5 mituri demontate despre candidoza (candida albicans)

Candida Albicans este o ciuperca care populeaza in mod absolut obisnuit vaginul, cavitatea bucala si tractul digestiv atat la femei, cat si la barbati.
  • Publicat:
5 mituri demontate despre candidoza (candida albicans)

Candida Albicans este o ciuperca care populeaza in mod absolut obisnuit vaginul, cavitatea bucala si tractul digestiv atat la femei, cat si la barbati.

Mai mult de jumatate dintre femei au suferit cel putin o data in viata de aceasta afectiune. Iata cinci mituri despre candidoza de care este bine sa uiti.

Dusurile dese (si spalaturile interne) te scapa de candida.

FALS. Dusurile zilnice sunt foarte importante pentru mentinerea igienei si pentru senzatia de prospetime si curatenie. Dar in exces (de mai mult de 3-4 ori pe zi), acestea chiar pot dauna. Baile lungi, folosirea excesiva a produselor speciale dedicate  igienei intime pot distruge stratul protector al florei vaginale, lasand cale libera infectiilor.

Recomand folosirea unor produse neagresive, care trebuie sa aiba un pH neutru, care previn producerea dezechilibrelor de la nivelul florei vaginale şi îmbunatatesc starea de bine a oricarei femei.

Se trateaza cu iaurt

FALS. Iaurturile contin probiotice (culturi lactice) care ajuta la ameliorarea temporara a simptomelor candidozei. Daca ai primit acest diagnostic, este bine sa consumi 2-3 iaurturi pe zi. Iaurturile au capacitatea de a ameliora senzatia de mancarime si arsura, dar nu trateaza candidoza. Aplicat direct, în zona perimetrul zonei intime, iaurtul poate face rau, stimuland si mai mult dezvoltarea ciupercii din cauza zaharului pe care acesta il contine. De altfel, nici un studiu realizat pana in acest moment nu sustine eficienta acestui produs lactat in tratarea candidozei.

Candida trece de la sine

FALS. Candidoza nu are cum sa treaca de la sine ori cu tratamente naturiste, ci doar cu tratament prescris de medicul ginecolog. Simptomele usoare ar putea sa dispara temporar sau sa se atenueze, dar in lipsa unui tratament corect, ciuperca se va inmulti nestingherita.

De asemenea, nu recomand tratarea candidozei cu medicamente care au fost de folos cunostintelor sau, in cazul unei recidive, medicamentele prescrise in trecut. Este firesc ca organismul nostru sa dezvolte rezistenta la unele medicamente, astfel ca folosirea aceluiasi tratament nu va avea efectul dorit.

Afecteaza doar femeile

FALS. Atat femeile, cat si barbatii pot fi afectati de candidoza. Candidoza se instaleaza pe un fond scazut al imunitatii, lucru de care pot suferi si barbatii. Astfel, si acestia se pot infecta cu ciuperca Candida Albicans, iar simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele prezente la femei: secretii albicioase cu aspect cremos, prurit si arsuri in timpul mictiunii.

Daca femeile remarca imediat aceste schimbari, la barbari sunt mai putin evidente, astfel ca acestia nu-si dau seama ca sunt afectati si, drept consecinta, nu urmezaa nici un tratament pentru vindecare.

Nu apare daca sunt virgina

FALS. Chiar daca persoana de sex feminin este virgina, Candida Albicans poate aparea, deoarece aceasta traieste in toate mucoasele noastre. Ciuperca poate aparea, de exemplu, cand este dereglat fondul hormonal ori micoflora vaginala sau cand persoana are imunitatea scazuta.

FOTO: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum faci faţă asteniei de toamnă
Cum faci faţă asteniei de toamnă
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”