipaţiei

Unui bărbat din China i s-au îndepărtat deşeuri de excremente depozitate în colon care cântăreau 5 kilograme după ce fusese constipat timp de zece ani. Deşi acest exemplu este unul cu adevărat extrem, cele mai multe persoane au avut la un moment dat scaune neregulate. Dar cum ştii dacă eşti constipat? În general, dacă mergi de mai puţin de trei ori pe săptămână la toaletă sau dacă scaunele sunt tari, sunt şanse mari să fii constipat. 

Constipaţia afectează aproape 42 de milioane de oameni în Statele Unite ale Americii. Cei mai  mulţi dintre noi cunosc câteva remedii naturale pentru constipaţie: consumă cereale integrale, nu evita legumele şi fructele (prunele au reputaţia de preveni sau ameliora simptomele), fă mişcare şi bea multă apă. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că o dietă deficitară care constă în alimente precum carnea roşie, produsele lactate şi mâncăruri prăjite poate duce la constipaţie, tocmai pentru că toate aceste alimente sunt sărace în fibre.

Dar unele dintre motivele care pot afecta eliminărea scaunului s-ar putea să te surprindă.

1. Vitamine şi suplimente

Stai puţin, parcă vitaminele ar trebuie să fie bune pentru tine, nu? Ei bine, sunt bune dar asta nu înseamnă că toate efectele lor sunt benefice în totalitate. Fierul şi calciul, două dintre suplimentele cel mai adesea recomandate (fierul pentru anemie, calciu pentru sănătatea oaselor),  determină apariţia constipaţiei. Dacă ai carenţă de fier, experţii în sănătate recomandă să bei mai multă apă şi să consumi alimente cu un conţinut mare de fibre în perioada în care iei suplimente – şi să nu depăşeşti doza recomandată de medic. Pentru calciu, încearcă şi alte forme (carbonatul şi citratul sunt cele mai întâlnite) – pentru a vedea care dintre ele te constipă cel mai puţin – de obicei, carbonatul de calciu este varianta cea mai potrivită.

2. Depresia

Când eşti deprimat, starea de spirit este una negativă, iar tranzitul intestinal are de asemenea de suferit. Există studii care arată că persoanele care suferă de constipaţie prezintă semne ale depresiei de trei –patru ori mai mari decât cei care au un tranzit normal. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au determinat cu exactitate dacă depresia cauzează constipaţie, sau constipaţia cauzează depresie sau totul de reduce la o combinaţie între acestea două, ci doar faptul că există o legătură. Obiceiurile alimentare nesănătoase şi lipsa activităţii fizice determinate de depresie pot cauza constipaţie. Este posibil să fie şi un efect advers al antidepresivelor. Persoanele s-ar putea pur şi simplu să perceapă constipaţia (alături de alte tipuri de dureri sau sentimente negative) mai mult când sunt deprimaţi. O altă eplicaţie ţine de faptul că ar putea fi relaţionată sau cauzată de o altă afecţiune, cum ar fi hipotiroidismul.

3. Administrarea laxativelor

Unii experţi sunt de părere căutilizarea excesivă a laxativelor poate conduce chiar la afecţiune pentru care sunt luate. Administrarea excesivă sau abuzul nu cauzează în mod necesar constipaţie, dar pot conduce la dependenţă – ceea ce înseamnă că nu poţi merge la toaletă fără ajutorul lor. Laxativele stimulante au cea mai mare probabilitate de a duce la constipaţie prin intermediul dependenţei de laxative. Odată ce devii dependent intri într-un cerc vicios – iei laxative, nu poţi merge la toaletă aşă că iei şi mai multe laxative. Opozanţii susţin că utilizatorii cronici de laxative pot avea aşteptări nerealiste în legătură cu cât de des trebuie să meargă la baie sau ar putea avea alte afecţiuni pe care laxativele nu le pot trata.

În concluzie: nu exagera cu medicamentaţia şi dacă urmezi un tratament fă şi câteva schimbări în stilul de viaţă (dietă sănătoasă şi bogată în fibre, hidratare corespunzătoare şi mişcare). Asemeni oricărei afecţiuni este foarte important să mergi la un consult medical dacă simptomele nu se ameliorează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”