10 mituri despre lentilele de contact

Lentilele de contact, ca şi ochelarii pot fi utilizate pentru corectarea miopiei şi, în mai mică măsură, în caz de hipermetropie, astigmatism şi prezbitism. Pentru persoanele cu probleme de vedere, lentilele de contact reprezintă o opţiune practică şi estetică.
  • Publicat:
10 mituri despre lentilele de contact

Lentilele de contact, ca şi ochelarii pot fi utilizate pentru corectarea miopiei şi, în mai mică măsură, în caz de hipermetropie, astigmatism şi prezbitism. Pentru persoanele cu probleme de vedere, lentilele de contact reprezintă o opţiune practică şi estetică.

Decizia privind portul lentilelor de contact cât şi a ochelarilor de vedere trebuie făcută în urma unui consult de specialitate, iar în urma acestuia, medicul oftalmolog decide care este varianta potrivită pentru pacientul respectiv.

Deşi au apărut de mai mult de o sută de ani, există încă multe mituri frecvent asociate purtării lentilelor de contact.

1. Nu pot purta lentile de contact

Ultimii ani au adăugat noi progrese în tehnologia de fabricare a lentilelor de contact, aşa că majoritatea oamenilor le pot purta. Mai mult, acum există lentile de contact bifocale pentru persoanele cu presbiopie şi lentile de contact torice moi pentru cei care suferă de astigmatism. În trecut nu existau lentile de contact pentru corectarea astigmatismului fabricate din toate tipurile de materiale – însă inovaţiile din ultimii ani au schimbat situaţia. Astigmatismul nu mai este un obstacol pentru purtarea lentilelor de contact

2. Lentilele de contact pot rămâne blocate în spatele ochiului

Nu este posibil ca lentila de contact să se piardă sau să se lipească în spatele ochiului! O membrană subţire acoperă partea albă a ochiului şi face legătura cu interiorul pleoapelor, aşa că este imposibil ca lentila de contact să se piardă în spatele ochiului. Lentila de contact poate rămâne doar pe suprafaţa anterioară a ochiului sau sub pleoapă, în cazul în care se descentrează

3. Lentilele de contact sunt inconfortabile

Fals. După o scurtă perioadă de adaptare cei mai mulţi oameni nici nu mai simt că poartă lentile de contact. În prezent, lentilele de contact sunt foarte moi, subţiri şi flexibile-şi, cel mai important- îşi menţin hidratarea pentru un confort sporit. Mai mult, materialul şi designul permit lentilei să imite forma unică a ochiulu

4. Lentilele de contact sunt o bătaie de cap prea mare ca să merite efortul de a le purta

Curăţarea şi dezinfectareal lentilelor este simplă datorită soluţiilor care există acum pe piata. Daca ţi se pare greu să le cureţi poţii să alegi lentile de contact de unică folosinţă, pe care le porti o zişsi apoi le arunci, sau lentile de contact pe care le porti 30 de zile şi apoi le înlocuiesti cu altele. cea mai bună metodă de dezinfectare şi de curăţare a lentilelor este să le lăsaţi peste noapte, când dormiţi, în soluţia de îngrijire. Respectaţi întotdeauna instrucţiunile din prospectul soluţiei de îngrijire a lentilelor de contact.

5. Lentilele de contact duc la apariţia infecţiilor oculare

Lentilele de contact în sine nu produc infecţii. Agenţii patogeni aflaţi pe suprafaţa unei lentile de contact murdare duc la apariţia acestora. Absenţa măsurilor adecvate de igienă sau folosirea greşită a lentilelor de contact este cea mai frecventă cauză a acestor probleme.

6. Purtatul lentilelor de contact afectează ochii

Este adevărat că purtatul lentilelor de contact poate creşte riscul apariţiei unor afecţiuni oculare, însă dacă respecţi instrucţiunile medicului oftalmolog legate de modul în care să le îngrijeşti, perioada în care să le porţi şi frecvenţa cu care să le înlocuiesti, purtatul lor este sigur pentru ochi. Dacă sunt adaptate în mod corect de către specialist şi îngrijite corect, lentilele de contact sunt o opţiune sănătoasă pentru corectarea vederii. Din moment ce lentilele de contact sunt dispozitive medicale, este important să respectaţi instrucţiunile specialistului.

7. N-o să pot niciodată să mi le pun in ochi

Aceasta este o reacţie absolut normală pentru o persoană care nu a mai purtat niciodată lentile de contact. Deşi ezitarea iniţială este firească, acest sentiment va dispărea destul de repede. Poate părea greu la început,  dar cei mai mulţi oameni se obişnuiesc să şi le pună şi să şi le scoată mai repede decât s-ar fi aşteptat.

8. Lentilele vor ieşi din ochi în cazul în care fac mişcări rapide

În trecut, lentilele de contact dure puteau să sară din ochiul celor care le purtau în timpul unor activitati sportive sau a unor mişcări rapide. Datorită designurilor lentilelor moderne, este practic imposibil ca lentilele să cadă de pe ochi în cazul în care au fost aplicate în mod corect. Lentilele de contact de astazi, inclusiv cele mai dure, se “prind” de ochi mai bine, aşa că se întâmplă mult mai rar să iasă în mod neaşteptat.

9. Lentilele de contact sunt foarte scumpe

Costul real al lentilelor de contact este mai mic decât se crede. Lentilele de contact pot fi chiar mai ieftine decât unele perechi de ochelari. Chiar şi lentilele de unică folosinţă, considerate cândva un lux, sunt accesibile ca preţ.

10. Sunt prea bătrân pentru a începe să port lentile de contact

O dată cu apariţia lentilelor de contact bifocale şi a lentilelor de contact destinate persoanelor cu ochi uscaţi, înaintarea în vârstă nu mai e o barieră pentru cei care îşi doresc să le poarte. Singura restricţie este prezenţa unei contraindicaţii pentru purtarea lentilelor de contact. Dacă medicul oftalmolog îţi spune că sunt potrivite pentru tine, le poţi purta fără grijă.

Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog specialist în cadrul opticii Videt, explică: „Prioritar pentru majoritatea pacienţilor este aspectul estetic. Mulţi pacienţi declară că, oricât ar căuta prin magazine, e foarte dificil să găsească o ramă care să îi reprezinte. Avantajul principal al lentilelor de contact este faptul că nu modifică fizionomia feţei, nu creează o stare de disconfort, iar faţa râmâne liberă şi fără urme.

Un alt aspect important întâlnit la pacienţii purtători de ochelari este faptul că pot deveni inconfortabili de-a lungul zilei. Lentilele de contact nu se aburesc şi nu limitează câmpul vizual. Ochelarii de vedere pot să devină incomozi de la greutatea ramei şi nu permit protejarea ochilor de efectele nocive ale soarelui. Lentilele de contact pot să vină cu protecţie UV şi permit purtarea ochelarilor de soare.

Lentilele ochelarilor nu pot să ofere un câmp vizual complet, iar ochelarii pot deveni foarte periculoşi atunci când vine vorba de practicarea sporturilor care implică multă mişcare. Lentilele de contact oferă multă flexibilitate şi nici măcar nu le simţi pe ochi odată ce te obişnuieşti cu ele.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân