Alopecia, afecţiunea care ne lasă fără păr. Primele semne apar în adolescenţă

Căderea părului poate avea un impact major asupra fiecăruia dintre noi. Alopecia este afecţiunea care ne poate schimba radical viaţa şi ale cărei semn încep să se vadă încă din adolescenţă.
  • Publicat:
Alopecia, afecţiunea care ne lasă fără păr. Primele semne apar în adolescenţă

Căderea părului poate avea un impact major asupra fiecăruia dintre noi. Alopecia este afecţiunea care ne poate schimba radical viaţa şi ale cărei semn încep să se vadă încă din adolescenţă.

Căderea părului poate avea o cauză „fiziologică”, se răreşte din cauze simple: genetice, nutriţionale, când apar anemia, spasmofilia, dietele hipocalorice brutale sau cele fără proteine, excesul de suplimente, stresul şi oboseala cronică, îngrijirea cosmetică greşită sau abuzivă

„O numesc fiziologică pentru că dacă nu aduci materia primă necesară sau dacă bombardezi rădăcina cu hormoni care blochează căderea părului este normal să pierzi zilnic peste 100 de fire admise. Această formă este cel mai uşor de controlat dacă poţi corecta cauzele şi dacă ajuţi la revigorarea rădacinii”, afirmă dermatologul Viviana Iordache. 

Deşi nici femeile nu sunt ocolite de această problemă, alopecia afectează mai mult bărbaţii, în cazul acestora presupunându-se că un produs secundar al sistemului endocrin – dihidrotestosteronul (DHT) – se acumulează la nivelul foliculilor piloşi, reducând fluxul sanguin şi aportul de oxigen şi nutrienţi. Astfel, foliculul se atrofiază, iar firul de păr devine din ce în ce mai subţire şi mai fragil şi apar zone din ce în ce mai extinse de scalp fără păr.

Alopeciile se clasifică în:

A. alopecii cicatriciale (permanente). Pielea devine atrofică şi foliculii piloşi dispar, cum sunt lupus eritematos cronic, lichen planopilaretc etc.

B. alopecii noncicatriciale: androgenetică, efluviul telogen, areată, care apare numai pe anumite zone ale scalpului şi afectează mai mult bărbaţii

Fiziologia firului de păr cunoaşte trei faze: 

Anagen – este cea mai lungă şi reprezintă faza activă de creştere. Sunt prezenţi 85% din foliculii piloşi, iar firele de păr cresc cu până la un centimetru în 28 de zile. 

Telogen – în care se pierd, în mod normal, aproximativ 100 de fire de păr în fiecare zi. Această este faza de repaus şi durează aproximativ trei luni.

Catagen – în care creşterea părului este stopată.

Deşi este o condiţie fiziologică, această afecţiune are un profund impact psihosocial, pacienţii făcând toate eforturile pentru a-şi păstra cât mai mult timp podoaba capilară.

Alopecia nu se referă numai la pierderea podoabei capilare, sunt multiple afecţiuni în care pacienţii se confruntă cu reducerea pilozităţii pe toată suprafaţa corpului (barbă, sprâncene, gene, regiunea axilară, membre). Există o serie de afecţiuni dermatologice, endocrinologice în care se pierde părul pe porţiuni strict delimitate (alopecia areată). Această piedere, care poate fi reversibilă, este asociată adesea bolilor autoimune (vitiligo, diabet, tiroidita autoimună, atopie), dar poate fi şi o consecinţă a unui stres fizic sau emoţional puternic. 

Alopecia androgenetică poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. 50% dintre bărbaţi o întâlnesc până la vârsta de 50 de ani, în timp de 40% dintre femei suferă din cauza ei până la vârsta de 70 ani.

Cu toate că alopecia androgenetică apare de obicei la maturitate, la bărbaţi primele simptome pot fi detectate încă din adolescenţă.

La bărbaţi pierderea părului se produce din partea de sus a capului şi de la linia de demarcaţie a frunţii. La femei începe din partea superioară a capului şi evoluează progresiv spre regiunea frontală. Alopecia androgenetică apare pe un fond genetic predispus.

„O altă cauză care determină pierderea părului, din ce în ce mai des întâlnită, este efluviul telogen. În mod normal, la un moment dat, doar 2-5 % din foliculi ar trebui să fie în faza de telogen (de repaos), dar, datorită anumitor cauze: endocrine – hipo/hipertiroidism, nutriţionale-diete alimentare restrictive, pastilelor anticolagulante, sarcinii şi stresului, 20%-50% din foliculi intră concomitent în faza telogen, iar pacienţii experimentează o cădere difuză a părului. Aceasta debutează la 2-4 luni de la evenimentul declanşant şi persistă aproximativ 6 luni. În timp, ciclul de creştere a părului revine la normal, dar poate fi ajutat prin tratamentul topic cu minoxidil”, spune dermatologul Dana Popoiu pentru CSID.

Până acum au fost aprobate două substanţe pentru tratamentul medical al alopeciei androgenetice: minoxidil şi finasterida.

Minoxidil, care poate fi aplicat local, este un vasodilalator topic care prelungeşte faza anagen şi duce la transformarea  părului fin în păr terminal. Acesta se recomandă atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Finasterida este un medicament care se poate administra doar bărbaţilor, la stricta recomandare a medicului.

De asemenea, în ultimul deceniu au luat amploare tehnicile chirugicale de implantare a foliculilor piloşi şi cele de micropigmentare (tatuajele) cu rezultate estetice foarte bune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”