Celulele stem recoltate la naştere, mai eficiente în cazul unui transplant decât cele extrase din măduva osoasă

Sângele ombilicoplacentar recoltat la naştere este o sursă de celule stem mai tânără, comparativ cu măduva osoasă.
  • Publicat:
Celulele stem recoltate la naştere, mai eficiente în cazul unui transplant decât cele extrase din măduva osoasă

Sângele ombilicoplacentar recoltat la naştere este o sursă de celule stem mai tânără, comparativ cu măduva osoasă.

Două studii recente vin să confirme faptul că există pacienţi pentru care un transplant de celule stem din sângele ombilicoplacentar este preferabil, în locul unui transplant de celule stem din măduva osoasă. 


Cercetătorii din Centrul pentru Cancer al Universităţii din Colorado, SUA, au adunat date statistice din 108 cazuri de transplant şi au depistat că, la trei ani după tratament, pacienţii care au beneficiat de transplant cu celule stem din sângele ombilicoplacentar erau supuşi unui risc mult mai mic de complicaţii cronice.

Mai precis, rata de boală grefă-contra-gazdă a fost de cinci ori mai mică în cazul pacienţilor care au beneficiat de transplant cu celule stem din sângele ombilicoplacentar, faţă de cei cu transplant de celule stem din măduva osoasă (8% faţă de 44%).

Boala grefă – contra – gazdă este o situaţie în care sistemul imunitar al grefei folosite în transplant atacă organismul pacientului, schimbându-i în rău calitatea vieţii sau chiar fiindu-i fatală.

Un articol publicat în revista „New England Journal of Medicine” concluzionează că sângele ombilicoplacentar poate fi o sursă superioară pentru pacienţii cu leucemie cu risc ridicat de recidivare. Riscul ridicat este conectat cu prezenţa celulelor canceroase în urma tratamentului medicamentos, care este aplicat înaintea unui transplant.

Aceşti pacienţi se confruntă cu rezultate slabe şi cu o posibilitate însemnată de recidivă după transplant. Comparaţia rezultatelor pentru cei 582 pacienţi arată că sângele ombilicoplacentar este o alternativă preferabilă pentru cei cu remisie parţială înainte de transplant.

Cele două studii prezentate mai sus susţin că există diverse grupuri de pacienţi pentru care un transplant cu celule stem din sângele ombilicoplacentar este cea mai bună alegere dintre toate sursele de celule stem existente.

Sursa: stemcellsbank.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”