Googleita, grea boala

„Sindromul «ipohondrului cibernetic» se defineste drept o crestere nefondata a gradului de ingrijorare in privinta sanatatii pe baza citirii continutului unei pagini de Internet. Insa in egala masura putem vorbi despre ipohondria declansata si sustinuta de canalele media.
  • Publicat:
Googleita, grea boala
Googleita, grea boala

Vevevecemamaidoaresiazipunctro. Nu exista (inca) un astfel de site, dar daca ar exista, Doamne cat de rapid s-ar bloca. Cam cat ai spune „hapciu!” sau „au!” sau „vai!” O „bolnava” a search-ului la primele simptome, adica eu, si un psiholog care a vazut si a auzit multe, adica Emilia Potenteu, „trateaza” subiectul.

„Ureche infundata”, „nevralgie faciala”, „otita seroasa”, „remedii raceala”, „rosu in gat” – inclusiv cu variantele in engleza si franceza – „doctor X, doctor Y, doctor Z”, „interpretare analize” – pe toate, recunosc, le-am cautat pe Google in ultima vreme. Am intrat chiar si pe site-uri si mai si, unde ai corpul uman in fata si trebuie doar sa pui mouse-ul unde te doare, ca sa afli o lista de variante de boli.

Sunt ceea ce psihoterapeutul Emilia Potenteu numeste „ipohondru cibernetic”. „Sindromul «ipohondrului cibernetic» se defineste drept o crestere nefondata a gradului de ingrijorare in privinta sanatatii pe baza citirii continutului unei pagini de Internet. Insa in egala masura putem vorbi despre ipohondria declansata si sustinuta de canalele media.

Este suficienta o singura stire despre o boala si «pandemia» nu intarzie sa apara si asta pentru ca ipohondrul are nevoie doar de o informatie, pentru a incepe sa dezvolte intreaga simptomatologie”, imi explica. Si ii dau dreptate. De cate ori nu m-a luat stra­nutul dupa un studiu cu alergii sau de cate ori nu m-am gandit ca ce povesteste o bolnava de cancer, parca as fi simtit si eu, si inca nu de ieri, de azi.

Sunt ipohondra, dar ma tratez. On-line

„Hipocondria, cunoscuta popular ca ipohondrie, este o teama permanenta de a suferi de o boala grava. Ipohondria are la baza un conflict intrapsihic nerezolvat. In sens psihologic, ipohondria este o manifestare a unui conflict sau a mai multor tensiuni din existenta unei persoane.

Conflictul exista, trauma a fost traita si pe masura ce timpul trece incepe sa se manifeste prin anumite tulburari psihice. In prima faza se manifesta prin aceste somatizari (simptome imaginare). Mai mult decat atat, varful somatizarii se poate concretiza in realitate cu boala ce framanta persoana respectiva.

Asadar, daca te gandesti la rau, pana la urma chiar ti se poate intampla (legea atractiei universale). Gandirea negativa te face sa te regasesti in permanenta in stare de stres. Iar starea de stres prelungita duce la epuizare fizica si psihica. Ipohondria, inconstienta sau nu, afecteaza aproximativ 5%-6% din populatie.

Surprinzator, barbatii sunt mai afectati de ipohondrie decat femeile, iar in ceea ce priveste „ipohondria cibernetica” procentul pe sexe este net in aria masculina”, ne lamureste psihologul nostru.

Dependenta de internet, favorizata de depresie in cazul adolescentilor

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iti poti controla astmul!
Iti poti controla astmul!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân